Bedelli askerliğini denizci olarak yapacaklar için önemli rehber

HABER MASASI
Abone Ol

Bedelli askerlik yerlerinin açıklanmasıyla vatani görevlerini yapacak asker adayları birlikleri hakkında bilgilere ulaşmaya çalışıyor. İskenderun'da Deniz Kuvvetlerinde bahriyeli olarak görev yapan Ferhat Açıl, yeni gidecek için bir rehber oluşturdu.

Bedelli askerlik yapacak adayların celp ve sevk tarihleri açıklandı. Bir çok aday gidecekleri birlikler hakkında araştırma yaparken, daha önce bedelli askerlik görevlerini yerine getirenler de tecrübelerini internet üzerinden paylaşıyor.

Bedelli askerliğini Hatay İskenderun Deniz Er Eğitim Alay Komutanlığı’nda yerine getiren Bahriyeli Er Ferhat Açıl askerlik döneminde yaşadıklarını adım adım anlatarak yeni gidecek adaylar için özel rehber oluşturdu.

Bahriyeli Er Ferhat Açıl'ın anlatımıyla İskenderun Deniz Er Eğitim Alay Komutanlığı'nda bedelli askerlik

Hatay İskenderun Deniz Er Eğitim Alay Komutanlığı’nda 2. Celp bedelli askerlik hizmetini yerine getiren bir Bahriyeli olarak, buradaki tecrübelerimi yeni Bahriyeli adaylarına aktarmak istedim.

İki konuda çok şanlısınız birincisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığında askerlik hizmetini yerine getireceksiniz.

  • İkincisi Bahriyeli olarak Türkiye’nin en güzel en temiz yerinde olacaksınız.
0. Alaya girişte sizi ne bekliyor?

İlk girişte 12 amfiden oluşan bölümlerden tek tek alınarak, üst araması, testler vs. değişik aşamaları geçeceksiniz. 

Sizlere bir bot, bir levent pantolon, bir levent ceket, iki fanila ve bir palaska verilecek. 

Bunları dışında kalan tüm ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılayacaksınız.  

Daha sonra bölüklerinize dağılımınız yapılacak. Koğuşlarınız 10 kişilik ve klimalı. 

Yemekhane diğer denizci deyimiyle kamaradaki yemekler çok lezzetli, yemek ve sağlık konusunda bir sorununuz olmayacak.

0. Hangi eğitimleri alacağız?

İlk hafta yanaşık düzen eğitimi, ikinci hafta yürüyüş ve marş, üçüncü hafta silahlı hareketler ve atış, son hafta ise yemin töreni hazırlığı olarak eğitimleriniz yapılacak. 

Bu eğitimler dışında iki gece de tüm alay olarak gece eğitimi alacaksınız. Burada gece yön tayini, gece yürüyüşünde izlenecek yollar aktarılıyor. 

Eğitim subayları, İzmir Foça’dan görevlendirilen teğmenler olacak.

Bu teğmenlerin çoğu SAT eğitimi almış askerler. 

Korkmayın SAT eğitimi verilmeyecek. Sağlık sorunları olan arkadaşlara gerekli esneklik sağlanıyor.

4. Bölükteki komutanımız Teğmen Burak İznik  bu konuda bize çok yardımcı oldu. En ufak bir sorunu olan arkadaşlarımıza izin verdi. Buradan kendisine teşekkür etmek isterim.

0. Komutanlarımız kim?

Talim öğretmenleri uzun dönem askerlerden seçilmiş çavuşlar. Eğitimlere teğmenlerin dışında uzman çavuşlar da katılıyor.

Onlar eğitim konusunda daha tecrübeliler. Özellikle silahlı eğitimlerde kendilerini iyi dinleyin. Çok faydası görürsünüz. 

Deniz Er Eğitim Alay Komutanı Dz. Piyade Albay İbrahim Özdoğan, her konuyu bizzat kendisi takip ediyor. 

Koğuşta otururken her an yanınıza gelip, “Bir sıkıntınız var mı?” babacanlığıyla içeri girebilir. Kışlaya teslim olduktan sonraki gün alay içtiması alınıyor. Burada tüm askerler ve komutanlar hazır bekliyor. 

