Batarya düşmanları: Telefon şarjınızı en çok bunlar tüketiyor

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Bir akıllı telefon kullanıcısının belki de en büyük problemi batarya sorunu olarak nitelendirilebilir. Bizleri şarj cihazlarına, powerbank’lere mahkum eden bu zorluk ciddi seviyede can sıkıcı bir hale de gelebiliyor. Telefona en çok ihtiyaç duyduğunuz anda sizi ondan mahrum bırakabilen şarj azlığına ne neden oluyor? İşte telefon pilimizi en çok tüketen aktiviteler…

Bir akıllı telefonun neler yapabildiği konusu açıldığında oluşturulabilecek listenin uzunluğu ciddi seviyelere ulaşabilir. Onlarca farklı aktiviteyi bazen tek bir dokunuşla gerçekleştirebilme kudretine sahip olan telefonlarımız, kullanıcıları için gerçek bir asistan konumuna ulaştı bile. Biz onlarsız yapamıyorken onlar da çalışmak için ihtiyaç duyduğu pillerine bağımlı durumda. Yanında priz olmadan uyuyamayanlardan, powerbank’siz sokağa çıkmayanlara; şarj cihazını cebinden çıkarmayanlardan düşük güç moduyla kardeş olanlara kadar birçok insan için en önemli konu şarj. Peki akıllı telefonların pilini en çok tüketen aktiviteler neler? Sizler için derledik…

0. Aşırı sıcaklık
Akıllı telefonlar, genellikle lityum iyon piller kullanarak çalışır. Bu pillerin en önemli özelliği sıcaklık durumlarından yoğun şekilde etkilenmesi olarak nitelendirilebilir. Lityum iyon piller ne soğuk ortamları ne de sıcak ortamları sever. Pil içinde yer alan kimyasal maddeler sıcaklık değişimlerine karşı hassas olduğu için telefon enerjisini yüksek seviyede etkiler. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlar bizleri telefon pilinin tükenmesi konusunda ciddi seviyede sıkıntıya sokabiliyor. 
0. Ekranların büyümesi
Birçok marka, akıllı telefonların çeşitli modellerinin ekranlarını büyütme yoluna gidiyor. Büyük ekranın oluşturduğu avantajlar çok sayıda insan için vazgeçilmez deneyimler sunuyor. Yüksek çözünürlüklü ekranlar, yüksek parlaklık oranı ve görüntü kalitesi çeşitli gereksinimleri de beraberinde getiriyor. Tüm bu faydalar, özellikle parlaklık noktasında telefonlarımızın bataryasına düşman olabiliyor. Büyük ekranlı telefonların bataryaları diğerlerine nazaran daha büyük bir hızla tükenebiliyor...
0. Yüksek ses
Batarya düşmanı aktiviteler sayılırken akla gelmesi en zor faktörlerin başında yüksek sesin geldiği söylenebilir. İşin aslı ise telefon hoparlörümüzün bataryanın durumunu şiddetli şekilde etkilemesi. Yüksek sesle müzik dinlerken yalnızca müzik dinlediğimiz uygulama değil, hoparlörlerimiz de şarjımızdan çalıp götürebiliyor…
0. Konum takibi
Akıllı telefonların pil ömrüne düşmanlık yapan aktiviteler arasında en büyüklerin başında konum takibi geliyor. GPS’in sürekli olarak aktif şekilde çalıştığı telefonların pilleri büyük bir süratle tükeniyor. Bu konuda yapılabilecek en önemli hamle, cihazın ayarlar bölümünden hangi uygulamanın GPS’i kullandığını seçmek olabilir… 
0. Uygulama kullanımı

Çok sayıda uygulamanın yüklü olduğu telefonumuzda gün içinde kullanmasak bile arka planda pilimizi tüketen uygulamaları takip etmek en ciddi 'pil kurtarma' hamlelerinden biri olarak değerlendirilebilir. Bu konuda, belli aralıklarla ön belleği boşaltan araçları kullanmak da yardımcı olacaktır…