Büyük şirketler de hesap verecek: İstanbul'da açılan 'Google' davası büyüyebilir!

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Hukukçu Kadir Kurtuluş tarafından Google’a açılan bir dava; telif hakları konusunda yapılan bir hatayı konu alıp şirketi hukuki bir süreçle karşı karşıya bırakmıştı.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Kurtuluş, açılan davanın yalnızca telif haklarını konu almadığını, gerçek nedenin Türkiye’de ‘tüzel kişilik’ yaklaşımıyla alakalı olduğunu açıkladı.

Kurtuluş’un ‘İstanbul Adalet Yaklaşımı’ olarak isimlendirdiği süreç devam ederse dev şirketlerin Türkiye’de hesap verebildiği bir merkezin kurulması söz konusu olacak.

Dev şirketlerin vergi konusu başta olmak üzere birçok farklı alanda takındığı pervasız tavrı ortadan kaldırabilecek süreç, ‘tüzel kişilik perdesini’ aralamayı hedefliyor.

Hukukçu Kadir Kurtuluş’un Twitter üzerinden paylaştığı bir ‘tweet zinciri’ ile ortaya koyduğu ‘Google’a açılan dava’ süreci, birçok farklı açıdan yeni bir dönem başlatmaya aday durumda. Bu süreç, dev şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri ve Türkiye’de oluşabilecek şirket merkezlerini yakından ilgilendiriyor.

Google binası- Arşiv


Kadir Kurtuluş’un Twitter hesabından açıkladığı mahkeme süreci, Google’a ‘telif hakları’ konusunda açılmış bir dava ile başladı. Kurtuluş, davayı açması altında yatan sebebi ‘tüzel kişilik perdesini aralamak’ olarak tanımlıyor. Kurtuluş’a göre dev şirketlerin Türkiye’de hesap verebilir bir merkezlerinin olması büyük önem arz ediyor. Davanın başlangıç aşamasında Google merkeziyle birlikte Türkiye’de kurulmuş ve ‘reklam firması’ olarak hizmet veren bir şirketin de dahil olması talep edildi.

Hukukçu Kadir Kurtuluş

Google’ın ve Google ile birlikte Türkiye’de reklam faaliyetler yürüten şirketin dahil olduğu dava birçok farklı konuda daha önce örneği olmayan yenilikler getirmeyi başarabilir. Kurtuluş’un ‘tüzel kişilik perdesini aralamak’ olarak tanımladığı konu; Twitter, Facebook ve hatta Wikipedia gibi şirketlerin Türkiye’de muhatap alınabilecek ofislerinin olmaması yahut olanların da şeffaf olmaması önermesini değiştirme hedefiyle karşımızda.

Google çalışanı- Arşiv

Dava olumlu sonuçlanırsa ne olacak?

  • 1- Google, Wikipedia, Twitter gibi şirketler milyarlarca liralık vergi kaybı sağlamaktan sıyrılarak Maliye Bakanlığı’nın karşısında muhatap olarak kabul edilebilecek bir ofise sahip olacak.
  • 2- Savcılar, hakimler ve tüm kurumlar herhangi bir soruşturmada anında bilgiye ulaşabilecek.
  • 3- Açılacak bir davada Amerika Birleşik Devletleri’ne tebligat yapma zorunluluğu olmaksızın şirketlere yaptırımlar uygulayabilmek mümkün olacak.
  • 4- Vatandaşlar, kendi haklarında internette çıkan asılsız fotoğraf, video, ses kaydı gibi içeriklerle mağdur olmaktan kurtulacak ve hak kaybı engellenmiş olacak.
  • 5- Google’ın ‘şeffaflık raporu’ adı altında yaptığı ihlaller ortadan kalkacak.
  • 6- Türkiye’de gündem olan ‘siyanür meselesinde’ GZT’nin dikkati çektiği ‘siparişte veri paylaşımı’ gibi konular kontrollü biçimde gerçekleşebilecek.