Botanik ve kahve sevenleri buluşturan kahve ağacı

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Son dönemdeki popülerliği ile dikkat çeken kahve ağaçlarını, ünlü kahve uzmanı Şerif Başaran'a sorduk.

Kahve... Artık neredeyse içmeden güne başlayamadığımız, hayatımızın merkezine yerleşmiş olan bir içecek.

Birbirinden farklı çeşidiyle dikkat çeken kahve için artık bir sanat oluştu da diyebiliriz. Son dönemde dikkat çeken ise kahve ağaçları...

Biz sizlere, türü Arabica, Species Bourbon olan bir kahve ağacının özelinde, kahve ağaçlarının üretim ve tüketiminin Türkiye'de mümkünlüğünü ve geliş sürecini sunuyoruz.

Bu konuda da, Coffee Topia ile birbirinden özel ve güzel kahveleri bizlerle buluşturan, ünlü kahve uzmanı Şerif Başaran'a danıştık.

0. Öncelikle Şerif Başaran'ı tanıyalım:

1975 yılında İsviçre’de doğdu. İlk ve orta öğretimini bu ülkede gördü. Ailesiyle birlikte 1991 yılında İstanbul’a taşınan Şerif Başaran, lise, üniversite ve askerlik dönemi sonrası 2002 yılında Avustralya'ya yerleşti ve ilk cafe’sinin açılışını gerçekleştirdi. İlk Café tecrübesini bir ‘franchisee’ olarak başlatan Şerif Başaran, ilk kahve eğitimini 2003 yılı Dünya Kahve Şampiyonu (World Barista Champion) Paul Basset tarafından aldı. 2002 – 2007 seneleri arasında cafe işletmeciliği yanı sıra birçok farklı şubede açılış ve kahve eğitimlerinde aktif görev aldı. 2011 yılında Kahve Fabrikası'nı kurdu. SanRemo makinelerinin Türkiye Distribütörlüğünü aldı.

0. Başaran, Coffee Topia aracılığıyla buluşturduğu kahve ağaçlarını şöyle sundu:
0. Peki bu ağaçların öyküsü nedir?

Başaran ile ağaçların konumunu, hikayesini ve özelliklerini konuştuk. İşte Başaran'dan kahve ağaçlarının öyküsü:

0. 'Sapancada bir peyzaj şirketinde yetiştiriliyor.'

Başaran, bu ağaçların Sapanca'ya yakın 250 dönüm araziye sahip bir peyzaj şirketinde yetiştiğini belirtiyor. 

0. Kahve ağaçlarının üretimi ve tüketimi mümkün müdür?

Başaran bu soruya şu yanıtı veriyor: 2 yaşına kadar evet. Çiçek açması ve meyve vermesi için ise seralarda iklim şartı sağlanmalıdır. İstanbul Üniversitesi Botanik Bölümü bahçesinde, kahve meyvesi veren 3 ağaç mevcut.

0.

Üretimi mümkün ama 2-3 yaşına kadar. İlk meyvelerini üçüncü yılında verir. Sera şartları sağlanırsa meyve oluşur. Fakat çay gibi korunmasız doğada yetişemez. Kahve bitkisi tropikal mevsim ve 20-26 derece santigratı sever. 

0. Türkiye'ye geliş süreci nasıl oldu?

Yeşil çekirdek olarak ithalatı mümkün. Çiftlikten kahve seçilir, küçük porsiyonlarda kavrulup tadına bakılır. Kahve istenildiği kalitede ve fiyatı uygunsa menşeii ülkesindeki evraklar hazırlanır. Lojistik firmayla palet üzeri veya komple konteyner ithal edilir. Analiz sonrası vergisi ödenir ve depomuza iner. Ama ağaç olarak ithalatı yasak. Bitki, hastalık, böcek ve mikrop taşıyor olabilir.

0. Eğer siz de kahve ağaçlarına sahip olmak istiyorsanız; adresiniz Coffee Topia olsun!