Bilim insanı olmak isteyen bir kız çocuğuna Einstein'ın yazdığı dahice mektup

HABER MASASI
Abone Ol

Neden geçmişte ve günümüzde bilim insanlarının geneli erkek? sorusuna cevap verebilecek muhteşem bir hikaye...

Ayrımcılık ve kadın erkek eşitsizliği geçmişten günümüze etkilerini halen sürdüren bir olgu. Bunun önemli sonuçlarından biri de kadınların sanat ve bilim gibi alanlarda azınlık konumunda kalması oldu. Üstelik bu cinsiyetçi yaklaşım kültür ya da coğrafya fark etmeden, her daim kendini hissettiren bir olgu haline dönüştü.

Günümüzde dahi bu münferit önyargıyı yok etmek ve kadınların da erkekler kadar bilim ve sanat alanlarında söz sahibi olmasını sağlamak, kuşkusuz kız çocuklarını teşvik edip onlara yardım etmekte görünüyor.

EİNSTEİN BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORDU?

Tarihin görmüş olduğu en büyük dehalardan biri olan Einstein, kariyerinin en yoğun dönemlerinde bile çocuklarla ilgilenmeyi ihmal etmedi ve onlara her zaman bir çocuk gibi değil, yetişkin bir bireymiş gibi davrandı. Böylece çocukların kendini toplumun bir bireyi gibi hissetmelerini sağlıyordu.

Torunu başta olmak üzere birçok çocukla mektuplaşan Einstein'ın mektuplaştığı çocuklardan biri de Güney Afrikalı zeki bir kız çocuğu olan Tyfanny idi. Tyfanny 1946 yılında Einstein'a gönderdiği mektupta şu sözlere yer veriyordu: "Yazdığım son mektupta sana bir kız olduğumu söylemeyi unutmuştum. Yani ben bir kızım ve bu beni hep rahatsız ediyor. Ama mecburen gerçeğe alıştım. Her neyse, kızların yaptığı elbise, dans ve bütün saçmalıklardan nefret ediyorum. Ata binmeyi bunlara misliyle tercih ederim. Yıllar önce, yani bir bilim insanı olmayı istemeden evvel bir jokey olmak istiyordum. Ama bu çok önceydi. Umarım kız olduğum için sen de beni küçük görmezsin."

Einstein o dönemde mektuplara verdiği çok kısa cevaplarla ünlenmişti. Yani o dönemin çok iyi bir Twitter kullanıcısıydı desek yanlış olmaz. Zaten bununla ilgili bir sözü de var: "Bir şeyi basit biçimde izah edemiyorsanız, o şeyi yeterince anlamamışsınızdır." Doğru söze ne denir?

Nitekim Einstein Tyfanny'ye de kısa ve öz bir cevap vermişti: "Kız olman benim için sorun değil. Esas mesele senin için de bir sorun olmaması. Bunun için hiçbir sebep yok." Einstein tam da kendisinden beklenildiği gibi kadın olmaktan nefret eden bu kız çocuğuna muhteşem bir zekayla, tek cümlede bilgelik aşılamıştı.