Bu binalar gerçekten var!

HABER MASASI
Abone Ol

Biz hala ev ararken, zemininin sağlamlığına, metre karesine, ışık alıp almamasına , bulunduğu kata bakıyoruz ama, günümüzde binalar '3+1, asansörlü'nün ötesine geçti.

Dünya üzerinde bazı yapılar var ki görenler dönüp bir kez daha bakıyor, yetmiyor fotoğrafını çekiyor. 'İnsanlarda buda yapılır mı?' tepkisine yol açıyor.

Tabi bu tarz binalar için öncelikli gerekli olan para daha sonrada biraz çılgın bir mimar. İşte bu ikilinin bir araya geldiği o yapılardan bazıları.

0. The Hashtag Tower (Seoul, Kore)
Bir bina düşünün ki yapısı gereği Hashtag, hep Trend Topik.

Kore'de yer alan The Cross Hashtag Towers, birbirine dikey ve yatay kuleler şeklinde bağlanmış modern bir yapı. Yeraltında, sokakta ve havada bulunan üç ana köprü, iki kuleyi birbirine bağlanmakta.

Bina Danimarkalı mimarlık firması Bjarke Ingels Group (BIG) tarafından tasarlandı.

0. Elephant (Fil) Building (Bankok, Tayland)
Tayland, Bangkok'taki “Fil” şeklindeki binayı, Sumet Jumsai tasarlamıştır ve 1997 yılında yapımı tamamlanan Elephant Building'in yüksekliği 102 metre olup 32 katlıdır. Postmodern mimari kuralları referans alınarak tasarlanmıştır.

0. Ren Building (Şangay, Çin)
Şangay'daki The Ren Building şu an ikiye ayrılmış olan PLOT adlı şirket tarafından tasarlanmıştır.

Proje, Şangay'da düzenlenmiş World Expo 2010 için otel, spor ve konferans merkezi olarak inşa edilmiştir. Yapı iki farklı binanın tek bir bina olarak yukarıda birleşeceği şekilde tasarlanmıştır.

İlk bina, sudan yükselmiş ve bedensel aktivitelerin simgesi olarak, spor ve su kültürü merkezine ev sahipliği yapması için ayrılmıştır. İkinci bina ise, topraktan yükselmiş ve maneviyat ve aydınlanma simgesi olarak düşünülmüş; konferans ve toplantı merkezi olarak inşa edilmiştir. Toplam 1000 tane otel odası bulunmaktadır.

0. Swastika (Gamalı Haç) Building (Kaliforniya, ABD)
Bu ilginç binanın şekli aslında yapıldıktan sonra fark edilmiş. Kaliforniya, Coronado'daki Birleşik Devletler Donanma binası olan bina ve istenmeden gamalı haç şeklinde inşa edilmiştir. Halkın tepkisinden dolayı, donanma, binanın şeklini değiştirmeye karar vermiştir.

0. Kanat Görünümlü Zayed Ulusal Müzesi (Birleşik Arap Emirlikleri)
Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de ki bu sanat müzesi Foster ve Partners tarafından tasarlanmış olan kanat şeklindeki bu bina kanat şeklindedir.

Abu Dhabi kentinde, Saadiyat Adası üzerine inşaa edilmiş olan bu bina, özellikle Birleşik Emirlikler'in son dönemlerdeki ekonomik ve sosyal dönüşümünü, geçmişini ve kültürünü ada üzerinde sergileyecek ilk müze olmuştur. İnsan yapımı, yerden göğe doğru uzanmış beş kanat şeklindeki kuleler, müzeye eşlik etmekte ve galerilere ev sahipliği yapmaktadır. Kuleler, termal bacalar şeklinde işlev göstermekte ve elektrik ihtiyacı gerektirmeksizin müzenin içinde soğutucu bir akım alanı çizmektedir. Taze hava, yer altındaki soğutucu borulardan alınır ve müzenin içindeki havaya aktarılır. Kulelerin üst kısımları ısındığı için, termal etkiden dolayı galerilerin içindeki hava yukarıya doğru çekilir ve hava deliklerinden dışarıya atılır.