Önce tabur komutanı ardından da alay komutanı birer konuşma yapıyor. 

Burada Albay Özdoğan’ın mikrofon kullanmadan 3 bin askere nasıl hitap ettiğine şaşıracaksınız.

0. Sabah kalkış saati 6.30

Koğuşlarda kalkış saati 6.30. İçtima alınmasının ardında kahvaltı saati 7.00’da. 

Kahvaltının ardından eğitimler başlıyor. Yatış saati ise bölükten bölüğe değişiklik gösterse de genelde 22.00’da. Ancak lig ve UEFA maçlarının olduğu günler gece 00.00’da da yatış saati veriliyor. 

Hiçbir haktan mahrum kalmıyorsunuz. Maçlar genelde kışla gazinosu ve amfilerdeki dev ekranlardan izleniyor. Hafta sonlarında eğitimler biraz daha rahat. Cumartesi hafif bir eğitimin ardından istirahat veriliyor.  

Pazar günü ise eğitim yok. Sabah içtimasının ardından sivil kıyafetlerinizi giymenize izin veriliyor.

Hafta sonları 9.00-16.00 arasında ziyaretçiler sizi ziyaret edebilir. Diğer günler ise sadece öğle arasında izin veriliyor.

0. İskenderun’a nasıl gideceksiniz?

İskenderun Antakya merkeze iki saatlik mesafede. Uçak biletinizi Hatay yada Adana’ya alarak buradan İskenderun’a geçebilirsiniz. 

Antakya Havalimanı, İskenderun ile Antakya merkezin tam ortasında. Buradan çıkışta HAVAŞ otobüslerine binerek İskenderun’a gelebilirsiniz. HAVAŞ otobüsler bir saat on dakikada İskenderun’a ulaşıyor.

Bu yolculuk için 18 TL civarında bir ücret ödüyorsunuz. Havalimanı girişinde bulunan taksileri kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Zira çok pahalı.

0. Ne yenir?

İskenderun merkezde bulunan restoranlarda birçok yemek mevcut ancak göze çarpan bir mekan ne yazık ki yok. 

Antakya’ya gitmeyecekseniz eğer künefeyi Petek Pastanesinde yiyebilirsiniz. Fiyatları oldukça uygun. İskenderun merkezde bulunan kafelerde “süvari” kahvesini deneyebilirsiniz.

0. Kışlaya erken gidin – Koğuşlar 10 kişilik

Kışlaya teslim olma gününü geçirmediğiniz müddetçe istediğiniz saatte giriş yapabilirsiniz. Ancak size tavsiyem 10.00 gibi teslim olmanız. 

Zira 12 amfiden geçeceksiniz ve bu işlemlerin bitmesi epeyce zaman alıyor. Yanınıza bir miktar su almanızda fayda var. Bu işlemleri bitirdikten sonra daha iyi koğuşlarda kalma imkanına sahip olabilirsiniz. 

Deniz Er Eğitim Alayı’ndaki çoğu koğuş 10 kişilik. Ancak bazı koğuşlar 50 yataktan oluşuyor. 

Erken teslim olmanız durumunda 10 kişilik koğuşlara yerleşme ihtimaliniz daha yüksek.  Bu arada her gün duş alma imkanız var. 

Hatta 7/24 alayda duş alabilirsiniz. Bu konuda çok şanlısınız.

0. Mutlaka almanız gereken eşyalar

Alay Komutanlığına girişte sizlere kep, bir bot, bir levent pantolon, bir levent ceket, iki fanila ve bir palaska verilecek.

Terhis olmaya yakında da adınıza düzenlenmiş künyeler verilecek. 

Bunun dışında hiçbir melbusat veya malzeme verilmeyecek. Yemin töreninde de aynı kıyafetleri giyeceksiniz. 

Beyaz ya da lacivert bahriye kıyafeti verilmeyecek. 

Orada kullanacağız tüm eşyaları temin etmeniz gerekiyor. 

