Bir devir resmen kapandı: 'BlackBerry, BBM'in fişini çekti'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Blackberry, akıllı telefon dünyasının değişen dinamiklerine ayak uyduramayan BBM uygulamasının fişini çekeceğini açıklamıştı.

Şirket, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla BBM için son tarihin 31 Mayıs olduğunu ve uygulamaya erişimin 1 Haziran'dan itibaren mümkün olmayacağını açıkladı.

BlackBerry, BBM'in 'yeniden güçlenebilmesi' için 3 yıl boyunca yoğun çalışma yürütmüş, herhangi bir sonuç alamamıştı.

Bir zamanlar dünyanın en popüler akıllı telefon şirketleri arasında değerlendirilen BlackBerry, kendi geliştiricileri tarafından ortaya çıkarılan BlackBerry Messenger ile tarihe geçebilecek bir başarıya imza atmış, on milyonlarca kullanıcının iletişim yöntemi olarak tercih edilmeye başlanmıştı. İlk kez 2005 yılı başlarında kullanımına başlanan ve 14 yıldır herhangi bir ara vermeksizin bilfiil kullanılan BlackBerry Messenger; WhatsApp gibi 'dev bir rakibin' varlığıyla derinden sarsılmıştı. WhatsApp'ın sahip olduğu 'pratiklik' ve daha fazla insana ulaşabilme gücü BBM'in ve hatta direkt olarak BlackBerry markasının fişini çekmeyi 'zorunlu' hale getirmişti.

BlackBerry'nin daha önce yaptığı 'BBM'le vedalaşıyoruz' açıklamasının ardından şirketin resmi sosyal medya hesabından bugün yapılan paylaşım, BlackBerry Messenger faaliyetlerinin resmen durdurulduğunu ifade etti. BlackBerry, BBM kullanıcı sayısındaki gözle görülür düşüş 'son söylentilerini' artırmaya yettiği gibi uygulamanın yabancı platformlara olan adaptasyonundaki problemler de ciddi bir sorun olarak değerlendiriliyordu.

BlackBerry tarafından yapılan 'teşekkür içerikli' veda paylaşımı.

Popülarite günden güne düştü

BlackBerry, son 3 yıldır özel ekipler ve güçlü yönergelerle gerçekleştirdiği çalışmalarla uygulamanın daha fazla kullanılabilmesi için yoğun bir çaba harcıyordu. BlackBerry, gerçekleştirdiği çalışmalardan da beklediğini bulamayarak rekabete bir türlü adapte olamadı. Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamalarda, bu uygulamayı iyi bir noktaya getirebilmek için fazlasıyla çaba sarf ettiklerini belirten şirket yetkilileri, bugüne kadar yapmış oldukları her şeyden gurur duyduklarını ifade ettiler. Teknolojinin geldiği noktanın çok hızlı bir şekilde değişkenlik gösterdiği ifade edilirken kullanıcıların farklı platformları kullanmasının BlackBerry Messenger'ın popülerliğinin düşmesine yol açtığı belirtildi.

BlackBerry Messenger neden sevilmişti?

  • 1- Uygulamanın çıktığı ilk dönemde BlackBerry, 'prestijli' ve 'kullanışlı' bir akıllı telefon markası olarak değerlendiriliyordu.
  • 2- Sahip olunan fazla sayıda kullanıcı, BBM'in iyi bir mesajlaşma alternatifi olmasını sağlıyordu.
  • 3- Kolay ve anlaşılırarayüz, kullanıcı dostu olarak tanımlanıyordu.
  • 4- 'BBM Treni' ile paylaşılan PİN'ler kolay sosyalleşmenin yolunu açıyordu.
  • 5- Snapchat, Instagram gibi uygulamaların olmadığı dönemde fotoğraf paylaşımı için ideal ortamlardan biri olan BBM, sosyal medya platformu olarak değerlendiriliyordu.

BlackBerry Messenger.

BlackBerry Messenger neden tutunamadı?

  • 1- Yalnızca BlackBerry'e özgü bir uygulama olduğu düşüncesini bir türlü yok edemedi.
  • 2- WhatsApp, Facebook Messenger gibi her cihaza entegre ve oldukça iddialı uygulamalarla yarışamadı.
  • 3- Doğru pazarlama stratejileri izlenemedi.
  • 4- Makul ve kullanıcıdostu yenilikler yapmadı, 'hep aynı' kaldı.
  • 5- Grup sohbetleri ve arama seçeneklerinde sınıfta kaldı.

Bir devrin sonu: 'BBM'in veda tarihi açıklandı'
Teknoloji