Bilim insanları keşfetti: Her 4 saatte bir kahve içmek depresyona iyi geliyor
Yeni bir araştırmaya göre her 4 saatte bir kahve içmek mevsimsel duygulanım bozukluğunu iyileştirmeye yardımcı oluyor.
İngiltere, İtalya, Finlandiya, Almanya ve Polonya’da 5 bin yetişkinin katıldığı araştırma, günler kısaldıkça hayat usulü ve beslenme seçimlerinin keyifsizlik üstünde tesirli olabileceğini saptadı.
Kahve Üzerine Bilimsel Bilgi Enstitüsü’nün (Scientific Information on Coffee – ISIC) yaptırdığı çalışma, yetişkinlerin neredeyse üçte birinin gündüz saatleri azaldıkça depresyon yaşadığını yahut artan seviyede ıstırap (yüzde 28) hissettiğini tespit etti.
Independent Türkçe’nin haberine nazaran; araştırmaya katılanların 5’te biri (yüzde 21) günler kısaldıkça daha telaşlı hissettiğini, yüzde 24’ü konsantre olmakta zorlandığını ve yüzde 25’i idman yapma motivasyonunu kaybettiğini söyledi.
Ruh halindeki bu değişiklik çoklukla mevsimsel duygulanım bozukluğu olarak biliniyor. Bupa’ya nazaran bu bozukluk hayatlarının bir noktasında İngiltere’deki her 100 şahıstan üçünü etkiliyor.
Birleşik Krallık Ulusal Sıhhat Hizmeti’ne (NHS) göreyse sonluluk, olağan günlük aktivitelere ilgi kaybı ve güç eksikliğini de içeren belirtiler kışın daha bariz.
İtalya’daki Catania Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeterli bir beslenme ve sistemli antrenman üzere hayat usulü tedbirlerinin ruh halini iyileştirebileceğine dair evvelki bulguları gözden geçirdi.
Gün boyunca ruh halinin daima olarak güzelleşecek
Araştırmacılar her 4 saatte bir 75 mg kafein (bir fincan kahveye eşdeğer) tüketmenin, gün boyunca ruh halinin daima olarak güzelleşmesiyle sonuçlanabileceğini buldu.
Kelam konusu bulgular nizamlı kahve içmenin uyanık davranmayı artırabileceğini ve bilişsel davranışları güzelleştirebileceğini de gösterdi.
ISIC’in yaptığı ankete katılan yetişkinlerin yüzde 20’si kahve içtikten sonra ruh hallerinin düzeldiğini hissettiklerini söyledi.
Ayrıyeten iştirakçilerin yüzde 29’u daha enerjik hissettiklerini söylerken, yüzde 21’i kahvenin daha uyanık hissetmelerini ve daha uygun konsantre olmalarını sağladığını belirtti.
Catania Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hekim öğretim üyesi olan Giuseppe Grosso, kahvedeki mikro besinlerin kandan beyne geçebileceğini ve bedenin nöroinflamatuar reaksiyonuna ve beyinde yeni nöronların oluşumuna yardımcı olabileceğini gösteren ispatlar olduğunu söyledi.
Grosso “Kahve polifenollerinin kan-beyin bariyerini geçebildiğine, anti-nöroinflamatuar tesirler uygulayabildiğine ve hatta nörojenezi teşvik edebildiğine ve hasebiyle hem bilişsel hem de duygusal bozukluk riskinin azalmasına ön ayak olduğuna dair ispatlar var” dedi.