Bizim ekip 'başarıyor': İTÜ Rover Takımı

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan çeşitli fakültelerden bir araya gelmiş, farklı disiplinlere ait öğretilere sahip olan ve birçok farklı projeye imza atmayı başaran öğrencilerin oluşturduğu İTÜ Rover Takımı, gururlandırmaya devam ediyor. Üniversite öğrencilerinin tasarladığı ‘roverlar’ ile yarıştığı uluslararası müsabakalardaki başarıları her geçen gün artan ekibin hedefi: 2030!

2016 yılı ortalarında İTÜ Robotik Kulübü ana çatısı altında oluşturulan İTÜ Rover Takımı, Amerika Birleşik Devletleri’nde organize edilen URC (Univesity Rover Challenge) ve Avrupa’da gerçekleştirilen ERC (European Rover Challenge) yarışmalarına katılmaya ve ‘başarmaya’ devam ediyor.

13 yıl boyunca tam 90 farklı üniversite,Mars Society ve NASA’nın sponsorluğunda düzenlenen URC finalinde, dünyanın dört bir yanından seçilmiş takımlar, Mars gezegeninin yüzeyine benzer engebeli bir arazi içeren Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletindeki Mars Desert Research Station’da (Mars Çöl Araştırma İstasyonu) yaptıkları roverlar ile yarışıyor ve birçok farklı Türk takımı da bu müsabakalara katılma çabasına giriyor.

İTÜ Rover Takımı tarafından oluşturulan Rover, iddialı görüntüsüyle de dikkat çekmeyi başarıyor.

Finallere kalan ve ilk yılında kabul edilen ilk takım!

Reddedilen onlarca takımın ardından başvurduğu ilk yıl yarışmaya kabul edilen ve finale kalan ilk ve tek Türk takımı olma başarısı gösteren İTÜ Rover Takımı ‘gurur tablosu’ inşa etmeyi de başardı. İTÜ Rover Takımı tarafından üretilen Roverlar, Mars ve Ay yüzeylerinde aktif olarak kullanılabilecek seviyeye geldiğinden birçok farklı alanda oldukça dinamik biçimde tercih edilebilir durumda.

İTÜ Rover Takımı'nın Rover prototiplerine örnek!

Finallere kabul edilmesinden ve elde ettiği başarılardan anlaşılabileceği üzere, İTÜ Rover Takımı, diğer dünya üniversiteleriyle başa baş bir seviyede yarışı sürdürebilmekte ve süreç boyunca karşılarına çıkan problem ve aksaklıkları rahatlıkla aşmakta. Çeşitli mühendislik ve mimarlık fakültelerinden öğrencilerin yer aldığı takım alt ekiplerle de güçlendirilerek ‘her alanda’ eksiksiz olmaya gayret ediyor.

Rover araçlarının farklı zemin ve koşullara adaptasyonu da önemli.

‘Bu ülkenin gençleri, insanlık için çalışıyor!’

‘Bu ülkenin gençleri, insanlık adına çalışıyor’ mottosuyla hareket eden ekip oldukça iddialı Uzay çalışmaları gerçekleştirmek konusunda umut vadediyor. Yeni Şafak yazarı Faruk Aksoy’un 10 Kasım 2018 tarihli köşe yazısında yer verdiği ‘gururlandıran’ gençler yeni başarıları ve sürekli artan ivmesiyle Türkiye’nin ‘teknoloji yüzü’ olmaya aday.

Bartu Demirci, Sami Korkmaz, Yasin Yağın, Garen Haddeler, Dilara Dayıoğlu, Büşra Asan ve Bahadır Onur Güdürü’nün ‘Rover çalışmaları’ ve sürekli yükselen yarışma derecelerini de biz de takipteyiz. İnsanların Mars’a gideceği tahmin edilen 2030 yılında ulaşabilecekleri seviye bizi şimdiden heyecanlandırıyor. Haydi bizim takım! :)