Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen ve hali hazırda bir iş yerinde çalışan gençler; bedelli askerlik yapanlarkıdem tazminatı alabilir mi? İşsizlik maaşı alabilir mi? sorularına cevap arıyor. İşte 2018 bedelli askerlikle ilgili detaylar...
Bedelli askerlik ile ilgili düzenlemenin detayları belli oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan bdedelli askerlik düzenlemsiyle ilgili detayları açıkladı. Açıklamaya göre 25 yaşını dolduran gençler 15 bin lira bedel ve 28 gün askerlik yapmak şartıyla bedelli askerlikten yararlanacaklar. 28 günlük askerlik şartı henüz yasalaşmadı ancak bu şart, bedelli askerlikten yararlanan gençlerin aklında yeni soru işaretlerine neden oldu. Bu soruların başında ise; bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi? Bedelli askerlik yapanlar işsizlik maaşı alabilir mi soruları yer alıyor.
0. Bedelli askerlikten hangi yaş aralığı yararlanabilecek?
Bedelli askerlikten 31 Aralık 1993 öncesi doğanlar yararlanacak.
0. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ne kadar ücret ödeyecek?
Yurt dışında bulunan vatandaşlar 2000 Euro bedel ödeyecek aynı zamanda uzaktan eğitim ile bir eğitim almış olacaklar.
0. Sağlık nedeniyle muaf olanlar bedelli askerlikten faydalanabilecek mi?
Bedelli askerlik için çalışmalar sürerken yeni detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgiye göre, sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf olanlar da bedelli askerlikten faydalanabilecek
0. Bedelli askerlikten kaç kişi faydalanacak?
Meclis'te yapılan son çalışmaya göre bedelli askerlik için 1 milyon 254 bin kişiyi kapsayan bir düzenleme yapılmıştır.
0. Kamu çalışanlar bedelli askerliği nasıl yapacak?
Kamu çalışanları diğer bedelli yapacaklar gibi ücretlerini ödeyecek ve 28 gün askerlik yapacak bu süre zarfında ücretsiz izinli sayılacak.
0. Asker çağına gelmiş engelli vatandaşlar bedelli askerlik yapabilecek mi?
Engellilerden bedelli ücreti alınacak ama eğitime tabii olmayacaklardır.
0. Askere gidenler kıdem tazminatı alabilir mi?
Askerlik tazminatı bir çalışanın çalışırken askere gitmesi döneminde çalıştığı kurumdan aldığı kıdem tazminatıdır. Ancak askerlik tazminatının alınması için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Askerlik tazminatı ile ilgili hükümler 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde düzenlenmiş durumda. Buna göre askere giden çalışanlar belirli koşulları yerine getirmeleri halinde işverenlerinden kıdem tazminatlarını alabiliyorlar. Şartları yerine getiren çalışanına kıdem tazminatını vermeyen işveren ise hak gaspı yapmış olur ve çalışan yasal yollardan kıdem tazminatını işverenden alır.
0. Askerlik tazminatı nasıl alınır?
Askerlik tazminatının alınması için gerekli şartların 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde düzenlendiğini belirtmiştik. İlgili kanuna göre Askerlik Şubesinden sevk belgesini alan çalışan bu belgeyle sözleşmenin feshini talep eden dilekçeyi çalıştığı kuruma verir. Dilekçe hemen işleme konur ve sözleşme feshedilir. Sözleşmenin feshedilmesinin ardından işveren çalışanına kıdem tazminatını vermekle yükümlüdür. Ancak çalışan, sözleşmenin feshinin ardından başka bir kuruluşta işe başlarsa kıdem tazminatı (askerlik tazminatı) hakkını kaybeder.
0. Bedelli askerlik yapanlar askerlik tazminatı alabilir mi?
Bedelli askerlik ile askerlik görevini yerine getirenler için ise kıdem tazminatı söz konusu değildir. Çünkü bedelli askerlikte çalışmayı engelleyecek bir durum ortaya çıkmamakta, belirlenen bedeli ödeyen asker adayları tıpkı askerliklerini yapmış gibi terhis kağıdını alabilmektedir. Ancak 25 gün askerlik yapma zorunluluğu getirildiğinde işten ayrılma durumu söz konusu olduğu için kıdem tazminatı alma durumu da beraberinde gündeme geliyor.
1475 sayılı eski iş kanunu'nun 14.maddesi 4857maddesine muvazzaf askerlik için iş yerlerinden ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyor. Bedel ödenmesine rağmen 25 günlük süre için iş yerinden ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyorlar. Bununla beraber 25 gün şartının yasalaşması halinde askere gidenler kıdem tazminatı alma hakkını elde ettikleri gibi işsizlik maaşı alma hakkını da elde edebiliyorlar.
0. Kıdem tazminatı nedir?
Kıdem tazminatı çalışanları işten çıkarılmaları veya askere gitmeleri durumunda çalıştıkları kurumdan aldıkları tazminattır. Kıdem tazminatı çalışılan her yılın karşılığı olarak çalışanın 30 günlük brüt maaşıdır. Askere gidenler sevk kağıtlarını aldıktan sonra sözleşmelerini feshederlerse kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.
0. 2018 Kıdem tazminatı ne kadar?
Askerlik tazminatının nasıl hesaplanacağından bahsetmiştik. Ancak tazminatta belirli bir sınırlama var. 2018 yılı için tavan aylık 5.001,76 lira olarak belirlendi. Yani son brüt maaşınız bu tavan tutarın üzerinde olursa hesaplama tavan tutar üzerinden yapılır. Yani brüt maaşınız 6 bin de olsa kıdem tazminatınız 5.001,76 lira üzerinden hesaplanır.
0. Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Kıdem tazminatının ne olduğunu yukarıda ifade etmiştik. Askere giderken alınan kıdem tazminatı ise halk arasında askerlik tazminatı olarak adlandırılıyor. Yani, askerlik ve kıdem tazminatı aynı şekilde hesaplanıyor.
Kıdem tazminatını hesaplamak isteyen çalışanlar, aldıkları son brüt maaşla, çalıştıkları yılı çarparak tazminatlarını hesaplarlar. Örnek verecek olursak 3 yıldır çalıştığı iş yerinden askere gitmek için ayrılan ve son brüt maaşı 3 bin lira olan bir çalışan 9 bin lira kıdem tazminatı alır. Yemek ve ulaştırma gibi ücretler de brüt maaş içerisinde yer alır.