Bir cisim uzaklaşıyor efendim: NASA'dan dünyayı koruyacak harika sistem

HABER MASASI
Abone Ol

Dünya ve uzayalanındaki başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiren NASA, DART adı verilensistem ile gök cismine kinetik çarpma tekniğini uygulayarak asteroidin yönünüve hızını değiştirecek.

Dünyanın her zaman için bir asteroid (gök cismi) tehdidiyle karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Uzay ajanslarının incelemelerine göre, Güneş Sistemi’nde 1 milyonun üzerinde asteroid bulunuyor. Her yıl uzaydan Dünya’ya çok sayıda gök cismi giriyor. Fakat atmosferin yakma özelliğinden dolayı, bize toz halinde ulaşıyor.

NASA açıkladı: Göktaşı dünyayı teğet geçti
Teknoloji

Gelgelelim her asteroid küçük çapta olmuyor. Devasa boyutlarda gök cisimleri var ve bunların Dünya’ya çarpması büyük felaketlere yol açabilir. İşte bu şekilde olası felaketler için NASA yepyeni bir proje üzerinde çalışıyor.

DART (Çift Asteroid Yeniden Yönlendirme Testi) adı verilen uzay aracığıyla asteroid saptırma tekniği uygulanacak. Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda bilim insanları tarafından tasarlanacak olan DART’ın konsept geliştirme aşamasından ön tasarım aşamasına geçişi, 23 Haziran’da NASA tarafından onaylandı.

DART’ın mantığı aslında çok basit. Olası bir tehlike durumunda DART, kinetik çarpma tekniği uygulayarak asteroidin yörüngesini değiştirecek. Uzay aracı, asteroide çarparak gök cisminin hızını da etkileyecek. Fakat cismin Dünya’ya çarpmasını engellemek için çarpma açısını ve zamanlamasını çok iyi yapması gerekiyor.

2024 yılında Dünya’yı tehdit etmeyen bir asteroid için küçük bir test düşünülüyor. Böylece sistemin başarılı olup olmadığı anlaşılacak.