Tüm bu ürünleri kışla kantininde uygun fiyata temin edebilirsiniz. 

Ama çok sıra olacak haberiniz olsun. Bunları şunlar; 

İç çamaşır:  Kendi iç çamaşırınızı orada kullanabilirsiniz. İlla askeri malzeme satan yerlerde almanıza gerek yok. Askerlik süresi boyunca bunları yıkama imkanınız olmadığından bolca miktarda yanınıza almanızda fayda var.

 Askerlik süresi 19 gün olacak. Her gün için bir çift çorap alabilirsiniz.

 Askerde botlarınızı bir numara büyük almanızı tavsiye ederim bu şekilde bot ayağınıza vurmaz. Eğitim sırasında ayağınız şişecek ağrı yapacak, tabanlık bunu bir nebze olsa da dindirecek.

Traş takım ve kişisel bakım eşyaları: Her gün traş olacağınızdan dolayı yanınızda bulundurmanız gereken en önemli malzeme bunlar. Bir traş köpüğü ile iki adet tekli gillette mach3 size askerlik süresi boyunca yetecek. Gillette mach3 kışla kantininde 3 TL olarak satılıyor. 

Bunun dışında traş losyonu deodorant, vazelin ve pudra (pişik durumunda), tuvalet kağıdı, ıslak mendil, kağıt havlu, banyoda kullanmak için banyo havlusu, yüz havlusu, eşofman takımı, terlik, tırnak makası, iğne-iplik seti gibi kişisel bakım eşyalarınızı yanınızda bulundurmanızda fayda var. 

Deniz Er Eğitim Alay Komutanlığı’da yatak çarşaflarınız ve levent elbiseleriniz haftalık olarak yıkanıyor. 

Kamerasız cep telefonu; Milli Savunma Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle askerde telefon kullanmanıza izin veriliyor. Ancak bu belli şartlarla gerçekleşiyor.  

Kullanacağınız telefonların kamera özelliğinin olmaması gerekiyor. 

Bir de askercell kullanmanıza izin veriliyor. Bedelli askerlik yapacak olan askerlere askercell dışında kendi sivi hatlarının kullanmasına izin veriliyor. 

Girişte 90 TL askercell satın almak yerine kendi hattınızı kullanmanızı tavsiye ederim. İçeriye akıllı telefon sokmak yasak. 

Telefonunuzu girişte emanete bırakabilirsiniz. Yemin törenin ardından telefonlar size verilecek.

0. Alayda zaman nasıl geçiyor?

Deniz Er Eğitim Alayı’nda akşam içtimasının ardından Mehmetçik Parkı, Tören Alanı ve Kışla kantininde arkadaşlarınızla sohbet ederek zaman geçirebilirsiniz. Güvenlik gerekçesiyle bu alanlar dışındaki bölgelere gitmemeniz tavsiye edilir. 

Kışladan sağlık sorunlarından dolayı hastaneye sevk edilmeniz durumu dışında çıkarı çıkmanıza izin verilmiyor.

Askerliğin son haftasında bölük bölük İskenderun Deniz Üs Komutanlığı’na ziyarete gidiyorsunuz. Burada bulunan gemilere çıkıp, gemi hakkında bilgi alıyorsunuz.

Denizcilik terimleri ilgili tüm bilgiler burada veriliyor. Gemiye,  görevli nöbetçiye, bayrağa selam verdikten sonra çıkıyorsunuz.

0. Kantinlerde çok sıra var

21 günlük askerlik süresinin büyük bir kısmı sıra bekleyerek geçecek. Deniz Er Eğitim Alayı’nda 8 ya da 10 tane farklı kantin var. 

Bunlar en büyüğü Kışla gazinosunda yer alıyor. 3 bine yakın asker eğitim gördüğünden dolayı bu kantinler ihtiyacı karşılamıyor. Haliyle uzun kuyruklar oluşuyor.

İlk haftalarda herkes kışla kantinine yoğunlaşacağı için diğer kantinler boş kalacak. İhtiyaçlarınızı Mehmetçik parkında yer alan kantinlerde karşılayabilirsiniz, burası diğer bölümlere göre daha sakin. Burada toplu sipariş fişi alabilirsiniz. 

