As bayrakları: 'Akıllı protez bacak projesinde bir Türk!'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

● Amerika Birleşik Devletleri'nin Michigan Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde engellilerin hayatını kolaylaştırabilecek oldukça özel bir çalışma gerçekleştiriliyor.

● Dr. Elliot Rouse'un liderlik ettiği takım, engelliler için akıllı bir protez bacak geliştirdi.

● Akıllı protez bacak üzerine çalışan ekipte Enis Habib isimli bir de Türk yer aldı. Habib, projeye sürecin üçüncü yılında dahil oldu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin en yetkin okulları arasında değerlendirilen Michigan Üniversitesi'nde görev yapan bir ekip, akıllı protez bacak geliştirdi. Protez bacağa ait yazılım ve bacağın hangi parçalar kullanılarak yapılabileceği, projenin internet sitesinde de detaylı olarak yer alırken projenin gelişiminde ve internet sitesinin hayata geçirilmesinde 'bizden biri' de bulunuyor. Enis Habib isimli bir Türk vatandaşı, projenin önemli parçalarından biri konumunda yer aldı.

Protez bacak, engellilerin yaşamında büyük bir 'kolaylık' meydana getirecek.

Projeye yönelik açıklamalarda bulunan Enis Habib, “Liseyi, Üsküdar Amerikan Lisesi’nde onur derecesi ile bitirdikten sonra 2015’te Michigan Üniversitesi Makine Mühendisliği programına kabul edildim ve bu yıl mezun oldum. Çocukluğumda babaannem dizlerinden zorluk çekiyordu ve yürüyemiyordu. Ona yardımcı olmak istiyordum. O yıllardan beri hayalim protez bacak gibi giyilebilir robot teknolojileri üzerine çalışmak ve yürüme engelini ortadan kaldırmaktı. Üniversitelere kabul başvurularımda da hayalimin ABD’de robot ve protez bacak üzerine çalışmak olduğunu yazmıştım. Bu projeye ise üniversitedeki üçüncü yılımda dahil oldum” ifadelerini kullandı.

Protez bacak, vücudun hareketini algılayabiliyor

Geliştirilen protez bacağa 'akıllı' denmesinin sebebi ise yapay zeka yoluyla bir sonraki adımı tahmin edip buna göre hareket edebiliyor olması. Merdiven çıkarken, inerken veya normal bir yürüyüş esnasında protez bacak vücudunuzun hareketini algılıyor ve buna göre reaksiyon gösteriyor.

Protez bacak esnek hareket imkanıyla da dikkati çekiyor.

Projenin açık kaynaklı bir şekilde dünya ile paylaşılması ise en dikkat çeken olaylardan biri. Yazılım, ücretsiz olarak internette paylaşılıyor. Protez bacağın hangi parçalar kullanılarak yapılabileceğini, nasıl bir araya getirilebileceği gibi tüm detaylara ulaşmak için bu adresi kullanmak da yeterli.

Kuzey Kutbu'na Türkiye imzasını atacak
Dünya Politika