Borsada neden düşüş yaşanıyor?

HABER MASASI
Abone Ol

Dünya, 5 ağustos gününe borsalarda ciddi dalgalanmalar ile uyandı. Borsa İstanbul ve Güney Kore borsalarında işlemler durduruldu. Peki borsada düşüş neden yaşanıyor? İşte detaylar...

Ekonomist Serkan Özcan, sosyal medya hesabından, Japonya borsası Nikkei'nin yüzde 12,5 oranında düşüş yaşadığını belirtti. Dalgalanmalar sonucunda, Güney Kore borsasında işlemler durduruldu. Kripto paralarda çift haneli düşüşler yaşandığı kayıtlara geçti.

Özcan, Merkez Bankası’nın bu süreçte her adımını düşünerek atması gerektiğini belirtti. Özcan "Dikkatli olmak lazım, hata lüksümüz yok," ifadelerine yer verdi.

Düşüş neden yaşanıyor?

Japonya’da faiz artırımı, ABD’nin sıkı para politikasının ekonomiyi soğuttuğuna dair işaretler, yatırımcıları panik satışlarına yöneltti.

Küresel piyasalar, ABD'de resesyon endişelerinin hızla güçlenmesinin ardından haftaya tarihi bir düşüş baskısıyla başladı.

Japonya borsası Nikkei, yüzde 11 düşüş gösterdi, anlık olarak yüzde 13’e kadar geriledi. Japon Yeni'nin son yedi ayın en güçlü seviyesine yükseldiği de belirtildi.

Güney Kore borsasında düşüş yüzde 8,77 seviyelerini buldu, işlemler durduruldu.

Uzmanlar, Asya ülkelerinin borsalarının 1987 yılındaki "Kara Pazartesi" çöküşünden beri en büyük gerilemeyi yaşadığını bildirdi.

Borsa İstanbul ne durumda?

BIST 100 güne sert düşüşle başladı. Kayıpların yüzde 7'yi aşmasıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girdiğini ve pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak durdurulduğu duyuruldu.

Yapılan açıklamada "Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur. Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikaları ve emtia sertifikalarında saat 10:45:09'da tek fiyat emir toplama, 10:50:09'da eşleştirme yapılacak ve 10:55:09'dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir." sözlerine yer verildi.