Bir fotoğrafçının objektifine yansıyanlar: Soyu tükenmekte olan kabileler

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Ünlü fotoğrafçı Jimmy Nelson, nesli tükenmekte olan kabileleri fotoğrafladığı kısa filmi Blink. And They're Gone'ı 2018'in sonunda yayınlamıştı. Bu projenin farkındalık adına bir başlangıç olduğunu belirten Nelson, insanlığın derinliği için bu kültürlerin korunması gerektiğini de ekledi.

Blink. And They're Gone adlı bu fotoğraf odaklı kısa film, nesli tükenmekte olan kabileleri ve onların yaşam tarzlarını koruma amacıyla hiç görülmemiş görüntülerini sunuyor.

Popüler fotoğrafçı Jimmy Nelson, pazarlama ve iletişim ajansı JWT India ve reklam ajansı J. Walter Thompson Amsterdam ile birlikte çalışarak dünya çapında 36 topluluğun 1.500 fotoğrafını çekerek bu kısa filmi ortaya çıkardı.

Jimmy Nelson'ın bahsi geçen kısa filmini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz

0. Hindistan'ın Sadhus kabilesini

Yok olma riskiyle karşı karşıya olan etnik grupları fotoğraflayan ve oldukça uzun bir süredir bu proje üzerinde çalışan Jimmy Nelson, çektiği fotoğrafları kendi internet sitesi üzerinden satışa sunuyor.

0. Çad'ın Wodaabe kabilesini
Nelson, yerli halkların kimliklerinin, insan kültürünün en değerli varlıkları olduğunu da söyledi. Ünlü fotoğrafçı, bu geleneklerin korunamaması durumunda insanlığa dair birçok şeyin kaybedileceğini düşünüyor.
0. Moğolistan'ın Kazakları
Aslında Blink. And They're Gone, büyük bir kampanyanın başlangıcı niteliğini taşıyacak. Jimmy Nelson, 2019 yılı içerisinde yerli kültürlere karşı olan farkındalığı artırmak için ajanslarla bir araya geleceğini açıkladı. Bu sayede bahsi geçen kısa film gibi birçok projeye yakın zamanda tanıklık edebiliriz.
0. Papua Yeni Gine'den Huli Wigmen kabilesi
Jimmy Nelson’ın 30 yılı aşkın bir süredir yaptığı gezilerde çektiği 100 bin görsel arasından seçilerek ortaya çıkarılan filmin düzenlenme aşaması da oldukça uzun. 90 günlük bir post prodüksiyon sürecinin ardından hazırlanan film; Papua Yeni Gine’den Huli Wigmen, Moğolistan Kazakları, Hindistan’dan Sadhus ve Nijerya’dan Çad’dan Wodaabe gibi 36 farklı etnik grubun kendilerine özgü yaşamını gözler önüne seriyor.