Apple'ın detaylara verdiği önemi gösteren 24 minik tasarım özelliği
Apple'ın detaylara olan ilgisi, şirketin ürün yelpazesinde Mac'lerden iPhone'lara ve Apple Watch'lara kadar kendisini fazlasıyla gösteriyor.
Şirket yalnızca fiziksel ürünlerde değil; web sayfasından mobil uygulamalara kadar aslında ince tasarım detaylarına yer veriyor.
Steve Jobs'ın hem tasarım hem de basitlik hakkında konuyla alakalı 'zarif çözümler bulmak için çok çalışmak gerekiyor' sözü de Apple felsefesini yansıtıyor.
Apple için 'tasarım' hemen her şeyin merkezinde yer alıyor. Şirket; iPhone, iPad ya da diğer ürünlerin yanı sıra web sayfası ya da mobil uygulamalarda da tasarıma büyük önem veriyor.
Steve Jobs'ın yıllarca Apple ürünlerinin diğer ürünlerden ayıran ilkeler üzerinde kafa yormasının asıl sebebi de buydu. Tasarım. Ürünler özellikle tertemiz bir görünüme ve pratik bir kullanıma sahip olmak zorundaydı. Oldu da.
Hatta Steve Jobs yıllar evvel Smithsonian Dergisi'ne verdiği röportajda şunları söyledi:
Bir şeyi basit hale getirmek, altta yatan zorlukları gerçekten anlamak ve zarif çözümler bulmak için çok çalışmak gerekiyor.
Apple'ın detaylara olan ilgisini hemen her üründe görebilmek mümkün. İşte şirketin detaylarını vurgulayan favori tasarım unsurları:
24- AirPods kutusunun narince kapanması
AirPod kulaklıkların kutusuna nasıl tatlı bir şekilde oturduğunu hiç fark ettiniz mi? Kulaklığın sapından tutup yuvaya bıraktığınızda dahi Apple'ın tasarım hususunda ne kadar hassas olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Tasarım sürecinde bu detaylar dikkatlice düşünülmüş. Apple'ın ünlü tasarım sorumlusu Jonathan Ive, GQ ile yaptığı röportajda AirPods konusunda şunları söylüyor:
- Renk, biçim ya da genel mimarlık türleri var. Fakat daha sonra tanımlanması zor kavram davranışları, örneğin bir klik sesi veya mıknatısın kuvveti gibi. Müdahale ettiğimiz şeylerden biri, AirPods'u koyduğunuz kutudaki bu minik detaylar bile çok önemliydi. Bu ayrıntılara bayılıyorum.
23- Nefes alan bir uyku ışığı
Apple, MacBook'lardaki uyku göstergesini tamamen insanların nefes alışından esinlenmiş. Böylece LED aslında doğrudan nefes alan canlı gibi bir görünüm sergiliyor.Apple bu sistemin patentini 2002'de almış.
22- Dinleyen akıllı bir fan
Siri, Mac dizüstü bilgisayarlarda devreye girerken Apple sesinizi daha iyi duymak için dahili fan hızını otomatik olarak yavaşlatıyor. Bu da aslında ince detaylardan biri.
21- Açılıp kapanan bir el feneri simgesi
iPhone'unuzun el fenerini kullanırken bu simgeye dokunduğunuzda birkaç saniye yakından bakın. Kontrol Merkezi'ndeki küçük el feneri sembolündeki güç düğmesi, özelliğin kullanımda olup olmamasına bağlı olarak aslında açılıp kapanıyor. Bunu fark etmek için de yakınlaşmak gerekiyor. İşte detaylar tam olarak böyle oluşuyor.
20- Işığın Haritalar'daki seyahatini izleyin
Apple Haritalar uygulamasında uydu görüntüsünü seçim yeterince uzaklaşırsanız güneşin ışığını Dünya üzerinde gerçek zamanlı olarak hareket ederken görebilirsiniz. Yani birçok canlı dünya haritası gibi bu kısım tamamen görünür değil.
19- Dijital Apple Card harcamalarına göre uygulama içi renklerin değişmesi
Apple'ın kısa zamanda piyasaya çıkacak olan kredi kartlarına kayıt olursanız, kartın dijital uygulamasının sık sık renk değiştirdiğini fark edebilirsiniz. Çünkü kartta gösterilen renkler, harcama alışkanlıklarınıza uyacak şekilde tasarlanmıştır.
Yani aslında Apple, yapılan satın alımlar sonrasında kodları grafikte düzenliyor. Örneğin yiyecek ve içecek alımları grafikte turuncu görünüyor; pembe ise eğlence olarak görünüyor.
