"Astana görüşmelerinde ne oldu?" diye sorulduğunda verilecek 8 cevap

HABER MASASI
Abone Ol

Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşen görüşmeler için "Detaylı öğrenmek istemiyorum ama bilgi sahibi de olsam fena olmaz" diyorsanız, sizin için 8 maddede görüşmeleri özetledik.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Suriye askeri muhalefeti, Esed rejimi, Türkiye, Rusya, İran ve ABD heyetlerinin katıldığı görüşmeler sona erdi. Suriye'de 6 yıllık iç savaşta askeri muhalefet, rejim, İran ve Rusya'nın ilk kez uluslararası bir toplantıda bir araya gelmesi açısından önem taşıyan görüşmelerden çıkan sonuçlar ve ilkler şöyle:
1. Taraflar Astana’da yeni görüşmeler için açık kapı bırakırken; Türkiye, Rusya ve İran çatışmaların durması için ortak mekanizma kurma kararı aldı.
2. Suriye’deki askeri muhalefet ve rejim yönetimi, 6 yıl sonra ilk kez aynı masaya oturdu.
3. Herkesin ateşkese uymasını isteyen Suriye askeri muhalefeti, uluslararası alanda itibar kazandı. Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan Cenevre Görüşmelerinde de muhaliflerin katılabileceği açıklandı.
4. "Suriye'deki kriz için askeri bir çözüm yoktur. Çözüm sadece 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının tamamının uygulanmasını takip eden bir siyasi süreçle gelebilir." şeklinde ortak bir fikir birliği sağlandı.
5. DEAŞ ve El Nusra ile ortak mücadele yürütüleceği ve diğer silahlı muhalif grupların bunlardan ayrı tutulacağı belirtildi.
6. BM Suriye Özel Temsilcisi, üç ülkenin silahlı çatışmaların kesilmesi konusunda anlaşmaya yakın olduklarını duyurdu.
BM temsilcisi Mistura, "Çatışmaları gerçekten sonlandıracak katı bir deklarasyon üzerinde çalışıyoruz. Bu bir kağıt parçası değil ama çatışmaları durduracak ve hayatları kurtaracak. Son anlaşmadan uzak değiliz." dedi.
7. Muhalefet temsilcisi, toplantının ardından herhangi bir bildiri veya deklarasyon imzalamayacaklarını dile getirmişti ki görüşmelerden sahaya dair 'kesin sonuçlar' çıkmadı.
8. Esed rejimi, Türkiye ve Rusya öncülüğünde yapılan görüşmelerden çıkan ortak kararlara uyacağını belirtti.