Araştırmacılara iyi haber: Milli Kütüphanedeki binlerce eser artık dijital dünyada

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Aralarında 27 bin cilt el yazması eserin de yer aldığı Milli Kütüphane’deki milyonlarca kıymetli ve tarihi materyal, Samsung Dijital Kütüphane ile dünyaya açıldı.

Milli Kütüphane arşivinde bulunan kıymetli eserlere ve güncel elektronik yayınlara kütüphane içerisinde dijital olarak ücretsiz erişim imkânı sunan Samsung Dijital Kütüphane, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla açıldı. 500 bin dolarlık yatırımla tamamlanan proje, kültür ve kütüphanecilik alanındaki en kapsamlı kamu-özel sektör işbirliği oldu.
0.
Proje ile önemli bir kültür mirasının araştırmacıların erişimine sunulması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Proje aynı zamanda, Samsung'un dünyaca ünlü Oxford Üniversitesi Kütüphanesi ile gerçekleştirdiği ilk dijital kütüphane projesinin bir benzeri olarak hayata geçirildi.
0.
Açılış konuşmasında Kültür Bakanı Avcı, Milli Kütüphane'nin çağın teknolojilerine uyarlanması zorunluluğuna dikkat çekti. Avcı, Milli Kütüphane'deki milyonlarca içeriğin sayısallaştırılması çalışmasının ise devam ettiğini dile getirdi.
0.
Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü ve Dış İlişkiler Direktörü Erdem Erkul'un ev sahipliğinde düzenlenen açılış töreni sırasında, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yun Soo Cho ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan da söz alarak projenin önemine değindiler. 4.5G ile getirilen teknoloji sayesinde vatandaşların kesintisiz bilgiye ulaşma imkanının arttığını vurgulayan Sayan, “Samsung'un dijital kütüphanesi ile milli eserlerimiz yurtiçi ve yurtdışında okuyuculara açılmış oldu” şeklinde konuştu.
0.
Samsung Dijital Kütüphanenin kurulması için Milli Kütüphanenin giriş katında yer alan 86 kişilik salonun alt ve üst yapısı tamamen yenilendi. Bu alan Samsung marka tablet, dizüstü bilgisayar, kablosuz yazıcı, videowall ve ekranlardan oluşan teknolojik ürünlerle donatıldı. Böylece araştırmacıların çalışması için eksiksiz teknolojik donanım sunuldu.
0.
Bu eserler araştırmacılara ücretsiz olacak:

- Osmanlıca, Farsça, Arapça 27 bin cilt el yazması eserin tümü,
- Osmanlı döneminden Cumhuriyet'e harf devrimi öncesine ait gazeteler ve dergiler,
- 1928'den itibaren yayınlanan süreli yayınlara ait milyonlarca sayfa gazete pozu,
- Türk Ocağı Koleksiyonundaki yayınlar,
- Türk Kurtuluş Savaş'ını resmeden Selahattin Ömer Koleksiyonu,
- Hayali Küçükali'ye ait deve ve manda derisine işlenmiş Hacivat Karagöz tasvirleri,
- Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri ünlü ressamlara ait tablolar,
- Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemine ait haritalar,
- Notalar, pul koleksiyonları,
- Afiş ve lobi afiş koleksiyonu,
- 5 bini aşkın taş plak.