Beyin ameliyatlarında yeni dönem: Artık operasyonları robotlar yapacak
Utah Üniversitesi'nin geliştirdiği yeni ameliyat robotu, beyin cerrahisinde iki saatte yapılabilen operasyonu iki buçuk dakikada gerçekleştirebiliyor. Üstelik maliyetleri düşürerek...
Robotlar, birçok farklı iş kolunda olduğu gibi sağlık alanında da fazlasıyla kullanılıyor. Hata payının sıfır olduğu ameliyatlar için yapayzeka destekli robotların tercih edilmesi, gelecek yıllarda sağlık sektöründe devrimsel yenilikler gerçekleştirileceği anlamına geliyor. Son olarak birkaç gün önce İsrail'de bacağından sakatlanan Aharon Schwartz'ın robotlar tarafından ameliyat edilmesi ve kısa süre içinde tekrardan yürümeye başlaması bunun en gerçekçi örneklerinden biri.
Utah Üniversitesi araştırmacıları ise önümüzdeki yıllarda beyin ameliyatlarının çok büyük bir bölümünü robotlar vasıtasıyla gerçekleştirmeyi hedefliyor. Hatta konuyla ilgili ilk adım kısa bir süre önce atıldı. Kafatasına ulaşmada kolaylık sağlayacak olan robotlar, günümüzdeki beyin ameliyatlarına göre operasyonların süresinin de önemli bir oranda kısaltacak.
Şu anda cerrahlar tarafından uygulanan yöntemle kafatasının belirli bir noktasına ulaşmak için en az iki saat gerekiyor. Fakat, bu işlem robotlar vasıtasıyla yalnızca iki buçuk dakikada gerçekleştirilebilecek. Sürecin kısalması diğer bir avantajı ise maliyet. Yüzlerce hatta binlerce ameliyat düşünüldüğünde operasyonların maliyetinin düşüşünün önemini görmek daha da kolay oluyor.
Şu an hastaların en büyük çekincesi ise robotlar tarafından
ameliyat ediliyor olmak. Yani birçok kişi şimdilik yeni sayılan bu tür operasyonlar için "duygusal" düşünüyor. Fakat önümüzdeki süreçte başarılı ameliyatlarla birlikte bu algının da kırılacağı aşikar.