Beslenme şekliniz 'kemik erimesi'nin habercisi
MÜGE VARDAR
Uzmanlar, günümüzde ortalama yaşam süresinin uzaması ve beslenme alışkanlıkları ve yaşam şekillerinin değişmesiyle birlikte kemik erimesine bağlı rahatsızlıklarının ciddi derecede arttığını belirtti. Özellikle yanlış beslenme ve asitli içeceklerin tüketimiyle ilerleyen kemik erimesinin bir diğer nedeni ise, D vitamini eksikliği...
Yanlış beslenme ve asitli içeceklerin yanı sıra, yetersiz güneş ışığı yani D vitamininin yeteri kadar alınamaması durumu, kemik erimesi hastalığının nedeni olabilir.
- Hareketsiz yaşam, vitamin eksikliği, yetersiz çinko ve folik asit alımı, stres, insülin direnci ve artan ilaç kullanımı da kemiklerin en büyük düşmanı.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yılmaz Sarıoğlu, 50 yaş üzerindeki kadınların yarısında, erkeklerin ise yüzde 25’inde görülen tıp dilinde osteoporoz, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen hastalığın her geçen gün ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi.
- Osteoporoz nedir?
- Osteoporoz kelimesi; Yunanca osteon/ kemik ve poros/ küçük delik kelimelerinden kaynaklanır ve bu hastalıkta kemik dokusunda meydana gelen değişiklikleri oldukça iyi tanımlar. Normal kemiğin yapısında da delikler bulunur ancak, osteoporozda bu delikler genişleyerek kemiğin süngerimsi bir hal almasına ve direncinin azalmasına neden olur. Kemik kitlesinin azalması ise kırık riskini arttırır.
Hareket kısıtlılığı ya da yatağa bağımlılığın yaşamda ciddi bir sıkıntı olduğunu kemik erimesine bağlı kırıkların da genellikle insanları yatağa bağımlı hale getirdiğini kaydeden Uzman Dr. Sarıoğlu, bu konuda alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:
- "İnsülin direncinin kırılması için unlu ve şekerli gıdalardan kaçının. Bol taze sebze ve meyve tüketin. Meyve ve sebzeler; kemiğin ihtiyaç duyduğu kalsiyum, fosfor, çinko ve magnezyum gibi mineraller ile C vitamini, folik asit, K vitamini gibi vitaminleri sağlar, alkali yapıları ile kemiğin maruz kaldığı asitleri nötralize eder. Katkı maddesi ilave edilmiş, paketlenmiş rafine gıdalardan kaçının. Ayçiçeği, mısır, soya, pamuk ve margarin gibi omega - 6 ve trans yağ asitlerinden zengin yağları beslenmenizden çıkarın. Bunların yerine zeytinyağı tüketin. Aşırı fosfor ve şeker içerdiği için gazlı meşrubatlardan kaçının."