BioNTech ile ilgili yeni araştırma: Yıllarca koruyabilir

HABER MASASI
Abone Ol

Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde uygulanan BioNTech aşısı üzerinde çalışma gerçekleştiren bilim insanları, aşının sanılandan daha fazla koruduğunu söyledi. Araştırmacılar, BioNTech'in insan vücudunda COVID-19'a karşı yıllarca koruma sağlayabilecek güçlü bir bağışıklık reaksiyonu oluşturduğu yönünde deliller elde etti.

Koronavirüs salgınına karşı en hızlı aşılama yapan ülkeler listesinde, Türkiye en üst sıralarda yer alıyor. Ülkemizde şu anda, virüse karşı Sinovac ve BioNTech aşıları uygulanıyor. Vatandaşların aşıya ilgili gösterdiği günlerde, BioNTech aşısıyla ilgili de sevindiren gelişmeler yaşandı.

New York Times'ın (NYT) ulaştığı bilgilere göre, bir grup bilim insanı, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının insan vücudunda COVID-19'a karşı yıllarca koruma sağlayabilecek güçlü bir bağışıklık reaksiyonu oluşturduğu yönünde deliller elde etti.

Koronavirüs ağaçlardaki polenler aracılığıyla 20 metre uzağa yayılıyor
Jurnal.ist

Üç tehlikeli varyanta karşı etkili

Yeni çalışma ayrıca bu iki mRNA aşısının, aşı etkinliğini azalttığı söylenen "beta varyantı" da dahil olmak üzere, koronavirüsün üç varyantına karşı etkili olan yüksek düzeyde nötralize edici antikorlar ürettiğini gösterdi. Araştırmaya öncülük eden St. Louis'deki Washington Üniversitesi profesörü Ali Ellebedy, "Bu, bağışıklığımızın aşıdan daha dayanıklı olduğuna gösteren iyi bir işaret" ifadesini kullandı.

Koronavirüsle ilgili yeni araştırma: Kökeni 20 bin yıl öncesine dayanıyor
Jurnal.ist

Delta varyantına karşı bir tespit bulunmuyor

Nature dergisinde de yayımlanan çalışmada, her iki aşının da ilk dozundan yaklaşık dört ay sonra vücudun lenf düğümlerinde, bağışıklık hücrelerini gelecekteki enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak için etkili bir şekilde eğiten germinal merkezlerin hala bulunduğu tespit edildi. Bilim insanlarının araştırması, aşıların koronavirüsün diğer varyantlardan daha bulaşıcı olan "delta varyantı"na karşı etkinliği konusunda ise bir tespitte bulunmuyor.