Bu şekilde her defasında sıraya girmekten kurtulmuş olursunuz. Kantinlerde hediyelik eşyalar da satılıyor. Gelirken sevdiklerinize buradan bardak, t-shirt, peç gibi ürünler alabilirsiniz.

0. Hastalanırsam ne olur?

Deniz Er Eğitim Alayı’na girişte kullandığınız tüm ilaçlar sizden alır.

Bu ilaçlar doktorlar nezaretinde kullanmanız gereken doz miktarında sizlere verilir. Her sabah içtimasında komutanlar sağlık durumu ile ilgili bilgi alır. 

Herhangi bir rahatsızlığı olan revirci doktor tarafından revire sevk edilir. Burada tedaviniz yapılamazsa ambulans ile İskenderun Devlet Hastanesine sevk edilir. 

Tedaviniz yapıldıktan sonra görevli komutan tarafından alaya getirilirsiniz. 21 günlük askerlik eğitimi sırasında sadece 2 günlük idari izin hakkınız var. 

Yani hastanede bir haftalık rapor size verilirse askerliğiniz 5 gün uzamış olur. Nasıl olsa raporum var, eğitime girmem diye düşünmeyin. Herkes terhis olurken 5 gün daha orada kalmak istemezsiniz. 

Bir de ayağınıza bot vurması durumunda size bir haftalık “terlik istirahati” verilir. Ama bu askerliğinizi uzatmaz. Bot ayağınıza vurmuşsa revire gidip rapor alın.

0. En kritik ihtiyaç temassız kart

Askeride en çok ihtiyaç duyacağınız şey temassız özelliği olan kredi kartı olacak. 

Deniz Er Eğitim Alayı’nda hırsızlığın önüne geçilmesi ve işlemlerin ivedi bir şekilde devam etmesi için nakit para kullanımı yapılmıyor. 

Kantinlerde ve bölük önlerinde bulunan içecek otomatlarında sadece kredi kartı geçiyor.

0. Silah atışı nasıl yapılacak?

Silahlı eğitim aldıktan sonra, bölük halinde atış alanına alınıyorsunuz. 

Burada 3 adet atış yapmanız gerekiyor. G-3 silahı kullanılıyor. Bu silahı kullanırken dikkatli olanız gerekiyor.

Silahı omuz boşluğuna dayayıp iyi kavrarsanız geri tepmeyi hissetmeyeceksiniz. 25 metreye üç atış yapmanız gerekiyor. Nasıl gibi zor bir şey değil. Keyif alacaksınız.

0. Yemin töreni ve terhis belgesi

Askerliğini en güzel kısmı yemin töreni. 

Yemin töreni hazırlıkları 10 günden fazla sürüyor.

Son haftanız yemin töreni provası ile geçecek. Yemin töreni Cuma günü oluyor. 

Törenin ardından askerlik hizmetiniz sona eriyor. Yemin törenine tüm askerler alınmıyor. Her bölükten 180 asker törene alınıyor. 

Törene çıkmayacak olan askerler, sabah saatlerinde yemin ediyor.

Törende Deniz Er Eğitim Alay Komutanlığın’a ilk giriş yapan 3 askere plaket veriliyor. Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe’den plaket almak istiyorsanız kışlaya ilk teslim olan asker olmanız gerekiyor. 

Bunun dışında aynı yerde babası veya dedesi askerlik yapmış olan bahriyelilere de plaket veriliyor. 

Törene aileniz de katılabiliyor. Bizim celp döneminde 3 binden fazla misafir gelmişti.

“Tarif edilemez anlar” olur ya işte tören sırasında tam olarak bunu yaşıyorsunuz.

Törenin ardından usta asker olarak askerlik hizmetinizi tamamlamış oluyorsunuz. 

 Ailenizle hasret giderdikten sonra size verilen melbusatları teslim ettikten sonra terhis belgeleriniz dağıtılıyor. Bu belgeyi alay kapısında görevli personele gösterdikten sonra çıkış yapabiliyorsunuz.