Bilim insanları açıkladı: Maske takmak ve sosyal mesafe riski ne kadar azaltıyor?
ABD’li bilim insanları, ağız ve burnu örtmenin koronavirüse yakalanma riskini yüzde 65 azalttığını, maske ile birlikte sosyal mesafeye dikkat edilmesiyle ise koronavirüse yakalanma riskinin yüzde 90 azaldığını belirtti.
ABD’de yer alan California Universitesi Davis Çocuk Hastanesi’nden bilim insanları, maske takmanın koronavirüs bulaşma riskini yüzde 65 azalttığını açıkladı.
Pediatrik bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dean Blumberg, “Maskelerin işe yaramadığını söyleyen insanlara inanmayın. Maskelerin yararı bilimsel kanıtlarla destekleniyor. Bu “Yer çekimine inanmıyorum” demek kadar cahilce” ifadelerini kullandı.
Virüs bulaşmada iki farklı yol izliyor
Bununla birlikte, koronavirüs havada yayılırken iki farklı yol izliyor. Bunlardan ilki damlacık yoluyla yayılma, ikincisi ise aeorosol tip yayılma. Bilim insanları ağız ve burundan yayılan damlacıkların bir saç telinin üçte biri kadar olduğunu ancak gözle görülebileceğini söyledi.
Aerosol tipi yayılma
- İkinci yol ise insanların konuşmasıyla havaya yayılan aerosol tipi yayılma. Bu iletim şeklinde damlacık bulunmuyor ve virüslü parçacıklar gözle görülmüyor. Uzmanlar aerosol tipi yayılmanın diğerinden daha tehlikeli olduğunu, ancak kapalı ortamlardan uzak durarak önlenebileceğini bildirdi.
- “Laboratuvar koşulları virüsün aerosol formda yarı canlı olarak saatlerce hayatta kalabileceğini gösteriyor. Bu yüzden mümkün oldukça kapalı ortamlardan kaçınmalısınız. Eğer, böyle bir ortamda olmak zorundaysanız da mutlaka pencerelerin açık olduğundan emin olun. Aerosol tipi yayılmayı kokunun yayılımına benzetebilirsiniz” dedi.
Maske ve sosyal mesafe riski yüzde 90 azaltıyor
Araştırmacı ekip, maske ve sosyal mesafe zorunluğunun sürdürülmesinin pandeminin kontrol altına alınması yardımcı olacağını vurgulayarak, “sosyal mesafe” ve “maske” takmanın bir arada koronavirüs riskini yüzde 90 azalttığını belirtti. Çalışmada, maske takmanın tek başına COVID-19 riskini yüzde 65 azalttığı ortaya konuldu.