Arkeologlar 1600 yıllık 'vampir çocuk' iskeleti buldu

HABER MASASI
Abone Ol

İtalya'nın başkenti Roma yakınlarındaki bir alanda kazı yapan arkeologlar, 1600 yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir iskelet buldu

Lugnano kasabasında Roma İmparatorluğu devrinden kalma bir çocuk mezarılığında sıra dışı bir mezarla karşılaşıldı.

Stanford Üniversitesi'nden arkeologların liderliğinde yapılan kazılarda, 10 yaşlarında bir çocuğun ağzına taş yerleştirilmiş halde gömüldüğü belirlendi.

İtalyan basınına göre, çocuğun ağzına taş yerleştirilmiş olması bir "vampir gömme ritüeline" işaret ediyor.

Bölgede yaşayan halk vampirin ağzına koydukları taşın tekrar dirilmesini engellediğini düşünüyorlardı.

Arkeologlar, çocuğun büyük olasılıkla sıtma hastalığına yakalandığını ve ölümünün ardından "vampir" gibi yeniden dirilip canlılara bu hastalığı bulaştırmasını önlemek için ağzına taş yerleştirildiğini tahmin ediyor. Cinsiyeti henüz bilinmeyen çocuk İtalyan basınında "Lugnano vampiri" olarak anılıyor.

Kazı direktörü David Pickel, daha önce de 3 yaşlarında bir çocuğun elleri ve ayaklarına taş başlanmış halde gömüldüğünü tespit ettiklerini söyledi.

'Ağzında taş olursa tekrar dirildiğinde mezardan çıkamaz'

Vampir çocuk olarak nitelendirdikleri çocuk için oldukça derin bir mezar kazıldığı görülüyor.

2009'da da Venedik'te ağzına tuğla yerleştirilmiş halde gömülen bir kadının iskeleti bulunmuş, bu kadın da "Venedik Vampiri" olarak anılmaya başlamıştı.

  • İtalyan basını, bu gibi pagan ritüellerinin öldükten sonra tekrar dirilip insanlara zarar vermesinden korkulan kişilere uygulandığını, bu şekilde mezarlarından çıkamayacaklarının düşünüldüğünü yazdı.

La Repubblica gazetesine konuşan ABD'li arkeolog Jordan Wilson da "Ölülere yapılan bu işlemler farklı kültürlerde görülebiliyor. Özellikle de Roma İmparatorluğu'nda, gömülen kişinin mezardan çıkıp yaşayanlara hastalık yaymasından korkulduğunu gösteriyor" dedi.

Ülkelere göre batıl inançlar
Gündem

Batıl inanç değilmiş: Anadolu köylüsünün doğayla ilgili sözleri bilimsel olarak kanıtlandı
Teknoloji