Brexit anlaşması yeniden reddedildi
Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası daha önce reddettiği Brexit anlaşmasını bugün yeniden oyladı. Parlamento revize edilen Brexit anlaşmasını 242'ye karşı 391 oyla reddetti. Peki, ikinci sefer reddedilen Brexit anlaşması bundan sonra nasıl işleyecek?
İngiltere Parlamentosu revize edilen Brexit anlaşmasını 242'ye karşı 391 oyla reddetti.
İngiliz parlamentosu, hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşmasını bugün oyladı.
Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda 15 Ocak'ta ezici çoğunlukla reddedilen Brexit anlaşması yerel saatle 19.00'da yeniden oylandı.
Brexit'te bundan sonra ne olacak?
Başbakan Theresa May, anlaşmanın bugün de reddedilmesi halinde parlamentoda "İngiltere, anlaşma olmadan AB'den ayrılmalı mı?" sorusunun sorulacağı bir önergeyi oylatma sözü vermişti.
Anlaşmanın bugün reddedilmesiyle, bu oylamanın yarın yapılması bekleniyor. Milletvekilleri yarınki önergeye "Evet" derse, İngiltere 29 Mart'ta anlaşma olmadan AB'den ayrılabilir.
Başbakan May, AB'den kısa süreli teknik bir süre uzatımı isteyebilir.
Bir ya da iki ay olması beklenen bu süre uzatımı sırasında hükümet anlaşmaya karşı oy kullanan milletvekillerini ikna turlarına çıkabilir.
21-22 Mart tarihlerinde yapılacak AB Zirvesi'nin ardından May'in anlaşma metnini bir kez daha parlamentoya getirmeyi deneyebileceği belirtiliyor.
İkinci referandum olabilir mi?
Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, aylar süren belirsizliğin ardından ikinci bir referandumu destekleyebileceğinin sinyalini verdi.
Ancak Corbyn, İşçi Partisi'nin ilk tercihinin ülkeyi erken seçime götürmek olacağını da vurgulamıştı.
- İngiltere ile AB, görüş birliğine vararak bu geçiş sürecini 2 yıl daha uzatabilecek. Tüm bu süreçte nihai bir anlaşmaya varılamaması ve iki İrlanda arasındaki sınır sorununa çözüm getirilmesi durumunda, anlaşmanın tartışma yaratan "tedbir maddesi" devreye girecek.
"Tedbir maddesi"yle İngiltere'nin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük Birliği içinde kalacak. İngiltere'nin tek yanlı olarak çekilemeyeceği bu düzenleme içinde ülke bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürecek. "Tedbir maddesinin" AB ile daha yakın ilişki içinde kalmasını öngördüğü Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında mal dolaşımında ise "düzenleyici kontroller" yapılacak.
- "Tedbir maddesi" devreye girerse İngiltere'nin AB'den anlaşmasız ayrılık ihtimalini de ortadan kaldıracak.
Brexit anlaşmasına göre İngiltere ile AB vatandaşları karşılıklı olarak yaşadıkları ülkelerdeki kazanılmış haklarını koruyacak ancak nihai olarak iş gücünün serbest dolaşımı bitecek. İngiltere ve AB arasında vizesiz seyahat ise devam edecek. İngiltere ayrıca AB'ye geçmişteki taahhütlerinden kaynaklanan yaklaşık 40 milyar sterlinlik bir ayrılık ücreti ödeyecek.
İrlanda 'olumlu' buldu
İrlanda Başbakanı Cumhuriyeti Leo Varadkar, Brexit anlaşmasının "tedbir maddesi"ne ilişkin yeni düzenlemeyi olumlu bulduklarını belirtti.
Varadkar, Dublin'de düzenlediği basın toplantısında, Brexit'in kendileri için "aylardır bir kara bulut" olduğunu ifade ederek, İngiltere Parlamentosundan çıkacak olumlu sonucun güveni yeniden tesis edebileceğini söyledi.