Baklavacılar fıstık ithalatına izin istiyor

HABER MERKEZİ
Abone Ol

Fıstık fiyatlarının 200 TL'ye ulaşmasının ardından fıstıklı baklava yapmama kararı alan baklavacılar, fıstığın 100 TL'nin altına düşmesi durumunda fıstıklı baklava üreteceklerini açıkladı. BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım: "Artan fıstık fiyatları nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüşeceğiz, sorunun çözümü için bazı taleplerde bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, artan fıstık fiyatları nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüşeceklerini belirterek, "Bu ramazanda Antep fıstığı fiyatlarının acilen düşmesi lazım. Bunun en hızlı yolu ithalatın önünün açılması." dedi.

Fıstığın kilogramı 200 liraya ulaştı

Baklavanın olmazsa olmazlarından Antep fıstığının kilogram fiyatı son haftalarda önemli oranda arttı. Birinci sınıf baklavalık iç Antep fıstığın kilogram fiyatının 200 lirayı bulmasına tepki gösteren baklava ve tatlı üreticileri fiyatlar düşmeden fıstıklı baklava üretmeyeceklerini açıkladı.

Yıldırım, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüşeceklerini, artan fıstık fiyatları sorunun çözümü için kısa ve uzun vadeli taleplerini ileteceklerini söyledi.

Antep fıstığı piyasasında lisanslı depoculuğa geçilmesinin uzun vadede fiyatlara yansıyacağını ifade eden Yıldırım, kısa vadede ise bunun tek yolunun ithalatın önünün açılması olduğunu vurguladı.

"İthalatın önü açılmalı"

Yıldırım, ramazanın tatlı üreticileri için önemine dikkati çekerek, "Bu ramazanda Antep fıstığı fiyatlarının acilen düşmesi lazım. Bunun en hızlı yolu ithalatın önünün açılması. Bakanlık izin belgesi vermediği için ithalat yapılamıyor. Bugün Sayın Fakıbaba ile bu konuyu konuşacağız." diye konuştu.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, açıklamalarda bulundu.

"Antep fıstığı ticaretinin büyük kısmı kayıt dışı"

Antep fıstığı ticaretinin önemli kısımının kayıt dışı yapıldığına işaret eden Yıldırım, "Fıstık, parası olan tarafından bir yatırım aracı haline dönüştü. Üretimle alakası olmayan insanlar Antep fıstığı yükselecek diye önceden bunu kayıtsız bir şekilde alıyor sonra da piyasada fıstık kalmayınca fiyatı yükseliyor. Bu durumda da ürünü piyasaya yüksek fiyattan sürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Fıstık, 100 liranın altına düşerse üretiriz"

  • Yıldırım, fıstıklı baklava üretilmemesine yönelik kararı söz konusu ürün fiyatının 100 liranın altına düşmesi durumunda değiştireceklerine dikkati çekti. Fıstıklı baklavanın kilogram fiyatının 70 ila 100 lira arasında değiştiğini ifade eden Yıldırım, 3 kilogramlık bir tepsi baklavanın da ortalama 240 liraya satıldığını söyledi.
  • Yıldırım, dernek olarak merdiven altı üretim ile mücadele ettiklerini aktararak, "Tüketiciler alışveriş yaptıkları yerlerin üretim izin belgesinin olup olmadığına dikkat etmeli. Halkımız güvendikleri ve tanıdıkları esnaflardan alışveriş yapsınlar." diye konuştu.

Yıldırım, fıstığın kilogram fiyatının 100 liranın altına düşmesi durumunda, fıstıklı baklava üreteceklerini açıkladı.

Türkiye Antep fıstığı tüketiminde dünya lideri

ABD Tarım Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'nin yıllık ortalama Antep fıstığı tüketimi 110 bin ton oldu. Bu alanda dünya lideri konumunda bulunan Türkiye'yi ABD, Çin, Avrupa Birliği izledi. Türkiye Antep fıstığı üretiminde de ABD ve İran ile birlikte dünyada ilk sıralarda yer alıyor.