Asya'da 65 yıl önce çalan Fransız alarmı: Laos'a dair bilinmeyenler
Kendi dilleri Laoca’da ‘Bin Filin Ülkesi’ anlamına gelen Laos, Asya’nın belki de en az turist çeken, sessiz sakin ülkelerinden birisidir. 22 Ekim 1953 tarihinde Fransız sömürgesinden ayrılıp bağımsızlığını ilan eden bu ülkede, 2000’den fazla filin yaşıyor olması da isminin nereden geldiğini açıklar nitelikte bir bilgi.
Komşu ülkeleri Tayland, Çin, Kamboçya, Myanmar gibi henüz turist akınına uğramamış, 6.5 milyonluk nüfusuyla küçük diyebileceğimiz bir ülkedir.
Geçim Kaynakları
Jeolojik yapısı itibariyle toplam arazilerin sadece %5’ini işleyip mahsül olarak üretebilen yerli halkın, %80’i geçimini tarım ile sağlıyor.Diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde de görüldüğü üzere pirinç ve baharat üretimi ile ekonomilerini bir nebze de olsun rahatlatmaya çalışıyorlar.
İnanç ve Değerleri
Laos halkının resmi dini budizmdir. Toplumun %60’ı budist, %40’ı ise animist ve diğer inançlara sahiptir. Bu yüzden şehir içerisinde birçok budist tapınağı ve budha heykeli görmek mümkün.
Sanayi ve Teknoloji
Laos, sanayi ve teknoloji açısından da çok geri kalmış bir ülkedir. Ülkede sadece el sanatları mevcut olup, bunlar da ilkel metodlar elde edilmektedir. Bunun yanı sıra az da olsa sigara, kibrit ve sandal imalatı yapılmaktadır.
Laos’ta turizm faaliyetleri son yıllara göre artış göstermektedir. Komşu ülkelerine giden turistlerin (Tayland, Çin, Kamboçya, Vietnam) birazı da bu sevimli ülkeyi seyahat planlarına ekleyebiliyorlar. Dünya koruma mirası listesine girmiş birçok heykel, anıt ve tapınakları mevcut. Hatta 1975 yılında Luang Prabang şehri, UNESCO tarafından dünya koruma mirası listesine alınmıştır.
Ayrıca Vientiane’de bulunan Altın Tapınak’da Buda’nın kemiklerinin yer aldığının ortaya çıkması üzerine şehre, turizm verilerine yansıyacak kadar bir artış gözlenmiştir.
Asya’nın en büyük şelalerinden biri olan ‘Doğu Niagara’ olarak da bilinen Khonephapheng, Laost topraklarında yer almaktadır.
Kültür Özellikleri
Baci töreni: Laoslular nisan ayı geldiğinde ‘Lao Yeni Yılı’nı kutlarlar. Bu törene katılanlar, bir sepetin içerisine konulmuş, yapışkan pirinç, türlü çiçekler, kendi ürettikleri alkol ve yumurta ile şekillendirilmiş heykeli andıran yiyeceğin etrafında otururlar. Toplum tarafından sevilen, saygı duyulan bir büyük ise törene liderlik eder. Daha sonra törene katılanla her kişinin bileğine şans diledikten sonra ip bağlanır. Bu tören sonrası Laoslular yeni yılın onlar için daha şanslı ve başarılı geçeceğine inanır.
Yaptıkları törenle yeni yıllarının onlara şans ve başarı getireceğine inanırlar.
Siyasi tarihi ve bağımsızlık serüveni
Siyasi açıdan makus talihi hiç gülmeyen, komşu ülkelerinin yanı sıra Fransa ve Amerika gibi ülkelerin de zulmüne maruz kalan Laos, tam bir istikrarsızlık abidesi.
14. Yüzyılın sonlarında Çin’den koparak ayrı bir toplum haline gelen Laos İlk olarak 19.Yüzyılda Fransızların sömürgesi altına girmiş, bağımsızlığını ele aldıktan hemen sonra ise 1946 yılında Japonların istilasına maruz kalmışlar. Bunların hiç biri yetmezmiş gibi binlerce kilometre uzakta kurulu, yaptığı ‘demokrasi ve barış götürme’ söylemleriyle, zorda olan ülkeleri daha da zora sokan Amerika Birleşik Devletleri tarafından da defalarca bombardıman yağmuruna maruz kalmış. Daha öncesinde de sömürgesi olarak bölgeyi kontrol altında tutan Fransızlar, komşu ülkelerin (Tayland,Kamboçya ve Vietnam) Laos topraklarında hak iddia etmesi üzerine ‘ülkede güven ve barış ortamı’ sağlamak amacıyla tekrardan yönetime müdahil oldu. 22 Ekim 1953 yılında Fransa ve ABD, 1962 senesi Temmuz ayında ise Cenevre Milletlerarası Konferansında bütün ülklere Laos’un bağımsızlığını tanıdı.