Teknolojiyi durdurabilene aşk olsun. Ardımızda bıraktığımız yıllara baktığımız zaman; akıllı telefonlar, bulut sistemleri ve artırılmış gerçeklik gibi büyük teknolojik gelişmelerin hayatımıza dahil olduğunu görüyoruz. Teknolojinin Usain Bolt'dan bile daha hızlı olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bunun sadece bir başlangıç olduğunu görmek çok da zor değil. İşte yakın zamanda hayatımızın tam merkezine oturacak teknolojik gelişmeler...
0. Okyanus ötesini bile 2-3 saate düşürecek süpersonik jetler
Uzun zamandır yolcu uçakları alanında herhangi bir teknolojik gelişme yaşanmadı. Uçak yolculuklarının uzun sürmesi fazla sıkıcı. Virgin Group kurucusu Richard Branson, normalde 7 saati bulan New York ve Londra arasını 3.5 saate indirecek olan süpersonik jetin ortaya çıkması için yatırımlarını yaptı. Boom isimli startup tarafından geliştirilen ve 3.5 saatlik içinde okyanus ötesi uçuşu gerçekleştirecek olan süpersonik jetlerle seyahat etmek isteyenlerin 5 bin dolar gibi bir ücret ödemesi gerekecek. Jetlerin ilk test uçuşunu bu yıl içerisinde yapması bekleniyor.
0. 3D yazıcılar
3D yazıcılar gün geçtikçe daha da gelişiyor. Dijital tasarımınızı bir gece içinde gerçek bir ürüne dönüştürebildiğiniz bu yazıcıların gelişmesi sayesinde yakın zamanda baskı süreleri ve boyutları giderek gelişecek. Çok daha kısa bir süre içinde çok daha geniş boyutlardaki tasarımlarınızı 3 boyutlu olarak yazıcıdan çıkarabileceksiniz. Bu işlemi yapabilmek için de bilgisayar bilimlerinde profesör olmak gerekmiyor. Yakın zamanda ayrıca her evde bir 3D yazıcı olması da bekleniyor. Bunun en ilginç örneklerinden biri de James Bond Skyfall filminde nadir bulunan Aston Martin araca zarar verilmemesi için 3 boyutlu olarak yazıcıdan benzerinin çıkarılması oldu.
0. Yapay zekaya sahip nitelikli robotlar
Yapay zeka robot teknolojilerindeki en heyecan verici gelişmelerden biri… Bu sayede robotlarda da entelektüel nitelikler yer alıyor. Bunlar arasında robotların yeni bir dilden yeni bir yeteneğe kadar öğrenme özelliği de yer alıyor. Ayrıca yeni çalışmaların da etkisiyle robotların hareket kabiliyetleri de giderek artıyor. Böylece düştükleri zaman kalabiliyor, büyük ağırlıkları kolaylıkla taşıyabiliyorlar.
0. Biyoteknoloji
Beyin sinyalleri aracılığıyla kontrol edilen biyonik eller hayal edin… Bu teknoloji parmağa sahip olmayan insanların fonksiyonel ellere sahip olması ve nesneleri kavrayabilmesi anlamına geliyor. Hem de yalnızca beyin ile kontrol edilerek ameliyata ihtiyaç duyulmuyor. Bu alandaki çalışmalar da hız kesmeden devam ediyor.
0. Nesnelerin interneti
Yeni nesil teknolojiler her geçen gün giderek daha fazla popüler hale geliyor. Tüm fiziksel cihazlarınızı bir araya getiren bu teknoloji size hepsini aynı yerden kontrol etme imkanı veriyor. Ayrıca tüm bu cihazların senkronize olmasını sağlayarak birbirleriyle de iletişim kurabilmelerini sağlıyor. Gelecek yıllar içerisinde nesnelerin interneti günlük hayatlarımızı ve iş hayatlarımızı epey değiştirecek.
0. Ekransız ekranlar
Ekran teknolojileri neredeyse her yıl biraz daha gelişiyor ve ekranlar giderek ince hale geliyor. Araştırmacıların yeni hedefiyse çerçevesiz ekranlar üretmek ve ekranları özgürleştirmek. Bu sayede görmek istedikleriniz gözlerinizin önünde beliriverecek.
0. Yapay tarlalar
Gelecekte dünyanın en büyük krizlerinden birinin tarımsal ürün yetiştirimi için gerekli olan toprağın eksikliği olması düşünülüyor. Dünyanın farklı noktalarındaki bazı ülkeler şimdiden besin kıtlığı yaşıyor. Pink Farms isimli bu ekip de bu problemi çözmek için teknolojinin imkanlarından yararlanıyor. Bu katlı otoparka benzeyen alan aslında üst üste toprakların yer aldığı katlı bir tarla. Bu iklimin kontrol edildiği kapalı mekanda LED ışıklandırmalar yardımıyla, böcek ilaçları kullanılmayan organik ürünler yetiştiriliyor. Bu tarlalar ayrıca daha az suya ihtiyaç duyuyor.
0. Sürücüsüz araçlar
Günümüzde artık gitmek istediğimiz yere GPS ve haritalara güvenerek ulaşıyoruz ancak ilerleyen dönemlerde artık araçları kendimiz kullanmak zorunda kalmayacağız. Google ve Tesla gibi şirketler sürücüsüz araçları kısa zamanda sokaklara çıkarmak için uzun zamandır bu teknolojiyi geliştirmekle uğraşıyorlar. Sürücüsüz araçların trafiğe çıkmasına çok uzun yıllar yok, zira bu şirketler sürücüsüz araçlarını test etmek için yollara çıkardı bile…
0. Hyperloop
Çılgın fikirleriyle tanınan Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın son projelerinden biri de yeni nesil ray ötesi sisteme sahip üst düzey hızlı bir ulaşım aracı olan Hyperloop. Bu ulaşım sisteminin gelişmesiyle, yolcular 570 kilometrelik güzergahta ortalama 962 kilometre hız ile varış noktalarına ulaşabiliyor olacak. Musk ve ekibi gece gündüz bu proje üzerinde çalışmalarına devam ediyor.
0. Sanal gerçeklik
Sanal gerçeklik teknolojisi son bir iki yıldır en çok konuşulan teknolojik gelişmelerden birisi… Bu gözlükler özellikle oyun teknolojisine yepyeni bir soluk getirdiği için büyük bir çılgınlık yarattı. Çünkü bu gözlükler sayesinde kendinizi oyunun içinde bulabiliyorsunuz. Ancak zaman içerisinde sanal gerçekliğin oyun dünyasının dışına çıkarak farklı alanlara da yeni soluklar getirdiğine şahit olacağız. İlk sırada iş dünyası geliyor. Sanal gerçeklik eğlence, iletişim, spor ve perakende alanlarına yeni imkanlar getirecek. Tüm bu sektörlerin yanı sıra sağlık alanında da çığır açıcı işler yapılmasının önünü açacak. Bu sayede doktorlar ameliyatları yapmadan önce sanal gerçekliği simülatör gibi kullanabilecek. Bu yıl içerisinde gerçekleşecek olan kafa nakli öncesinde de sanal gerçeklik ile hazırlıklar sürüyor.