Buzullar tamamen eridiğinde dünya nasıl görünecek?

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Küresel ısınma her geçen gün etkisini daha da arttırıyor ve kutup buzulları erimeye devam ediyor. Yakında birçok bölge sular altında kalmaya başlayacak. Peki bunun gerçekleşmesi halinde Dünya nasıl görünecek?

Yıllar boyunca insanoğlunun doğaya yaptığı tahribatın artık geri dönüşü yok. Çünkü artık doğaya verdiğimiz zarar vicdan muhasebesi olmaktan çıkıp yerini korkuya bıraktı. İnsan türü artık ciddi bir tehlike altında. Bu konu üzerine zaten birçok bilim kurgu kitapları yazıldı ve kıyamet senaryosu filmleri çekildi. Bugün bu mesele hakkında daha çok kafa yormamızın sebebi ise küresel ısınmanın etkisini daha da arttırması.

Bilim insanları, Dünya'daki buzulların erimesinin tahmini olarak 5000 yıllık bir süreyi kapsayacağını düşünüyorlar ancak doğal düzende oluşabilecek herhangi bir dalgalanma ya da tahribat bu süreyi daha da kısaltabilir. Erime doğal seyrinde bile devam etse 5000 yıl sonra birçok şehir sular altında kalacak. National Geographic dergisine göre, tüm buzullar eridiğinde deniz seviyesi 65 metre yükselecek. Bu da Galata Kulesi'nin sular altında kalması anlamına geliyor. Peki tüm dünya genelinde nasıl değişimler olacak?

0.
Kuzey Amerika'da New York da dahil, doğu yakasında birçok şehir sular altında kalacak.
0.
Güney Amerika'da Amazon havzası denizle birleşecek. Tatlı su ve bölgenin yaşam kaynağı olan Amazon nehri yok olunca neler olacağını tahmin etmek bile korkutucu. Buenos Aires şehri, Uruguay ve Paraguay ülkeleri sular altında kalacak.
0.
Avrupa kıtasında Venedik, Amsterdam, Kopenhag gibi şehirler sular altında kalacak. Londra, İstanbul ve Barselona ise büyük risk altında.
0.
Afrika'nın kuzey kesimlerinde bazı bölgeler sular altında kalıp yok olacak.
0.
Asya'da ise Çin'in batısı sular altında kalarak yok olacak. Hindistan, Bangladeş ve Pakistan kıyıları sular altında kalacak. Basra Körfezi'nde deniz Bağdat ile aynı seviyeye gelecek. Hazar Denizi'nin seviyesi yükselecek ve Rusya'da deniz iç kesimlere sokulacak.
0.
Avustralya'nın iç kesimlerinde büyük bir göl oluşacak ve bazı bölgeler sular altında kalacak.