"Batı Trakya'da Müslümanlara ayrımcılık yapılıyor"

MEHMED ALİ DEMİRBAŞ
Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti çerçevesinde görüştüğü Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulo ile birlikte açıklama yaptı. Erdoğan, "Batı Trakya'da Müslümanlara ayrımcılık yapılıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Pavlopulos ile ortak açıklama yaptı.

Pavlopulos'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Biz Yunanistan olarak Türkiye'yi her zaman AB'de destekleyen bir ülkeyiz. Bu ziyaretinizin AB açısından da çok büyük bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz. AB'ye Türkiye'nin tam katılımı, hem Türkiye halkına, Türkiye'ye yararlı bir olgu olacaktır. Biz Yunanistan ve Türkiye olarak işbirliği köprüsünü inşa etme aşamasındayız. Ve bu inşa, bu köprü daha da güçlendirilmeli. Bu köprü var olan bir köprüdür, daha da güçlendirilecektir ziyaretiniz sayesinde.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile görüştü.

Bu hedefe ulaşabilmek için Yunanistan açısından tüm ulusal hukuk noktalarını tam yerinde bir saygı göstererek ulaşabileceğimize inanıyorum. Bu tabi Avrupa müktesebatını da içeren yazılı sözleşmelerle belirlenen ulusal hukuka saygı bu ilişkilerin çok önemli bir hususu olduğuna inanıyorum.

Lozan anlaşması tartışması

Bildiğiniz gibi tarihi bir ziyaret mahiyeti taşıyan başka bir ziyaret Atatürk ve İnönü zamanında yapılmış bir anlaşmadan bahsetmek istiyorum ve bu da hepimizin bildiği gibi Lozan anlaşmasıdır.

Lozan anlaşması iki ulusun ulusal toprakların sınırlarını çizen bir anlaşma teşkil etmektedir. Bu ikili ilişkiler açısından hiçbir boşluk bırakmayan, tamamlanması gerekmeyen muğlak bölge sınırları taşımayan bir anlaşmadır Lozan anlaşması.

Bunun tartışılacak, reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz. Ve bu anlaşma gereğince iki ülkede de yaşayan azınlıklar çok belirgin bir şekilde dile getirilmiştir.

Azınlıklar Yunanistan açısından dini azınlık olarak tanınmıştır. Yunanistan'da Müslüman bir azınlık Lozan Anlaşması temelinde Yunanistan'da yaşamaktadır.Ve Yunanistan bu azınlığı bir hukuk devleti olarak tüm haklarını öngörüldüğü şekilde korumaktadır.

"Batı Trakya'da Müslümanlara ayrımcılık yapılıyor"

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Bugün ülkelerimiz adına çok önemli bir gün. 65 yıl aradan sonra rahmetli Celal Bayar'ın ziyaretinin ardından ilk kez resmi bir ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bunun bana nasip olmasından da ayrıca memnunum. Bu anlamlı ziyaretin iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olmasını ayrıca diliyorum. Tabii bazı gerçekleri sizler ortaya koydunuz. Ben de açık ve net ortaya koymak isterim. Özellikle hala anlaşılmayan incelikler var. 94 yıl önce yapılan bir anlaşma ve sadece Türkiye ile Yunanistan arasında yapılmış değil, bu anlaşmanın 11 tarafı vardır. İngiltere, Portekiz vs... Bütün bu ülkeleri de kapsayan bu anlaşmayı konuşuyoruz. 94 yıl içerisinde dünya adeta yeniden kuruluyor. Türkiye ile Yunanistan arasında birçok şey değişti.

Batı Trakya'daki Müslümanların atanan başmüftüyle yönetilme gayretleri var. Batı Trakya'da müftü atanıyor, seçilmiyor. Batı Trakya'da Müslümanlar inançlarını Lozan'a göre yaşayabiliyor mu?

  • Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması'nın uygulamada olduğunu söylüyorsunuz? Demek ki Lozan uygulamada değil. Lozan'ın uygulanabilirliğini bu şekilde ortaya koymamız lazım.Batı Trakya'da yaşayanlara yönelik gereken destek verilmemektedir. Onlara ayrımcılık yapılıyor. Türkiye'de yaşayan Rum vatandaşlarla ilgili böyle bir şey göremezsiniz. İbadethaneleri noktasında bir sıkıntı göremezsiniz. Ama Batı Trakya'da bırakın bunları 'Türk' kelimesinin yazılmasını bile hazmedemiyorlar. Bizim bu meseleleri açmamız lazım. Birçok yetkiliyle görüştük. Ama netice alamadık.

NATO'ya bizim sayemizde girdiniz

NATO'ya tekrar girişinizi biz sağladık, eğer biz engel olsaydık NATO'ya giremezdiniz. Ama biz böyle bakmadık, komşu diye baktık. Bugün de böyle bakıyoruz.

Kıbrıs'taki Türkler referandumda yüzde 60'ın üzerinde evet oyu verdi, Rumlar tam tersine hayır oyu verdi.

Birileri Batı Trakya ziyaretimi provoke ediyor. 65 yıl sonra buraya bir farklı bir heyecanla geldik. Biz bardağın boş tarafıyla uğraşmıyoruz. Bardağın dolu tarafından bakalım ve ilişkilerimizi güçlendirelim.

Ben hukuk profesörü değilim ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda anlaşmaların güncellenmesi vardır, yeter ki ülkeler mutabık kalsın.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere özel uçak "TUR" ile saat 10.20'de Yunanistan'a gitti.

Erdoğan, Atina ve Gümilcine'de temaslarda bulunacak, Yunan mevkidaşı ve Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüşecek.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, AB Bakanı Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da Yunanistan'a gitti.

Batı Trakya'daki Müslümanların baş müftülerini hala seçemediğine dikkati çeken Erdoğan, "Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması'nın uygulamada olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'ın açıklanan kişi başına milli gelirine bakıldığında 18 bin dolar civarında olduğunu, Batı Trakya halkının ortalama kişi başına milli gelirinin ise 2 bin 200 dolar civarında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

  • "Yatırım noktasında, atılması gereken adımlar noktasında gerekli olan destekler onlara verilmemektedir, bir ayrımcılık orada söz konusudur. Türkiye'de benim Rum vatandaşlarıma yönelik böyle bir uygulama göremezsiniz. İbadethaneleri noktasında en ufak bir ayrımcılık göremezsiniz ama Batı Trakya'da bırakın bunları, Türk kelimesinin yazılmasını dahi hazmetmek mümkün değil."