Azerbaycan-Ermenistan çatışması: Dünya ne tepki gösterdi?

HABER MASASI
Abone Ol

Dün Ermenistan'ın sivillere saldırmasıyla başlayan ve iki ülkenin de sıkıyönetim ve seferberlik ilan etmesiyle tırmanan Azerbaycan-Ermenistan çatışmasına uluslararası toplum tepki verdi. Açıklamalarda genel olarak ateşkes ve diyaloğa dönüş çağrısı yapıldı. İran ateşkese yardımcı olmak için hazır olduğunu dile getirdi, ABD 'gerginliği artıracak açıklamalardan uzak durulmalı' dedi.

Ermenistan'ın Pazar günü sabah 6 sularında sivil yerleşim yerlerine saldırması ve Azerbaycan'ın sivil güvenliğini korumak amacıyla karşı atak başlatmasıyla büyüyen gerilim dünyanın da tepki vermesine neden oldu.

Şu anki çatışma ortamı, 2016'dan beri yaşananların en büyüğü ve iki devletin savaşa girmesinden endişe ediliyor.

Türkiye: Nasıl isterlerse, öyle yanlarında olacağız

Türk Dışişleri Bakanlığı, "Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz" açıklaması yaptı. Açıklamada, "Türkiye'nin Azerbaycan'a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız" denildi.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile telefonda görüştü. Akar, görüşmede "Toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde tüm imkanlarımızla sonuna kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olacağız" ifadesini kullandı.

Fransa: Diyalog kurulmalı

Fransa, Erivan yönetiminin sıkıyönetim ve seferberlik ilan etmesinin ardından, taraflara çatışmaları bitirme ve yeniden diyalog kurma çağrısında bulundu. Minsk grubunun da eş başkanlarından olan Fransa, iki ülke arasındaki durumun endişe verici olduğunu bildirdi.

  • Minsk grubu, 1992'de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde kuruldu. Grubun amacı, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışma ortamının diyalog ve diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulmasıydı.
  • Minsk Grubu'na ABD, Rusya ve Fransa eşbaşkanlık ediyor. Grupta Türkiye, Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve çatışmanın tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan bulunuyor.

ABD: Ortamı gerginleştirecek açıklama ve hareketlerden uzak durulmalı

ABD Başkanı Donald Trump da günlük basın toplantısında yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Trump, "Bölgeyle ilişkilerimiz iyi durumda. Çatışma ortamını durdurup durduramayacağımıza bakacağız" dedi. Dışişleri Bakanlığı ise, "iki tarafın da derhal düşmanca tutumlarını bırakmasını, daha ileri bir gerginlikten kaçınmak için mevcut iletişim kanallarının kullanmasını ve duruma yardımcı olmayan açıklamalardan ve hareketlerden vazgeçmesini" söyledi.

Azerbaycanlı spiker canlı yayında gözyaşlarına boğuldu
Azerbaycan, Ermenistan işgali altındaki 6 köyü geri aldığı bilgisini canlı yayında aktaran Azerbaycan kanalı İctimai TV spikeri sevinç gözyaşlarına boğuldu. Spiker ağlayarak, Bazı topraklarımız işgalden azad olmuş. Gözümüz aydın olsun ifadelerini kullandı.

Rusya, Ermenistan ve Türkiye ile iletişimde

Minsk Grubu'nun diğer bir eşbaşkanı Rusya da 'derhal ateşkes' çağrısı yaptı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geniş çağlı çatışmaların yeniden kızışmasından endişe duyduğunu belirtti.

Öte yandan, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Lavrov da konuya ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

Azerbaycan, Ermenistan'a ait mevzileri imha ettiği görüntüleri paylaştı
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'a ait füze savunma sistemlerinin imha edildiği görüntüleri yayınladı. Görüntülerde Rus üretimi hava savunma sistemlerini imha ediliyor. Azerbaycan bugün 12 adet OSA hava savunma sisteminin imha edildiğini duyurmuştu.

Avrupa Konseyi: Müzakerelere şartsız şekilde geri dönülmeli

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise Twitter hesabından, ileri düzeyde çatışmaların yaşanmaması için askeri operasyonların son bulması ve şartsız biçimde derhal müzakerelere dönülmesini gerektiğini söyledi.

Papa: Barış için dua ediyorum

Vatikan Lideri Papa Francis (Arşiv)

Vatikan da Azerbaycan-Ermenistan çatışmasına dair açıklama yapanlar arasındaydı. Kafkasya'daki huzur ve barış için dua ettiğini söyleyen Papa Francis, "Sorunların güç ve silahla değil de diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi için, tarafların iyi niyet ve kardeşlik göstermesini rica ediyorum" dedi.

Pakistan: Azerbaycan'ın yanındayız

Azerbaycan'ın yanında bulunduğunu dile getiren Pakistan da çatışmaların endişe verici olduğunun altını çizdi. Ermenistan'ın saldırılarını kınadığını söyleyen Pakistan Dışişleri Bakanlığı, bu durumun bölgedeki istikrarı riske sokacağını belirtti.

Almanya: Sivillere saldırılar son bulmalı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, tarafların özellikle kasaba ve köylere yaptığı saldırınların son bulması gerektiğini ifade etti. Mass, "Dağlık-Karabağ'daki çatışma ancak diyalog yoluyla çözülür" dedi.

İran: Ateşkes için her şeyi yapmaya hazırız

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasına duruşu eleştirilen İran da açıklamada bulundu. Devlet televizyonunda verilen habere göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ateşkesin sağlanması için Tahran'ın hazır olduğunu söyledi.

Azerbaycan 'savaş hali' ilan etti
Jurnal.ist

Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız
Jurnal.ist

Ermenistan, Azerbaycan'da 6 köyü vurdu
Jurnal.ist

12 Temmuz'dan beri Azerbaycan-Ermenistan sınırında neler yaşanıyor?
Jurnal.ist