Avni Çelik’ten 10 ders

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Sinpaş GYO'nun 44 yıllık serüveninde dümeni tutan kaptan Avni Çelik'in, hayatından çıkarttığı 10 öğüt niteliğindeki ders...

Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı olan Avni Çelik; 1950 yılında Çorum’da doğdu. ilk iş deneyimine ise 13 yaşında hattat olarak başladı. Ankara Üniversitesi’nde gece eğitimi olduğundan dolayı burada eğitim almak istedi. Gündüzleri, Mesa’nın ortaklarından birine ait bir alüminyum doğrama firmasında çalıştı. Geceleri Mühendislik Fakültesi’nde okuyan Avni Çelik, Makine Mühendisliği’nde Necmettin Erbakan’ın öğrencisi oldu. Bir ay sonra İnşaat Mühendisliği bölümüne geçen Avni Çelik’in karşısına merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kurmaylarından Ekrem Pakdemirli çıktı. Ekrem Pakdemirli, Avni Çelik’in sınıfta kaldığı derslerden birinin hocası oldu. Çelik, Pakdemirli’nin daha sonra şirketinde görev aldığını açıklayacaktı.

Üniversiteden mezun olup İstanbul’a gelen Avni Çelik, Ayvalık Sarımsaklı’da ilk projesini yaptı. Daha sonra kurduğu şirket ise Sahil İnşaat Pazarlama oldu. 1974 yılında ise Sinpaş’ı kurdu. 2012 yılında ise Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerine Değer Mühendisliği dersi vermeye başladı.

Avni Çelik'in hayatından 10 ders niteliğinde öğüt...

1. Önderliğin ana ilkesi vazgeçmeyi bilmektir!
Çocukluğunda tatlı rüyalarından, oyunlarından hatta mühendislik hayalinden vazgeçmiş Avni Çelik. Çalışmış ve okumuş, okumuş ve çalışmış… Mezuniyetten sonra hukukçu bir arkadaşıyla Ankara’da gayrimenkul işine başlamış.
2. At gözlüğü takın, ama arada bir de etrafınıza bakın!
“Tam 17 yıl at gözlüğü takıp sadece bildiğimiz işi yaptık. Fakat Ankara kör noktaydı. İstanbul’a gelince anladık ki, orada on yılda aldığımız yolu İstanbul’da 1 yılda alabilirdik.” Sinpaş GYO ile Türkiye’nin halka açık en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından birini işletiyor.
3. İnşaat değil, yuva yapın!
Avni Çelik kendi deyişiyle 44 yıldır “inşaat değil yuva yapıyor.” Yani işinin sadece iktisadi deği,l insani bir boyutu var.
4. Bildiğiniz işi yapın, başka işe sulanmayın!
Avni Çelik yaptığı işi iyi biliyor ve sadece ‘bildiği iyi işi’ yapıyor. Başarısının ilk sırrı budur. Yol, baraj gibi yüksek kazançlı ama politik çerçeveli müteahhitlik işlerine girmiyor. İlkesi çok basit: Doğru işi yap, işi doğru yap.
5. Aile değerlerini yaşatın!
Başarısının ikinci sırrı aile değerlerini yaşatıyor olması. İstanbul’a ilk geldikleri yılın ilk iftarında toplam 17 kişilermiş. On yıl önce 211 kişilermiş ve şuan aynı sofrada 250 kişi olduğu tahmin ediliyor. Çelik’in Çorum’a yaptığı yatırımlar durmak bilmezken bölge insanının eğitimi için yüksekokullar yapıyor.
6. Çocuklarınıza miras değil, iyi bir teşkilat bırakın!
Üçüncü sırrı, varlığa bakışında yatıyor ve bir filozof tavrıyla şunu soruyor: “Çocuklarımıza miras olarak ne bırakmak istiyoruz? Bir servet mi yoksa bir organizasyon mu? Benim tercihim ikincisi. Fakat bu kuralsız, ilkesiz, sistemsiz olmaz.”
7. Çocuklarınızı yetkilendirin ama kayırmayın!
Profesyonellere haksızlık ederseniz operasyonunuzu büyütemezsiniz. İyiler kaçıp gider kötülerse size ayak bağı olur. Avni beyin gayesi Çelik ailesini Simpaş ailesine dönüştrmek. “ İmtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitle” oluşturmak. Bunun için soyadı Çelik olan hiçbir kimsenin ayrıcalıklı muamele görmemesi lazım.
8. Başarıyı yöneticilere, başarısızlığı kendinize yontun!
“Çocukların hepsine (Avni Çelik terminolojisinde çocuklar; tepe yöneticileri!) şunu söylerim: Başarılar size, hata ve başarısızlıklar bana aittir. Başarısızlık varsa, yeterince yol gösterici olamamışım, yahut iyi takip etmemişim demektir. Bu çocukların hepsi iyi niyetli. Ee, biraz da açık kusurları olmuşsa, üzerini örtmek lazım. Aslolan iyi niyettir.”
9. Ustalaşmış kadroları elde tutmayı bilin!
“Büyük bir şirketin her kademede usta adama ihtiyacı vardır ve üç günde usta olunmaz. Kalite için vazgeçilmez şart, ustalaşmış insanları camia içinde tutabilmektir. İster istemez biraz nazlı olurlar. Hem biraz sularına gitmek, hem de aşırı şımartmamak lazım. Formül gayet ince.”
10. Sektörünüzün fikir babası olun!
“Sinpaş 44 yıldır konut daha doğrusu yuva yapma sektöründe sayısız ilke imza attı. Bunun için iyi yetişmiş insan kaynağını en önemli sermayemiz sayıyoruz. Sinpaş’ın başar sırrı bence burada yatıyor.”