Araştırma: Yapay zekâ henüz duygu tahmininde sanıldığı kadar iyi değil!

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Yapay zekâ hayatımızın birçok farklı alanında kararları otomatikleştiriyor ve büyük kolaylık sağlıyor.
Son yıllarda Microsoft'un başı çektiği yapay zekâyla 'duygu tanımlama' projeleri yapılan araştırmalara göre henüz beklenen performansı sunamıyor.

Yapay zekâ, hayatımıza dair çok fazla kararı otomatik hale getiriyor. Hatta bu durum öyle bir hal aldı ki mühendisler onu daha duygusal hale getirmenin yollarını arıyorlar. Bu da doğal olarak insanlara gelen bazı duygusal görevleri otomatikleştirmek anlamına geliyor.

Yapılan araştırmalar, yapay zekânın duygu tahmininde zayıf olduğunu gösteriyor.

Ama aslında yapay zekâ yardımıyla duyguları analiz etmek sanıldığı kadar kolay değil. Yani yapay zekâ bir insanın suratına bakıp nasıl hissettiğini anlamak konusunda başarısız. En azından yeni araştırmalar böyle söylüyor.

Bunu başarmak için Microsoft, IBM ve Amazon gibi teknoloji şirketlerinin hepsi 'duygu tanıma' algoritmaları geliştiriyor. Bu da insanların yüz analizlerinin fazlasıyla değerlendirildiğini gösteriyor. Mesela, birisinin kaşları çatılmış ve dudakları büzülmüşse kızdıkları anlamına gelir.

Listeden de görülebildiği gibi surat ifadelerine göre duygu durumları analizi çok fazla değişkenlik gösterebiliyor.

Şirketler bu teknolojiyi çeşitli şekillerde kullanmaya odaklanmış durumdalar. Yani insanların duygu durumlarına göre farklı yönlendirmeler yapılması söz konusu olabilir. Ama az önce de bahsettiğimiz gibi sistem şu an verimli çalışmıyor.

Northeastern Üniversitesi'nde psikoloji profesörü ve incelemenin baş yazarlarından biri, The Verge'e verdiği röportajda konuya açıklık getiriyor. Yapay zekâ bir kişinin kaşını kaldırdığını tespit edebilir fakat bu öfkeyi algılamakla aynı şey değil.

Araştırmalar, duyguların aslında çok çeşitli şekillerde ifade edildiğini gösteriyor. Yani birinin basit yüz hareketlerinden ne hissettiğini hissetmek epey zor.

İnsanlardan yüz ifadelerine göre duygularını etiketlemeleri istenmiyor. Sonucunda seçenek belirtilmezse cevaplar bu çizelgede görüldüğü gibi oldukça değişkenlik gösterebiliyor.

Duygu tanımlama üzerine yoğunlaşan 20 milyar dolarlık şirket Affectiva, ek ölçümler almaya çalıştığını söylüyor. Şirket CEO'su ve kurucu ortağı Rana el Kaliouby yaptığı açıklamada, bu incelemenin şirketin çalışmalarıyla 'uyum içinde' olduğundan bahsediyor. El Kaliouby, gelecekte duyguların daha karmaşık ölçütlerde daha doğru sonuçlar çıkarabileceğinden emin. Hatta 'Bunun mümkün olduğuna kesinlikle inanıyorum' diyor.