Asrın icadı: 2 TL'ye yaptığı cihazla milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Stanford Üniversitesi'nde görev yapan bir bilim insanı sadece 68 cent'e ( 2.25 TL) kağıttan mikroskop üretti. Bu cihaz sayesinde sıtmaya yakalananlar hemen teşhis edilebilecek.

Standford Üniversitesi'nde Mano Prakash isimli genç fizikçi ve biyolog, 68 sente (yaklaşık 2 TL) mal edilen, kağıttan bir mikroskop yaptı. Bu mikroskopla, özellikle Afrika'da görülen sıtma hastalığına teşhis konulup önlemler alınabilecek. Yer yüzünde yaşamış 100 milyar insanın yarısından çoğunun sıtma yüzünden öldüğü düşünülünce, bu icat asrımızın icadı olarak adlandırılabilir.

Sıtmanın belirtileri grip ile çok benzer. Ancak bunun sıtma olduğunu anlamak için hastadan kan alarak santrifüj cihazıyla içindeki ak ve kırmızı hücreleri ayrıştırmak gerekiyor. Santrifüj cihazı pahalı bir cihaz. Afrika gibi bu cihaza en çok muhtaç bölgelerde on binlerce dolar fiyata dahi çıkabiliyor. Ayrıca Afrika'nın her bölgesinde maalesef elektrik yok. Ancak Mano'nun kağıttan yaptığı alet, hiçbir elektrik gereksinimi duymuyor ve 1 dolardan ucuz.



MİLYONLARCA KİŞİ SITMA OLUP OLMADIĞINI 1 DOLARDAN DAHA UCUZA ÖĞRENEBİLECEK

Tıpkı oyuncak bir kağıt maket gibi hazır gelen mikroskop, origami gibi katlanarak yapılabiliyor. Camını ve pilini de taktıktan sonra, neredeyse tam teçhizatlı bir mikroskop oluyor! Santrifüj görevi görmesi için de yine kağıttan bir aparat yapılmış. Böylece fakir ülkelerdeki halk veya sağlık görevlileri bu cihazı kullanarak, kanlarında sıtma mikrobu olup olmadığını anlayacaklar. Böylece teşhis edilemediği için sıtmadan dolayı yaşanan milyonlarca ölümün de önüne geçilmiş olacak.



Mano isimli genç bilim insanı aslında Hint kökenli ve Amerika'da bilimsel çalışmalarını sürdürüyor. Çocukluğunda yaşadığı fakirliğin kendisine ilham kaynağı olduğunu söylüyor. Küçükken hep bilimsel aletlere düşkün olduğunu ancak Hindistan'daki köyünde böyle cihazları bulmasının çok zor olduğunu belirtiyor. O da kendi kendine ağaç dallarından, kağıtlardan çeşitli oyuncak ve bilim malzemeleri yapıyormuş. Mano, Stanford gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde çalışmalarını sürdürürken bile, zamanını hem bilimi ve bilimsel aletleri yaymak hem de diğer insanları sıtmadan kurtarmak için kullanarak büyük bir cömertlik göstermiş. Umarız, böylesi hümanist bilim insanlarının sayısı daha da artar.





Kaynak: Webtekno