Küresel bilinmezlik 'Bitcoin' ve 'altına' hücum ettirdi

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

2019 yılı başından bu yana değerini 3'e katlayan Bitcoin, küresel çekişmeler, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirime gitme ihtimali üzerine 'psikolojik sınır' olarak değerlendirilen 13 bin dolar sınırına kadar yükseldi. ABD-İran arasında süren restleşme ve Çin ile ABD arasında süren ticaret savaşlarının etkisiyle değer kaybeden dolar, yatırımcıların yeni alternatifler aramasına neden oluyor. En güçlü alternatifler arasında yer alan altın, Bitcoin, İsviçre Frangı ve Japon Yeni ise yükselişini sürdürüyor.

Bazı ekonomistler tarafından 'geleceğin para birimi' olarak tanımlanana kripto para, artış eğiliminin etkisiyle piyasa hacmini haziran 2018’den bu yana ilk kez 300 milyar doların üzerine çıkarmayı başardı.

Facebook’un kripto para birimi Libra’nın tanıtılması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Temmuz’da faiz indirimine gidebileceği beklentileri ve ABD-İran gerilimlerinin ardından piyasada görülen yukarı yönlü eğilimle Bitcoin, 13 bin dolar sınırına dayanmış durumda.

Küresel jeopolitik gerilimlerin ardından güvenli liman arayışında olan yatırımcıların gözdesi olan altın ve Bitcoin yükselişini sürdürüyor.

"Bitcoin'in yükselişinin tek nedeni Libra değil"

ABD merkezli New York Angels'da risk sermayesi yatırımcısı Nisa Amoils, Bitcoin’de görülen artış eğiliminin tek nedeninin Facebook’un kripto para birimi Libra olmadığını söyledi.

Bloomberg Technology’de yer alan habere göre Amoils, Bitcoin’in kripto para birimleri ekosistemindeki etkisi hakkında, Bitcoin’in bir değiş tokuş aracı ve ödeme mekanizması olarak “kendine has özellikleriyle”, son balonun ardından evrilmeye başladığını söyledi.

Bitcoin yükselişini sürdürüyor.

Binlerce tüccarın Bitcoin’i ödeme seçeneği olarak eklediğini belirten Amoils, söz konusu şirketler arasında Expedia, Microsoft ve Whole Foods olduğuna dikkati çekti.

Bitcoin neden yükseldi?

Son haftalardaki hızlı yükselişini sürdüren Bitcoin, hafta sonu yüzde 10'dan fazla artış göstererek geçtiğimiz yılın mayıs ayından bu yana ilk defa 10 bin dolar sınırını aşmış oldu.

10 bin dolar duvarını yıkan Bitcoin, diğer bir psikolojik sınır olan 11 bin dolar sınırını da kısa sürede aşarak bugün itibariyle 13 bin dolar sınırına dayandı.

Dünya borsalarında artan satışların etkisiyle yatırımcılar Bitcoin'e yöneldi ve 2019 başından bu yana Bitcoin fiyatını 3'e katlamış oldu.

Bitcoin dünya piyasalarında önemli bir yatırım aracı olarak görülüyor.

G20 Liderler Zirvesi belirleyici olabilir

Japonya'da gerçekleşecek olan G20 Liderler Zirvesi'nin en merak edilen konusu şüphesiz Çin ve ABD arasında devam eden ticaret savaşları. Zirve öncesi görüşmenin bir sonuca varıp varmayacağı konusunda endişeler sürerken, ABD ve İran arasında devam eden gerilim de piyasalardaki tedirginliği artırıyor. Jeopolitik risklerin yükseliş ve ekonomik görünüme ilişkin kaygılar borsalar üzerinde önce baskıya ardından ise satışlara neden oldu. Tüm bu kriterlerin ardından ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen faiz indirimi mesajları da yatırımcıyı tedirgin ederek farklı bir arayışa yönlendirmiş görünüyor.

Derinleşen stres ile yatırımcılar alternatif arayışına girdi. Dolar ve hisse senetlerini hızla elinden çıkaran yatırımcılar her daim güvenli bir liman olan altına, Bitcoin, İsviçre Frangı ve Japon Yeni gibi daha az riskin olduğu araçlara yöneldi.

Küresel tedirginlik, altına olan talebi de artırdı.

Altın 6 yılın zirvesinde

Ticaret endişeleriyle zayıf seyrini sürdüren dünya borsaları, Fed'in gevşeme yanlısı bir söylem ile mesaj vermesi üzerine ABD tahvil getirileri ve doları aşağı çekerken, altını ise son 6 yılın zirvesine oturttu.

Ortadoğu'daki gerilimlerin etkisiyle altın ve İsviçre Frangı yükselirken, avro dolar karşısında yükselişini sürdürdü ve son 3 ayın zirvesini gördü.

Altın neden yükseliyor?
Gündem