NASA başta olmak üzere birçok farklı uzay araştırma şirketi,
astronotların daha fazla görev gerçekleştirebilmesi ve
uzayda daha uzun süre kalması için çeşitli çalışmalar yapıyor.
Kolay ya da
eğlenceli gibi görünen
uzay hayatı aslında hayli
yorucu ve
zahmetli. Peki ama
astronotların uzaydaki bir günü nasıl geçiyor?
7. Diş fırçalamak
Astronotlar dişlerini fırçaladıktan sonra yer çekimi olmaması sebebiylr ağızlarındaki sıvıyı yutmak zorundalar.
6. Gözlem yapmak
İstasyonun dış katmanındaki incelemeler ve onarımlar için 13 katmanlı kostüm giymek gerekiyor. 127 kilogram ağırlığındaki bu kostümün fiyatı ise 12 milyon dolar.
5. Her gün iki saat spor yapmak
Astronotlar, kas erimesinden dolayı her gün iki saat boyunca spor yapmak zorunda. Elbette her saat planlamaya göre hareket edilmesi gerekiyor ve bunun akabindeki süreçte de görevler tamamlandığında gerekli notlar alınıyor.
4. Uzayda uyumak
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda güçlü motor seslerini duymamak için kulak tıkaçlarını kullanmak şart. Uyumak için astronotların ISS'de tanımlanmış özel kabinleri mevcut. Astronotlar, duvara monte edilen uyku tulumlarının içine girerek uyumak zorundalar.
3. Saç traşı olmak
Saç kesimi için hortumlu traş makineleri kullanılması gerekiyor. Zira yer çekimi olmadığından dolayı kesim sırasında kılların hava uçuşması daha sonradan astronotlara ciddi zararlar verebilir.
2. Günde üç öğün kurutulmuş gıda yemek
Astronotlar, uzay istasyonda tamamen kurutulmuş gıdalar tüketmek zorunda. Her birey vakumlanmış poşetlerde saklanan kuru gıdalarla günde maksimum üç öğün beslenebiliyor. Elbette kuru gıdaların tüketileceği sırada sulandırılması ve ısıtılması gerekiyor. Tam olarak bir kilogram yemeğin uzaya ulaşımı 20.000 dolar.
1. Sıvıları geri dönüştürmek
Uzay istasyonlarında depolanan içme su miktarı hayli az. Dolayısıyla tüketilen sıvıların büyük bir kısmının mutlak suretle geri dönüşümü gerekiyor. İşte bu noktada havadaki nemden, ter ve idrara kadar birçok farklı sıvı, arıtılarak üretilebiliyor. Yani bugün tüketilen sıvılardaki atıklar, ertesi günkü içeceklerin üretilmesinde büyük katkı sağlıyor.