Boris Johnson hayatını kaybederse süreç nasıl işleyecek?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan ve yoğun bakıma alınan Boris Johnson'ın başbakanlık yapamayacak kadar hasta olması ya da hayatını kaybetmesi durumunda olası senaryonun nasıl işleyeceğini araştırdık.

İngiltere'de 'sürü bağışıklığı' sistemini savunarak yeterli önlemlerin alınmadığı yönünde eleştirilere maruz kalan Başbakan Boris Johnson'ın yeni tip koronavirüs testi 27 Mart'ta pozitif çıkmıştı.

Johnson görevine devam edemeyecek kadar hasta olursa veya hayatını kaybederse yerine şu an vekalet eden Dominic Raab'ın geçmesi bekleniyor. Fakat muhalefetten sert baskı gelmesi halinde erken seçim de ihtimaller arasında bulunuyor.

Yeni tip koronavirüs bulaştıktan 10 gün sonra durumu ağırlaşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson 6 Nisan'da yoğun bakıma alındı. Oksijen tedavisi uygulanan Johnson, salgının ilk günlerinde 'yeterli önlemleri almamakla' suçlanmıştı.

Süreç nasıl gelişti?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson

28 Şubat'ta Başbakan Johnson, bir hastaneyi ziyaret ederek Kovid-19 hastalarıyla fotoğraf çektirdi ve ellerini sıktı. 3 Mart'ta yaptığı açıklamada ise, "Geçen gece birkaç koronavirüs hastasının olduğu bir hastanedeydim. Hastalarla el sıkıştım ve el sıkışmaya devam ediyorum." demişti.

27 Mart'ta testinin pozitif çıktığını, kendini izole edeceğini ama görevinin başında olduğunu duyuran Johnson, sağlık durumunun ağırlaşmasının üzerine 6 Nisan'da yoğun bakıma alındı.

Başbakan Boris Johnson Kraliçe II. Elizabeth ile konuşurken görünüyor.

  • İngiltere’de son 24 saatte 786 kişinin daha korona virüsten hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 6 bin 159’a ulaştı.

İngiltere'nin koronavirüs ile imtihanı: 'Sürü bağışıklığı' hata mıydı?
Jurnal.ist

Başbakanlık yapamayacak duruma gelirse ne olur?

Başbakan Boris Johnson 'Sürü bağışıklığı' uygulayacaktı: Koronavirüse yakalandı
İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un koronavirüs testi pozitif çıktı, Johnson'un belirtilerinin hafif düzeyde olduğu, hükümeti yönetmeye devam edeceği belirtildi... Mart ayının başında yaptığı açıklamaları tepkiye neden olmuştu. Johson'ın korona virüsüne yönelik, 'Bu, bir kuşağın karşı karşıya geldiği en büyük problemlerin başında geliyor. Toplumumuzun bir bölümünün artık korona virüsüne karşı bağışıklık kazanması gerekiyor' açıklamaları halkın tepkisine neden olmuştu.


Bori Johnson'ın yoğun bakıma alınmasıyla Dışişleri Bakanı Dominic Raab, vekaleten Johnson'ın yerinen getirildi.

İngiliz basınında yer alan iddialara göre Johnson yardımcılarıyla irtibat halinde olacak, hastanede olmasına karşın ülkeyi yönetmeye devam edecekti. Fakat bu iddialar asılsız çıktı ve solunum cihazına bağlanmayan Boris hakkındaki açıklamayı Başbakan'a vekalet eden Dominic Raab yaptı.

İngiliz basınında, hastanede Johnson'a oksijen tedavisi uygulandığını, hala öksürük ve ateş görüldüğünü ve ne zaman taburcu edileceğinin bilinmediği yazıyor.

Businessinsider'da yer alan habere göre Johnson görevine devam edemeyecek kadar hasta olursa veya hayatını kaybederse yerine şu an vekalet eden Dominic Raab'ın geçmesi bekleniyor. Birleşik Krallık anayasasına göre böyle bir durumda erken seçim öngörülmüyor. Fakat muhalefetin siyasi baskısının kesin olacağı ve bu durumda erken seçimin yapılabileceği iddialar arasında yer alıyor.


Nükleer silah kontrolü de Johnson'da

Brexit nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Birleşik Krallık, Avrupa Birliği ile ayrılığı kesinleştirdikten sonra küresel salgın Kovid-19 nedeniyle yeni bir çıkmazın da içine düştü.

Ülkenin nükleer kodları yeni gündem maddesi oldu. Başbakan Boris Johnson'ın yoğun bakıma alınmasıyla nükleer kodların sorumluluğunun kimde olacağı yeni soru işaretleri oluşturdu. Johnson'ın yerine vekalet eden Dominic Raab kendisine yöneltilen bu soruya "Ulusal güvenlik konuları hakkında konuşamam. İyi geliştirilmiş protokoller yürürlükte" demekle yetindi.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Başbakan Boris Johnson'ın yerine vekaleten bakıyor.

  • İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaşın kazananı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de daimi üyeleri olan ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin uluslararası anlaşmalarla nükleer silaha sahip olma hakkı elde etmişlerdi.

İngiltere'de nükleer saldırı emrini yalnızca başbakan verebiliyor.

Salgın kayıp ivmesi 🤔
Lügat