Bulgaristan'da siyasi kriz 76 gündür devam ediyor

HABER MASASI
Abone Ol

Bulgaristan'da 9 Temmuz'da başlayan hükümet karşıtı protestoların 76'ncı gününde başkent Sofya’nın merkezinde toplanan binlerce gösterici, Başbakan Boyko Borisov hükümetini istifaya çağırdı.

Hükümet karşıtı protestoların 76'ncı gününde Sofya’nın merkezinde binlerce gösterici, Başbakan Borisov hükümetini istifaya çağırdı.

Sosyal medya üzerinden organize oldular

Bulgaristan’ın ulusal bağımsızlığı ilanının 112. yıl dönümünün kutlandığı 22 Eylül'ün resmi bayram olması nedeniyle sosyal medya üzerinden organize edilen gösteriye katılım yoğun oldu.

  • Konuşmacılar, “mafya ile iş birliği yaptıkları gerekçesiyle” Borisov hükümetinin yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı İvan Geşev ve Parlamento Başkanı Tzveta Karayançeva’nın istifalarını talep etti.

Başkent Sofya’nın merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'nda mitingle başlayan protestoda “İstifa” ve “Mafya” sloganları atıldı.

Gösterilerde üç polis yaralandı

Üç polis yaralandı

Miting sonrası düzenlenen yürüyüşte başkent merkezinde bazı kavşaklar geçici olarak kuşatılarak trafiğe kapatıldı. Parlamentonun eski binası önünde bir grup göstericiyle güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede üç polis yaralandı.

Protesto nedeniyle 1000'i aşkın polis ve jandarma personeli görevlendirdi.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev de göstericilere destek vermişti

Cumhurbaşkanı protestoculara destek verdi

Hükümete muhalif olan Cumhurbaşkanı Rumen Radev bir kez daha protestoculara destek verdi.

Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, Radev ile Başbakan Borisov arasında barış sağlanması adına kendisinin istifaya hazır olduğunu bildirdi. Karakaçanov, siyasi krize son verilmesi için “geçici bir uzmanlar hükümetinin” kurulmasını da önerdi. Cumhurbaşkanı Radev ise ‘hükümetle diyaloğun yenilenmesinin ancak yönetim fiyaskosu nedenlerinin açığa kavuşturulmasının ardından mümkün olabileceğini” söyledi.

Ne olmuştu?

  • Bulgaristan’da, Cumhurbaşkanlığı ofisinde çalışan bir yolsuzlukla mücadele yetkilisinin merkez sağcı hükümet tarafından görevden alınmasının ardından kriz başlamıştı. İktidarın yolsuzluk ve ‘mafya gibi davranmakla’ suçlandığı kitlesel protestolar 9 Temmuzda başlamış, Cumhurbaşkanı Ruman Radev de hükümeti istifaya çağırmıştı.