BM açıkladı: 2040'ta 600 milyon çocuk su kıtlığı yaşayacak

HABER MASASI
Abone Ol

Birleşmiş Milletler'in (BM) 2030 gündemine dair yaptığı toplantıdan çarpıcı sonuçlar çıktı. Pandeminin hastalıklarla mücadelede suyun önemini hatırlattığı bu dönemde, su ve sanitasyona erişimi sağlamak için sürdürülen ilerlemenin 4 katına çıkması gerektiği vurgulandı. 2040 yılına kadar 18 yaş altı 4 çocuktan birinin su sıkıntı yaşanan bölgelerde yaşayacağı bildirildi. 2021 itibariyle 3 milyar insanın temel el yıkama imkanlarından yoksun olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler'deki (BM) "2030 Gündemi Hedefleri ve Suyla İlgili Hedeflerin Uygulanması" konulu üst düzey toplantıda konuşan BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed, "Su ve sanitasyona evrensel erişim sağlamak için mevcut ilerleme hızının 4 katına çıkması gerekiyor" dedi.

Muhammed, dünyadaki iklim değişikliği tehditleri, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirliliğin su kıtlığını artıracağı uyarısında bulunarak, 2040 yılına kadar dünyadaki yaklaşık 600 milyona tekabül eden, 18 yaş altı her 4 çocuktan birininsu sıkıntısının aşırı derecede yüksek olduğu bölgelerde yaşayacağını vurguladı.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının hastalıklarla mücadelede su ve sanitasyonunun ne kadar önemli olduğunu hatırlattığını kaydeden Muhammed, halen kırsal alan ve az gelişmiş ülkelerde 3 milyar kişinin temel el yıkama imkanlarından yoksun olduğunu belirtti.

Muhammed, ülkelere, salgınla mücadele planları çerçevesinde su ve sanitasyon erişimi için sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yatırım yapmaları, iklim değişikliği konusunda harekete geçmeleri ve karar alıcı sürece kadınların da dahil edilmesi çağrısında bulundu.

COVID-19 aşısına kimler erişebilecek?
Pandeminin başından beri tüm dünyanın beklediği COVID-19 aşısı özellikle zengin ülkeler tarafından hemen alındı. Ancak küresel kamu malı olması gereken aşılara ne yazık ki herkes eşit şekilde erişemeyecek. Mülteciler, göçmenler ve Afrika ülkeleri gibi maddi desteğe ihtiyacı olan ülkelere öncelik verilmiyor. Bu durum 'aşı milliyetçiliği' ve 'yabancı düşmanlığı' gibi kavramları tekrar sorgulatıyor. Uluslararası hukuk alanında uzman Prof. Dr. Anne Peters ise, AB ülkelerinde yabancı düşmanlığının azaldığını söylüyor. Peki gerçekten de öyle mi?

Kanada 'yoksul ülkeler' için ayrılan koronavirüs aşılarını kendine alacak
Jurnal.ist

BM'den Myanmar açıklaması: Herkesi harekete geçireceğiz
Jurnal.ist