Çağın hastalığı: Lyme nedir?

HABER MERKEZİ
Abone Ol

Son dönemlerde ortaya çıkan Lyme hastalığı çağın en tehlikeli bakterisi olarak biliniyor. Prof. Dr. Barbaros Çetin Lyme’e karşı uyardı. Prof. Dr. Çetin, “İlkel canlı olmasına rağmen inanılmaz derecede moleküler taklit yapıyor, 21’inci yüzyılın en büyük, en tehlikeli taklitçi bakterisi'' dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Barbaros Çetin, down sendromu, otizm ve diğer gelişim bozukluklarıyla ilgili TBMM Araştırma Komisyonu’na verdiği bilgiyle, 21. Yüzyılın hastalığı Lyme salgınına karşı uyardı. Bu bakteri vücuda girdikten sonra yirmi dört saat içerisinde kan bariyerini bozmak suretiyle beyne yerleştiğini belirten Prof. Dr. Çetin, “Siz ölene kadar sizin beyninizde kalıyor. İnanılmaz bir parazit ve ne ihtiyacı varsa sizin beyninizden bunu karşılıyor, sinir hücrelerini, ne varsa darmadağın ediyor ve alzheimer, parkinson, demans gibi hastalıkların altından bu bakterinin çıktığına dair çok sayıda bilimsel kanıt var” dedi.

'Test yaptırın'

Bakterinin yaşarken gen değiştirdiğini belirten Prof. Dr. Çetin, “İlkel canlı olmasına rağmen inanılmaz derecede moleküler taklit yapıyor, 21’inci yüzyılın en büyük, en tehlikeli taklitçi bakterisi. Başlangıçta fark edilirse bir aylık veya bir buçuk aylık antibiyotik tedavisiyle hastayı kurtarabiliyorsunuz ama bunu fark etmediğiniz takdirde Lyme gittikçe, bir sene içerisinde kronikleşiyor ve her geciktiğiniz zaman, diyelim ki bir sene geciktiniz, tedavi iki seneye çıkıyor” şeklide konuştu.

Prof. Dr. Çetin konuşmasını şöyle tamamladı, “Türkiye’de yaklaşık 7 ile 10 milyon kişinin Lyme hastası olduğuna karar verdik. Evlenmeye karar veren genç çiftlerin, annelerin, çocuklarının otizm tanısıyla, Down sendromu tanısıyla ve buna benzer tanılarla dünyaya gelmesini istemiyorsak lütfen hamile kalmaya karar vermeden önce aynen Amerika’da, Avrupa’da olduğu gibi, bir Lyme testi yaptırmalarını önermemiz gerekiyor.”

Lyme hastalığı nedir?

Lyme hastalığına Borrelia burdorferi bakterisi neden olur ve enfekte kenelerin ısırması sonucu bulaşır. Birçok memeli türü bu bakteri ile enfekte olabilmekle birlikte geyikler en önemli rezervuarlardır. Bulaşma, enfekte İxodes cinsi kenelerin yetişkin veya olgunlaşmamış formlarının insanı ısırmaları sonucu oluşur. İnsan enfeksiyonlarının çoğu olgunlaşmamış keneler tarafından ısırılmayla meydana gelir. Bunun sebebi, olgunlaşmamış kenelerin 2 mm'den daha küçük olmaları nedeniyle vücut üzerinde tespit edilmelerinin güç olmasıdır.

Bunlar genelde ilkbahar ve yaz aylarında daha aktiftirler. Yetişkin keneler vücuda tutunduğunda daha kolay tespit edildiğinden hastalığı bulaştırmadan çıkarılma imkanı daha fazladır.

İxodes cinsi kenelerin yetişkin veya olgunlaşmamış formlarının insanı ısırmaları sonucu oluşur

Belirtiler

Lyme hastalığının belki de en kötü tarafı teşhisinin oldukça zor koyulmasıdır. Hastalığın belirtileri diğer birçok hastalıkla karışır. Diğer hastalıkları taklit etmesi nedeniyle Lyme hastalığı Amerika'da büyük taklitçi olarak anılıyor. Semptomlar genellikle enfeksiyonun ilk haftasında oluşur ancak kene ısırdıktan sonra 30 gün içinde de gelişebilir. Bazı vakalarda semptomsuz seyreder.

Erken Lyme hastalığında kırmızı halkalı boğa gözü diye tarif edilen şekilde kızarık ile kendini gösteren tipik semptom görülür. Lyme hastalığına yakalanmış birçok hastada gelişen bu kızarıklık, hastalık bulaştıktan sonra genellikle 1-2 haftada görülür ve 3-5 hafta süreyle kalıcı olabilir. Dokunulduğunda sıcak olabilir ve genellikle ağrısız veya kaşıntısızdır. Erken dönemde görülen diğer semptomlar, kene ısırığının yakınındaki lenf bezlerinde şişkinlik, yorgunluk, baş ağrısı, ağrı, eklem ağrısı, titreme, ürpertidir.

Tedavi

Lyme hastalığının tüm klinik formlarında antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik seçimi, dozajı ve uygulama şekli hastalığın evresi ve klinik görünüme göre değişir.