Belediye başkanlığına aday olan vekillerin süreci nasıl işleyecek?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

24 Haziran 2018 seçimleriyle milletvekili olan 19 ismin de yarışacağı 31 Mart yerel seçimlerine kısa bir zaman kaldı. 'Belediye başkanlığı için aday olan milletvekillerinin kazanmaları halinde süreç nasıl işleyecek? TBMM'deki koltuk sayılarındaki değişim nasıl olacak?' sorularının yanıtlarını aradık...

Türkiye'de, yaklaşık 57 milyon seçmen yerel yöneticilerini belirlemek üzere, 31 Mart 2019 Pazar günü sandık başına gidecek.

Siyasi partiler yerel seçimlere kısa bir süre kala seçim çalışmalarının sonuna yaklaştı. Halihazırda milletvekilliği yapan 19 ismin de belediye başkanlığı için yarışacağı mahalli seçimlerde, vatandaşların merak ettiği sorulara yanıt aradık.

Belediye Başkanlığı'na aday milletvekilleri seçimi kazanırsa süreç nasıl işleyecek?

Mahalli İdareler Seçimi Yasası’na göre milletvekillerinin, belediye başkanlığı adaylığı için vekillikten istifa etmesi gerekmiyor.

Milletvekili olan adayın belediye başkanı seçilmesi halinde ise 15 gün içinde yeni seçildiği görevi tercih etmesi gerekiyor. Belediye başkanlığını tercih etmezse milletvekilliğine devam edebiliyor.

Milletvekili olarak görev yapan 19 vekil 31 Mart yerel seçimlerinde yarışacak.

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 17. maddesi, "Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar, mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek için veya aday gösterilebilmek için istifa etmek zorunda değildirler. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık, bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerden birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar. Bu süre içinde tercih haklarını kullanamayanlar, seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar" hükmünü içeriyor.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım gençlerle özçekim yaptı.

15 gün içinde tercihini açıklamak zorunda

Buna göre aday olacak milletvekilleri görevlerinden istifa etmek zorunda kalmayacak ancak belediye başkanı seçildikten sonraki 15 gün içinde hangi görevi üstleneceklerine dair tercihte bulunacaklar.

Mecliste koltuk sayıları nasıl değişecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki güncel rakamlara göre koltuk dağılımı şöyle: AK Parti'nin 291, CHP'nin 142, HDP'nin 65, MHP'nin 49, İYİ Parti'nin 39, Saadet Partisi'nin 2, Türkiye İşçi Partisi'nin 2, Demokrat Parti'nin 1, BBP'nin 1 Bağımsız olarak ise 3 vekil bulunuyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli TBMM'de görünüyor.

24 Haziran 2018'deki seçimlerde milletvekili seçilen 19 isim ise 31 Mart mahalli seçimlerinde belediye başkan adayı oldu. AK Parti'den 3, CHP'den 5, HDP'den 8, İyi Parti'den 2, bağımsız olarak da 1 milletvekili yerel seçimlerde belediye başkanı olmak için yarışacak.

TBMM'de oy çoğunluğu

600 vekilden oluşan TBMM'de Cumhur İttifakı'nın mevcutta 340 vekili bulunuyor ve çoğunluğu elinde bulunduruyor. Halen vekil olan ve AK Parti'den belediye başkan adayı olan 3 ismin de seçilmesi halinde TBMM'deki çoğunlukta herhangi bir değişiklik öngörülmüyor.

Yerel seçimlerde yarışacak başkan adaylarının 19'u milletvekili
Gündem