0. Dans Eden Ev (Çek Cumhuriyeti)
En ilginç binalardan biri Hollanda kökenli bir sigorta şirketi olan Nationale-Nederlanden'in Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ın şehir merkezinde inşa ettirdiği binadır. Takma adını 'Dans Eden Ev' dir.

Dans Eden Ev, Prag şehir merkezindeki mimari başyapıtlardan biridir. İsmini görünüşünden almıştır. Orjinal ismi, iki dansçıyı simgelediği için, Fred ve Ginger (Fred Astaire ve Ginger Rogers)'dir. 1992'de Hırvat-Çek mimar Vlado Milunic tarafından tasarlanmıştır ve yapımı 1996'da son bulmuştur.

0. COR Building (Miami, ABD)
Doğa dostu bu ilginç bina, güneş ışığıyla su ısıtan sistemler, fotovoltaik paneller ve rüzgar tribünleri de dahil olmak üzere yeşil teknolojilerle donatılmış, ticari ve ikamet şeklinde karma bir yapıya sahiptir.

Chad Oppenheim Mimarlık, tasarım ve enerji danışmanı Buro Happold ve yapı tasarım mühendisi Ysreal Seinuk'un işbirliğiyle yapılmıştır. COR binasını maliyeti 40 milyon dolar olmuştur.

Toplamda COR, 113 konut, 1868 metrekare ofis alanlarıyla 502 metrekare perakendeci alanına sahip.

0. Wood Skyscraper (Ahşap Gökdelen)
Ahşabın, beton ve çelikten üstün olarak iki ana avantajı var. Bunlar, çevreyle dost oluşu ve maliyetinin daha düşük olmasıdır.
“Tallwood”, üst üste konmuş ahşap parçaların yapıştırılarak birbirine tutturulmasıyla yapılmış bir karışım olan laminant ahşabın, birbirine bağlanarak geniş paneller oluşturmasıyla inşa edilmiştir. Ağaçlar yenilenebilir kaynaklardır ve hava kirliliğinin azalmasına yardımcı olurlar. Yapımı sırasında her 10 kilosunda çevreye 6 ile 9 kg karbondioksit yayan betonun aksine, ahşap, atmosferdeki karbonu emer ve aleve oldukça dayanıklıdır.



0. Aldar Gökdeleni ( Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri)

Abu Dhabi'deki Aldar Genel Merkez Binası. MZ Mimarlık tarafından tasarlanmıştır ve bina 2010'da açılmıştır. Bu bozuk para şeklindeki bina, dünyadaki ilk daire şeklindeki gökdelendir.


Bina iki betonerme çekirdek kulenin etrafını çepeçevre saran çelik bir daireden oluşuyor. Binanın National Geographic tarafından binanın belgeseli yapılmıştır
0. Egg (Yumurta) Building (Çin)
Yumurta olarak adlandırılan bu yapı, Çin Ulusal Sahne Sanatları Merkezi olarak hizmet vermekte.

Bu kubbe biçimli bina, suyun altından yükselir ve içinde bir opera salonu, bir konser salonu ve bir tiyatro bulunur. Bu binanın, suyun altındaki çok büyük ve göz alıcı güzelliği dikkat çeker. “The Egg” (yumurta) su altı koridorları ve su altı garajlarıyla ilginç bir görselliğe sahiptir. Hatta yapay bir göl bile bulunmaktadır. 2001 yılında yapımına başlanan bina 5 yıldan tamamlanmıştır.

Elips binanın 12.000m2'lik iç büyüklüğünde toplam 5.452 kişilik 3 konser salonu yer almaktadır. Bina fransız mimar Paul Andreu tarafından tasarlanmıştır.

Binanın eni ve boyu 212metreye 144metre olup yüksekliği 46metre'dir. 18.000 titanium parça ve 1.000 parça ultra hafif cam kullanılmıştır.