Beykoz Kundura Fabrikası eskiden nasıldı?

HABER MASASI
Abone Ol

Bugün televizyon ve sinema sektörünün kalbi olan #BeykozKundura'nın ayakkabı fabrikası olduğu zamanlardan, 1940'lı yıllara ait, fabrikanın işleyişine dair video kaydı.

#tbt

Son zamanlarda adını film ve dizi çekimlerine ev sahipliği yapmasıyla duyuran Beykoz Kundura, çok köklü ve çok yönlü bir tarihe sahiptir. Sanayileşmenin tarihinde önemli bir rol üstlenmiş olan bu kurum, İstanbul’da, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kesintisiz olarak faaliyet göstermiş nadir endüstriyel kültür mirası örneklerindendir.Restorasyon projeleri devam ederken, Beykoz Kundura çekimlere ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

0. "...asırlık Beykoz fabrikası, yakın şarkın en büyük ve en modern deri ve kundura sanayi müessesi"
0. Restorasyon ve Projeler


Beykoz Kundura, Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Cumhuriyet’in temel dönüm noktalarını içeren uzun geçmişi, mimarisi ve konumuyla Türkiye’nin en iyi korunmuş endüstriyel miras alanlarından biridir. Nitekim, mülkün tarihi değeri göz önüne alınarak özelleştirme şartnamesine, endüstriyel anlamda önem taşıyan malzemeyi barındıracak bir müze yapılması maddesi dahil edilmiştir. Öte yandan Yıldırım Holding tarafından Beykoz Kundura’nın restorasyonu ve dönüşümü için projeler tasarlanırken, mimari ve teknik donanıma dair bilginin ötesinde geçmişin insani boyutuna, Beykoz Kundura’da yaşamış, çalışmış olanların tecrübelerine de ihtiyaç olduğu kısa sürede ortaya çıkmıştır.

0. Sözlü Tarih Projesi

Beykoz Kundura, deri ve ayakkabı üretilen dönemde iş alanlarının yanı sıra kreş, lokanta, sinema, sağlık ocağı, kütüphane gibi birimleri olan, nüfusu üç bine dayanan bir yaşam alanıydı. Beykoz’un toplumsal ve ekonomik yapısında birinci dereceden pay sahibi olan bu kurum, işçi kuşaklarının yetişmiş olduğu yerdir. Beykoz Kundura Sözlü Tarih Projesi hem bu alanı daha iyi anlamak ve öğrenmek, hem de ve özellikle geçmişte Beykoz Kundura’yı şekillendirmiş, yaşatmış, Türkiye ekonomisinde önemli bir yere getirmiş olanların anısını yaşatmak için düşünülmüştür. Proje 2015 yılında, S. Buse Yıldırım’ın girişimiyle, Lita Yapım Evi ve Tarih Vakfı’nın işbirliğiyle ilk adımlarını atmıştır. Bir nevi “beşeri-endüstriyel arkeolojik kazı çalışması” sayılabilecek olan bu çalışma halen Beykoz Kundura bünyesindeki bir ekiple sürdürülmektedir.

Kaynak : Beykoz Kundura Fabrikası resmi sitesi