Ancak bu renkler grafiğin dışında başka bir yerde de görünüyor. Yukarıdaki resimde gösterilen karttaki degrade renkleri, satın aldıklarınıza bağlı olarak değişiyor. Örneğin, bu ay normalden fazla yemek yediyseniz uygulamada gösterilen dijital kart daha fazla turuncu görünüyor.
18- Apple Park'taki cam kanopilerin, yağmuru engellemek için hafifçe kıvrılma şekli
Apple'ın bundan iki yıl önce açtığı Uzay Gemisi kampüsü, tasarım konusunda şirket hakkında çok fazla detay barındırıyor.
Yeni kampüs görünümünün ayrıntıları düşünmeye büyük özen gösteren Apple, dıştaki halka şekillerinde cam kanopilerini kasıtlı olarak bükerek yağmurun yüzeyden kaymasını sağlıyor. Bu tasarım suyun camda birikmemesine ve çizgilere neden olmamasını sağlıyor.
Bir de şu açıdan bakalım: Apple'ın hata yaptığını ve tüm bu cam binanın yağmur yağdığında su damlacıklarıyla dolduğunu düşünün.
17- Apple dizüstü bilgisayarlardaki akıllı kapaklar
MacBook Air ya da MacBook Pro'lardaki 'Caps Lock' düğmesine hafifçe tıklamayı deneyin. Hiçbir şey olmadığını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, Büyük Harf Kilidi özelliği. Bu özellik aktifken tuşa bir kez dokunduğunuzda aktif olmaz. Böylece yanlışlıkla büyük harfleri aktif etmek gibi bir durum söz konusu olmuyor.
16- Apple Watch'ta çiçek açan bitkiler
Apple Watch'taki animasyonlu duvar kağıtlarını hepimiz biliyoruz. Bunlar tamamen gerçek fotoğraflardan oluşuyor. Hatta ateş ve su duvar kağıtları da özel ortamlarda tamamen Apple için kaydedilmiş görüntüler içeriyor. Şirket, Apple Watch'ta hareket saati yüzünü oluşturmak için zaman içinde çiçek açan bitkileri kaydederek yüzlerce saatini bu ayrıntılara harcadı.
Apple'ın kullanıcı arayüz tasarım şefi Alan Dye, Wired'a verdiği demeçte şunu söylüyor:
Sanırım en uzun sürenin 285 saat sürdüğünü ve toplamda 24.000 üzerinde çekim yapıldı.
15- Yarım elma favicon'u
Apple, web sitesine girişte favicon (tarayıcı adres çubuğunun sol solunda yer alan minik simge) olarak kendi logosuna yer veriyor. Ancak Steve Jobs ölüm yıl dönümünde Apple simgesinin yarısını gösterdi. Bu da yine hoş bir ayrıntı olarak karşımıza çıktı. Ama pek çoğumuz fark etmedik.
14- Gizli mıknatıslar
Apple, iSight kameralarını iMac'lere entegre etmeden önce eski bilgisayarlarda çerçevenin üst kısmına orta bölüme gizli bir mıknatıs yerleştirmişti. Buradaki asıl amaç, iSight kameralarını bilgisayar üzerine mükemmel bir şekilde sabitlemekti. Ve başarılı da oldu. Ayrıca yan çerçevede de de mıknatıslar vardı. Apple uzaktan kumandaları da buralara sabitlenebiliyordu.
13- Sizi yönlendiren parlaklık
iOS'un eski sürümlerinde kilit açma işlemini gerçekleştirmek için 'slide to unlock' metninin sağa doğru dalgalanıyor olması aslında yine şirketin tasarım inceliklerinden biri. Böylece aslında Apple hiç bilmeyen kullanıcılara kilit açma işlemini öğretti.
Aynı sistem bugün yukarıya doğru kaydırma yapılmasını istiyor. Yani artık kilidi açmak için sağa değil yukarı kaydırma var.
12- iPhone'da iki farklı arama ekranının yer alması
Bir iPhone'unuz varsa gelen aramalarda zaman zaman farklı ekranlarla karşılaşmışsınızdır. Yukarıdaki iki ekran da kullanıcıların karşısına çıkabiliyor. Peki ama bu rastgele mi oluyor? Elbette hayır. Bunun sebebi Apple'ın yalnızca iPhone kilitliyken bir kaydırma çubuğu sunması. iPhone kilitli değilken kullanıcılar Reddet ve Kabul Et düğmeleriyle karşılaşıyor.
