Barış Pınarı Harekatı'nda hangi milli ve yerli silahlar kullanılıyor?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terör örgütü PKK/YPG ve DEAŞ'e karşı 9 Ekim'de başlattığı Barış Pınarı Harekatı, kullanılan yerli ve milli silah sistemleri bakımından büyük önem arz ediyor.

Konuya ilişkin GZT'ye değerlendirmelerde bulunan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, "Eskiden tek tük sayabildiğimiz ürünler artık dakikalarca sayılabilecek duruma geldi." dedi.

Operasyonda kullanılan mühimmatların yüzde 90'ının yerli ve milli imkanlarla üretildiğine dikkati çeken Turan, "Zeytin Dalı Harekatı'nın ardından 20 binin üzerinde Milli Piyade tüfeği envantere girdi. Tank mermileri yerleştirildi ve kullanılıyor." ifadelerini kullandı.

Son yıllarda savunma sanayisinde atılan adımlar ile Türkiye, gerek yurt içi gerek ise yurt dışı operasyonlarda 'yerli ve milli' imkanlarla üretilen silah ve mühimmatları kullanıyor.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında da gördüğümüz yerli üretim sistemler Fırat'ın doğusuna gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı'nda da karşımıza çıkıyor.

Suriye Milli Ordusu, Barış Pınarı Harekatı'na destek vermek amacıyla Fırat nehrinin doğusundaki topraklara girdi.

GZT'nin ulaştığı Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, 'milli' ve 'yerli' sistemler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Daha önceki operasyonlarda TSK'nın envanterinde bulunan yerli ve milli sistemlerin tek tek sayılabilir olmasına işaret eden Turan, yerli sistemlerin artık sayılamayacak kadar fazla olduğunu söyledi.

Milli SİHA Bayraktar TB2, ANKA gibi havahava araçlarının Barış Pınarı'nda da kritik tol üstlendiğini belirten Turan Oğuz şöyle konuştu:

  • "T-155 Fırtına obüslerimiz hala çalışıyor. Şu anda Sakarya Çok Namlulu Roketatar sistemimizi gördük. Dün akşam çok yoğun şekilde kullanıldı bunlar. Tanklarımızın en son modernizasyonlarını da biz yurt içinde yaptık bu tanklarımız da yine sınırda bekliyorlar."

Yeni nesil Fırtına 2 obüsleri böyle sergilenmişti.

Barış Pınarı'nda hangi mühimmatlar kullanılıyor?

Kullandığımız mühimmatların yüzde 90'ının tamamen yerli olduğunu açıklayan Turan, "Bu mühimmatların çoğu Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra çıkartıldı. Kanatlı güdüm kitleri, hassas güdüm kitleri, lazer güdüm kitleri, sığınak delen bombalar olsun bunun gibi çok sayıda yeni mühimmat kullandık." şeklinde konuştu.

Kamikaze dronların Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girdiğinin altını çizen Turan, Türkiye'nin ilk milli kamikaze dronu KARGU'nun sürü halinde kamikaze saldırısı yapabildiğini belirtti.

Döner kanatlı vurucu İHA (kamikaze) Kargu 2018 yılında TSK'nın envanterine girmişti.

  • ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen, hedef radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Barış Pınarı Harekatı'nın ilk dakikalarında kritik rol oynadı. KORAL'ın devreye sokulup teröristlerin haberleşme ağının kesilmesiyle operasyon başladı.
Barış Pınarı kapsamında Koral'ın da kullanıldığını söyleyen Turan şöyle konuştu:

"Halihazırda kullanılan Atak helikopterlerimiz var, 600'ün üzerinde yeni Taktik Tekerlekli Zırhlı Kirpimiz var, yine bu araçların üzerinde kendi milli uzaktan kumandalı silah istasyonlarımız var.

KORAL sahada görünüyor.

20 bin Milli Piyade Tüfeği envanterde

Zeytin Dalı Harekatı'nın ardında 20 binin üzerinde Milli Piyade Tüfeği envantere girdi. Tank mermilerimiz yerleştirildi ve kullanılıyor.

Eskiden tek tük sayabileceğimiz yerli sistemler artık dakikalarca sayılabilecek duruma geldi. Neredeyse operasyonların tamamında yerli ve milli ürünler kullanmaya çalışıyoruz. ABD ürünü olan F-16 ve nakliye uçaklarının haricinde baktığımızda dün akşamdan beri kullanılan çoğu ürün milli imkan ve yerli sanayiyle üretildi."

Barış Pınarı Harekatı'nda S-400 kullanılacak mı?
Dünya Politika