Büyük yıkıma yol açan Bolu Gerede depreminden akılda kalanlar

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Cumhuriyet döneminin en şiddetli ve en yıkıcı depremlerinden biri 1 Şubat 1944 günü saat 06:23’te meydana geldi. İşte büyük yıkıma yol açan Bolu-Gerede depreminden akılda kalanlar…

1 Şubat 1944 tarihinde 7.4 şiddetinde ki depremin merkez üssü Bolu’nun Gerede ilçesiydi. Depremde toplam 3 bin 959 kişi öldü, bin 182 kişi yaralandı ve 9 bin 422 bina yıkıldı.

Deprem, Abant’tan Ilgaz’a kadar 200 km. uzunluğunda ve 25 km. genişliğinde bir alan içerisinde gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre de aynı gün akşam saatlerine kadar 22 irili ufaklı artçı sarsıntı meydana geldi. Deprem; Çanakkale, Dikili, Kula, Simav, Yenişehir, Kayseri, Turhal, Sinop, Sivas, İzmir, Antalya, Terme, Şarkikaraağaç, Gümüşhane ve Erzincan’da da hafif şekilde hissedildi.

Meydana gelen depremde Bolu’da en ağır yıkıma uğrayan yer, kentin ova bölgesinin güney kesimi oldu. Deprem sırasında, kentin dört kilometre güneyinde, Ilıca yolu üzerinde yolu kesen bir çatlak oluştu. Tepenin kuzeyinde uzanan ova bölgesi ile kentin yamaç ve tepe bölgeleri depremden daha az zarar gördü.

BBC’nin Türkiye’de bulunan muhabiri Philips Yordan depremin boyutunu radyoda şu şekilde anlatmıştı:

  • “Türkiye Matem içindedir. Zelzele sahasında binlerce evladı enkaz altında kalmıştır. Cephelerde, harbeden müttefikler bile, tabiatın göndermiş olduğu bu felaket yüzünden müttefikimizin bir gün zarfında gömdüğü miktarda asker kaybetmemiştir.”