Bilim insanları bunu da yaptı: İnsan yapımı insan beyni

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Bilim insanları tarafından laboratuvar ortamında, 5 haftalık cenindeki olgunluğa erişmiş yapay insan beyni üretildi.

Çeşitli yüksek çözünürlüklü görüntüleme cihazlarıyla yapılan araştırmaya göre, üretilen yapay beyinde, astrosit, oligodendrosit ve mikroglia gibi önemli merkezi sinir sistemi hücrelerinin olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra yapısında bulunan akson ve dendrit gibi sinir hücrelerinin sinyal iletiminden sorumlu anten ve vericilere sahip olduğu, aynı zamanda elektriksel sinyalleşme özellikleri gösterdiği ortaya çıkarılmıştır. Bütünlük olarak ele alındığında ise insan beyni ile %99 uyum içinde olduğu tespit edilmiştir. Çünkü, anatomik olarak da aynı insan beyninde olduğu gibi omurilik, beynin önemli merkezleri ve retina gelişimi izlenebiliyor.



16-20 haftalık olunca normal bir beyinle %100 uyum içinde olacak
Yetişkin deri hücresinden(pluripotent hücre: birçok farklı tipte hücreye farklılaşma kapasitesi olan kök hücreler) üretilmiş ve üretildikten sonra 4 yıl, üzerinde beyin üretilmek için çalışmalar yapılmış. Araştırmacılar yapay beyni 5 haftalık bir cenin beyni seviyesine getirebilmek için 15 hafta üzerinde çalıştıklarını bildiriyor. Ayrıca beynin olgunluk seviyesini 16-20 haftaya getirebildiklerinde ise yüzde 1'lik farkın da ortadan kalkacağını belirtiyorlar.

Bu gelişme, Alzheimer, Parkinson, Otizm, inme, beyin yaralanmaları ve belki merkezi sinir sistemi hastalıkları için yapılacak araştırmalarda, etik yönden sorun yaratmayacak bir deneysel aşama oluşturulabilir. Birçok ilacın merkezi sinir sistemi üzerine olan veya olabilecek etkilerinin klinik öncesi bir deneyden sonra insanlar üzerinde denenmesi güvenlik açısından da büyük bir gelişme olacaktır.