Ayasofya Cami'nin ibadete açılmasına birçok kesimden destek geldi

HABER MASASI
Abone Ol

Dünyada birçok sivil toplum kuruluşu ve önemli isim Ayasofya Cami'nin ibadete açılmasına destek verdi. Al Jazeera eski genel müdürü Vaddah Hanfer Danıştay'ın kararını 'tarihle yeniden iletişime geçme' olarak niteledi.

Danıştay,Ayasofya'nın müze statüsünün hukuksuz bularak iptal etti ve Ayasofya Cumhurbaşkanlığı kararıyla Diyanet İşlerine Başkanlığına devredildi. Ayasofya Cami'nin 24 Temmuz'da ibadete açılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında herkesin konuyla ilgili çok heyecanlı olduğuna dikkati çekerek caminin ibadete hazır hale getirilmesi aşamasında Ayasofya'ya gidilmemesi gerektiğini, vatandaşların 24 Temmuz'u beklemesi gerektiğinin altını çizdi.

  • Ayasofya'nın ibadete açılmasına dünya kamuoyundan eleştiri sesleri yükseldi ancak birçok sivil toplum kuruluşu ve önemli isim Danıştay'ın kararını sevinçle ve takdirle karşıladı.

Malezya'dan tam destek

Danıştay'ın Ayasofya'nın ibadete açılması kararına, Malezyalı sivil toplum kuruluşlarından destek geldi.

Malezya Müslüman Gençlik Hareketi (ABIM) Genel Başkanı Muhammed Faysal Abdul Aziz, Türkiye'nin aldığı kararı tebrik ederek, "Fatih Sultan Mehmed, Ayasofya'yı özel mülk olarak almış ve bunu vakfetmiştir. Bugün Ayasofya asıl vazifesine dönmüştür" dedi.

ABIM Genel Başkanı Muhammed Faysal Abdul Aziz

Muhammed Faysal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin kararı yayımladığı Twitter paylaşımını da sosyal medya hesabında paylaştı.

Malezya İslam Teşekkülü Danışma Kurulu (MAPIM) Genel Başkanı Mohd Azmi Abdul Hamid ise yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Ayasofya'yı yeniden ibadete açma kararını kutlayarak, "İbadethanelerin asli vazifeleri ne ise o şekilde itibar görmesi gerekir. Bu kararın tarihi hakikatlere dayalı argümanlarla alındığına inanıyoruz" sözlerine yer verdi.

Türk hükümetinin bu kararı almasının meşru ve hukuka dayalı olduğunu belirten Mohd Azmi, "Türkiye'nin Ayasofya'yı yeniden camiye çevirme hakkı, hiçbir dış ülke tarafından sorgulanmamalıdır" dedi.

MAPIM Genel Başkanı Mohd Azmi Abdul Hamid

Mohd Azmi Abdul Hamid, Batı ülkelerinin söz konusu karardan duyduğu hoşnutsuzluğunu eleştirerek, "Eğer Batı ülkeleri bundan rahatsızsa, Gazze'de İsrail'in saldırıları sonucu yıkılan cami ve kiliselere ses çıkarmalılar" dedi.

MAPIM Başkanı Mohd Azmi, Ayasofya'nın cami statüsünde kalmasının tarihi mirasın bir gerekliliği olduğunu kaydederek, "Malezya'daki Müslümanlar, Türkiye'nin aldığı kararın arkasındadır" diye konuştu.

'Tarihle yeniden iletişime geçme anı'

Tarihi kararın ardından Ayasofya'da gün doğumu
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından, Ayasofya üzerinde gün doğumu havadan çekilen görüntülerle kendine hayran bıraktı.

Katar'da yayın yapan Al Jazeera televizyonunun eski Genel Müdürü ve Eş-Şark Forumu Başkanı Vaddah Hanfer, "Ayasofya konusu, Türk kimliğinin özünde kökleri derin bir semboldür. Bu sembol, Osmanlı Devleti'nin tarihindeki en yüce olan fetih anıyla vücut buluyor" sözlerini kullandı.

Vaddah Hanfer, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesinin tarihte bir kopma ve kırılma şartlarında gerçekleştiğini belirterek, yeni kararı ise "tarihle yeniden iletişime geçme anı" olarak niteledi.

'Dünya Kurtuba Mescidi'nin ibadete açılma ihtimalini tartışabilir mi?'

Suriyeli Gazeteci Siba Medvar da Ayasofya’nın ibadete açılması kararına ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Dünya İspanya'da katedrale dönüştürülen Kurtuba Mescidi’nin ibadete açılma ihtimalini tartışabilir mi? Recep Tayyip Erdoğan’ı bu tarihi kararından dolayı tebrik ediyorum.

Yemenli gazeteci Sid Sabit Sid de UNESCO'nun Ayasofya kararına yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. Sokotra Adası’nın mevcut durumunu hatırlatan Yemenli gazeteci, şöyle devam etti:

"Dünya Miras Listesi'ne alınan Sokotra Adası askeri kışlaya dönüştürülürken ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri koalisyonu yüzlerce zırhlı aracı oraya yığarken dilsiz olan UNESCO, Ayasofya Camisi'nin namaz kılanlara açılmaması için sesini yükselterek uyarılarda bulunuyor."

Diyanet'ten Ayasofya'nın ibadete hazırlanma süreciyle ilgili açıklama
Jurnal.ist