Bayer, kansere yol açtığı iddia edilen tarım ilacı için davacılara 10,9 milyar dolar ödeyecek

HABER MASASI
Abone Ol

Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer, yabani otların ıslahında kullanılan ve içinde kansere yol açan glifosat maddesini barındıran 'Roundup' isimli tarım ilacı nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.

Tarım ilacında kullanılan maddenin kansere yol açtığı iddiasıyla hakkında dava açılan şirket, davacılara 10,9 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

125 bin kişinin dava açtığı şirket ilacın kansere yol açmadığını savunsa da 100 bin davacıyla uzlaşmaya vardığını duyurdu.

Alman menşeli ilaç ve kimya şirketi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan ve kansere yol açtığı iddia edilen glifosat maddesini de içeren tarım ilacı nedeniyle ABD'de 125 bin kişi tarafından dava edildi.

Bayer, ABD'de hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gittiğini ve davacılara 10,9 milyar dolar ödeneceğini açıkladı.

Davacıların 4'te 3'ü ile uzlaşıldı

Bayer'den yapılan açıklamada, yabani otlara karşı kullanılan Roundup isimli ilaçta bulunan glifosat maddesinin kansere yol açtığı iddiasıyla şirket hakkında ABD'de açılan davalardan vazgeçmeleri için davacıların yüzde 75'i ile anlaşıldığı bildirildi. 10,9 milyar dolarlık ödeme karşılığında yaklaşık 125 bin davanın dörtte üçünün geri çekileceği belirtilen açıklamada, olası davalar için de 1,25 milyar dolar ayrılacağı kaydedildi.

Roundup isimli tarım ilacı tartışılmaya devam ediyor.

Tarım ilacını Bayer'in sonradan bünyesine kattığı şirket üretiyor

Bayer, 2018'de ABD'li tarım şirketi Monsanto'yu 63 milyar dolara satın almasının ardından Monsanto'nun geliştirdiği Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olduğunu iddia edenlerin açtığı davalarda milyarlarca dolar para cezası ve tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

40 yıldır piyasada

Dünyanın en bilinen yabani ot ilacı olan Ruondup, 40 yılı aşkın bir süredir kullanılıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; New York merkezli hukuk firması Weitz & Luxenberg de Bayer'le 100 bin kişi adına anlaşmaya vardığını açıklamıştı. Weitz & Luxenberg yöneticilerinden Robin Greenwald, "Uzun bir yolculuk oldu ama Monsanto'nun güvenli olduğunu söylediği ürünü kullanıp Hodgkin dışı lenfoma olan on binlerce kişi için adaleti sağladık" dedi.

Ödemenin 5 milyar dolara kadar olan kısmı 2020'de ödenecek. 2021'de de 5 milyar dolar daha ödeme yapılacak.

Bayer CEO'su Werner Baumann

Bayer CEO'su Werner Baumann, "En önemlisi Roundup anlaşması uzun bir süredir devam eden belirsizliği sona erdireceği için Bayer açısından doğru zamanda atılmış doğru bir adımdır" dedi.

Baumann, "Bilim, Roundup'ın kansere yol açmadığını söylüyor. Bu nedenle bu davadaki hastalıkta şirketimizin sorumluluğu yoktur" dedi.

ABD Çevre Koruma Dairesi ise glifosat maddesinin kanserojen olmadığını savunuyor. Bayer, Monsanto'yu aldıktan hemen sonra davalarla karşı karşıya kalmıştı.

Ne olmuştu?

İlk olarak Ağustos 2018'de California'daki bir mahkeme davacılara yüklü miktarda tazminat ödenmesine karar vermişti. Bu davada davacılar, ilacın etkin maddesi glifosat nedeniyle kanser olduklarını savunmuşlardı.

Glifosat nerelerde kullanılıyor?

Glifosat birçok yabani ot kurutan ilaçta kullanılıyor. İlacın güvenliği konusunda bilimsel açıdan net bir görüş yok. Bazı ülkeler glifosat içeren yabani ot öldürücü ilaçları yasaklarken, bazı ülkelerde bunlar hâlâ kullanılıyor. Bayer, glifosatın kanserojen olmadığını söylüyor ABD Çevre Koruma Dairesi'ne göre de ilaç kanserojen değil.