Arjantin ekonomisi en zorlu günlerini yaşıyor: Yoksulluk oranı yüzde 42

HABER MASASI
Abone Ol

Arjantin artan enflasyon, yükselen gıda fiyatları ve koronavirüs pandemisiyle beraber tarihinde görülmemiş bir yoksullukla mücadele etmeye çalışıyor. Ülkedeki yoksulluk seviyesi geçen yıla göre yüzde 35,5'ten yüzde 42'ye yükseldi, sosyal yardım alan insanların sayısı ise iki milyon arttı. İnsanların birçoğunun karınlarını doyurabilmek için çift işte çalışmak zorunda kaldığı ifade ediliyor.

Bir asır önce dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Arjantin geçen yılın sonunda, koronavirüs salgını ve üç yıllık resesyonun (reel gayri safi yurt içi hasılanın iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumu) etkisiyle yoksulluk seviyesi önceki yıla göre yüzde 35,5'ten yüzde 42'ye yükseldi.

"Bağışlarla yaşıyorum"

İşsiz ve iki ergen çocuğu olan 43 yaşındaki Aida Mariela Unayche, "Burada her gün yaşamak zorundayız. Yarın ne yapacağımızı ve ne yiyeceğimizi bilmiyoruz. Yoksulluk sizi buna götürüyor. Artık hiçbir şeye hakkımız yok. Her şeyi, hatta haysiyetimizi bile kaybettik” ifadelerini kullandı. Unayche ayrıca liseyi bitirdiğini ancak şimdi bağışlarla yaşadığını sözlerine ekledi.

En kritik sorun gıda fiyatları

Bununla birlikte, Arjantin ekonomisi, yıllarca süren şiddetli ekonomik kriz ile insanların tasarruflarını ve harcama gücünü tüketen ve fiyatları yükselten yüksek enflasyonla harap oldu. Salgından önce, yaklaşık 45 milyonluk bir nüfusta 8 milyon Arjantinli gıda yardımı alırken, bu rakam şu anda 10 milyona çıktı.

Sosyal Kalkınma Bakanı Daniel Arroyo Reuters'a verdiği demeçte, "Gıda fiyatları Arjantin'in en kritik sorunu. İnsanlar, evlerini geçindirmek için genellikle iki işte birden çalışıyor" dedi.

Diğer taraftan, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández'in merkez-sol Peronist hükümeti, partinin çekirdek seçmenlerinin birçoğunun Buenos Aires çevresindeki daha az varlıklı bölgelerde yaşadığından, Ekim ayı ortası seçimleri öncesinde konumunu güçlendirmek için yoksulluğu azaltma yolunda çeşitli adımlar atacak.

Sosyal Kalkınma Bakanlığı, koronavirüs kısıtlamalarının ekonomik etkilerini hafifletmek için 2020'de 2,6 milyar dolarlık bir bütçeye sahipti. Arroyo, 2021'de daha fazla yardım yapılabileceğini söyledi.

Yardımlar para basımıyla finanse ediliyor

Öte yandan, Arjantin, diğer Latin Amerika ülkelerine nazaran nispeten yüksek seviyelerde yardım yapıyor, ancak sosyal sübvansiyonların büyük bir kısmı enflasyonu artıran ve dolayısıyla yoksulluğu artıran para basımıyla finanse ediliyor. Yakın tarihli bir merkez bankası anketine göre, Arjantin ekonomisinin bu yıl yüzde 6,7 büyüyeceği ve enflasyon oranın yüzde 46 olacağı tahmin ediliyor.

10 çocuklu 42 yaşındaki işsiz bir kadın María Núñez ise, salgının halktaki ekonomik etkisine ilişkin, "Salgının ilk yılı çok zordu, işsiz kaldım. Her zaman evlerde yardımcı olarak çalıştım ve her şey çok ani oldu. Kocam ve tüm çocuklarım işsizdi Herkes için çok zordu" açıklamasını yaptı.

Nijerya'da temiz su sorunu: Milyonlarca kişi hastalık riskiyle karşı karşıya
Jurnal.ist