Bakan Uraloğlu duyurdu: İstanbul-Ankara arası 80 dakikaya düşecek

SENA YILDIZ
Abone Ol

Ankara-İstanbul arası 80 dakikaya düşüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı bir televizyon programında süper hızlı trenle Ankara-İstanbul arasındaki seyahatin 80 dakikada gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul ile Ankara arasındaki mesafenin planlanan ulaşım projesiyle 80 dakikaya kadar düşeceğini duyurdu.

Bakan Uraloğlu, konuk olduğu bir televizyon programında yeni projeler hakkında bilgi verdi.

"Otoyolların yeniden ihaleye gitmesini düşünüyoruz"

2002'den bu yana 1500-1600 kilometre otoyol yaptık. Otoyollarda 1500 kilometre yaptırdık. Yap-İşlet-Devret yollarını devraldığımızda iki şey yapabiliriz. Yeniden onun işletmesinin ihale edilmesi ya da onun karayolları tarafından işletmesinin yapılması. Muhtemelen bunların tekrar işletilmesinin, ihaleye gitmesini düşünüyoruz. Dünyada 250 müteahhit firma arasında 43 Türk müteahhit var. Müteahhitlik sektöründeki en büyük eksiğimiz yurt dışında iş alan firmalarımız eğer krediyi kendileri bulacaksa biz onlara imkan tanıyamıyoruz. Bu noktada gelecekte neler yapabiliriz, konuşuyoruz.

Antalya-Alanya arası 50 dakikaya düşüyor

Ankara'nın doğusunda 41 ili bağlayacak olan Delice 122 kilometrelik ihale yaptık, sözleşmesini yaptık. Antalya - Alanya arası birkaç kilometre kısaltacak ve 50 dakikaya düşecek. Otoyollardaki 140 kilometre hızla gidiliyor. Başakşehir Nakkaş yolunda ana arter gibi bağlanacak yer var, 2026 gibi bitiririz.

2029'da hizmete alınır

YSS'nin tabliye genişliği 59 metre, 4 gidiş 4 geliş karayolu var, ortada da 2 tane demiryolu var. Biz bunu yaparken buradan demiryolu geçiririz demiştik. Boğaz geçişinde demiryolu hazır. Çin'den Londra'ya kadar gidecek trenin boğazdan ve sürekli istenen kapasiteyle geçmesi için. Birkaç ay içinde Kuzey Demiryolu'nun projesini yaparız. 2028-2029'da bitirip hizmete alırız.

2 belediyeye yeni görevlendirme
Jurnal.ist

80 dakikaya düşecek

Ankara-İstanbul 80 dakika sürecek. 8-10 yıllık periyotta, 2034'e gittiğimizde devreye almış oluruz. Bu projeye Körfez'den talip var.

"Trafik sorununu yer üzerinde çözme şansımız yok"

Gayrettepe-Kağıthane hattında bu sadece kent içi değil, havalimanlarını bağlayan ana merkezlerdir diye bakanlığı bağlar deyip biz yaptık. Bu konular kendi mecrasının dışına çıkarılabiliyor. Bunun çok o tarafında değiliz. Bakanlık olarak bunun gayreti içindeyiz. İstanbul'un ihtiyacı yaklaşık 1000 kilometreler civarındadır. Biz bu trafiği yer üzerinde çözme şansımız yok.

Taksilere yüz tanıyan kamera zorunluluğu getiriliyor

Yaşanan bazı kazalar ve güvenlikle ilgili problemlerden dolayı taksi, dolmuş ve otobüslere kamerayı zorunlu hale getiriyoruz. Sürücü 8 saatten fazla araç kullanamaz diyoruz. Benim belgem kullandı sürem doldu, diğer belgeyi takıyoruz ama yine ben kullanıyorum. Bunun önüne geçmek için kamera koyup yüz tanımayla önüne geçeceğiz. Önümüzdeki yılın ilk aylarında yakında yapacağız.