11- Gizli yüksek kalitede ses
Optik adaptör kullanan ses ve video profesyonelleri için, Apple daha eski MacBook Pro modellerine yüksek kalitede bir Toslink çıkışı entegre etmişti. Bu arabirim aslında optik adaptöre bağlanır bağlanmaz çok yüksek kalitede ses sağlıyor. Ancak daha sonrasında buna destek verilmedi.
10- Küçük bir 'Rahatsız Etmeyin' Ay tutulması simgesi
iPhone'un Kontrol Merkezi'ndeki 'Rahatsız Etme' simgesini değiştirdiğinizde gözünüzün önünde hemen küçük bir tutulma animasyonu gerçekleşir.
9- Parlaklık sıçraması
iPhone'unuzun Kontrol Merkezi'ni kullanarak parlaklığın veya sesin şiddetini ayarladığınızda tüm ekranın nasıl tek seferde geri dönmüş sağladığına dikkat edin.
8- Apple Watch kayışlarının esnekliği
The New Yorker'a göre Apple Watch'un kayışlarının yerine oturması gerektiğine karar vermek Apple baş tasarımcısı Jony Ive'nin tam bir yılını almış. bu, saat kayışlarının değiştirilmesini kolaylaştırıyor: tüm yapılması gereken, bandı saatin kasasından çıkarmak için doğru miktarda baskı uygulamak.
7- Açmak için tek parlakla kaldırmak yeterli
Apple dizüstü bilgisayarlarda ekranı kaldırmak için tek parmak yeterli. Bu gerçekten muazzam bir detay. Çünkü ikinci elinizle bilgisayarı tutmanıza gerek kalmıyor.
6- Apple Watch'taki yüzen denizanası
Apple, Apple Watch'ta önceden yüklenmiş denizanası oluşturmak çok ciddi çaba sarf etti. Az önce bahsettiğimiz çiçek görselleri gibi bunda da bir dizi denizanası fotoğrafı kullanıldı. Apple, stüdyoda inşa ettiği tank içinde saniyede 300 kare fotoğraflayarak bu animasyonları gerçekleştirdi.
5- Sanal yansımalar
iOS 6'da ses ve parlaklık sürgülerindeki düğmelerin gerçek güneş ışığında olduğu gibi telefonunuzu eğdiğinizde zarif bir şekilde değiştiren sanal yansımalar içeriyordu.
4- Parmak izi organizasyonu
iPhone'lar Dokunmatik Kimlik deposuna bir parmak izi eklemek veya silmek isterseniz, Home düğmesine parmağınızı yuerleştirdiğinizde ilgili parmağı vurgulayarak hangi parmak izlerini kaydettiğinizi belirlemeyi kolaylaştırır.
Bonus İpucu: Ellerinizi yıkadıktan, duş aldıktan veya yağmur yağarken (ya da parmaklarınız ıslandığında) parmak izinizi tanımadığını fark edersiniz. Sorunu gidermek için veritabanına ıslak bir parmak izi de kaydedebilirsiniz.
3- Kamera uygulamasını hızlıca açmak
iOS 7'de Apple, Kamera uygulamasını açmak için kamera simgesini yukarı doğru sürüklemeye izin verdi. İşin ilginç yanı şu ki kilit ekranını aşağıya doğru atlamanız ve uygulamayı 'yine de' çalıştırmanız mümkündü.
2- Apple Watch'lardaki astronomi
Apple Watch ayrıca Astronomi denilen karmaşık tasarımlı bir saat arayüzü sunuyor. Adından da anlaşılabileceği gibi güneş sistemindeki Güneş'e, Dünyaya ve diğer gezegenlere Apple Watch'ta duvar kağıdı olarak seçebilirsiniz.
Bu saatin duvar kağıtlarını bu kadar etkileyici yapan şey, saatin aslında dümnyanın neresinde bulunduğunuzu tam olarak parlayan yeşil bir noktayla göstermesi.
1- Apple Watch'unuzdaki ekranın sınırları neden yok gibi görünüyor?
Bir Apple Watch sahibiyseniz, ekranın 'sonsuzluk' hissi veren bir görünüm sunduğunu fark etmişsinizdir. Opsiyonel olarak çiçekler, denizanası ya da kelebekler sanki ekranda usul usul yüzüyormuş gibi görünür. Ya da havada dans ediyor gibi.
Bu aslında bir tesadüf değil. Bu görsel efekti mümkün kılan şey Apple Watch'un OLED ekranı. The New Yorker'a göre Apple'ın tasarım şefi Jony Ive, 2015'te Apple Watch'un ekranının bu yanılsamayı yaratmak için iPhone'un ekranından daha derin bir siyah kullanıldığını söyledi. O dönemlerde iPhone'larda OLED ekran kullanılmıyordu.