Apple Madalyonu Kısım I: Apple'ın 1 trilyon dolara yükselme süreci nasıl gerçekleşti?

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Bir dizi ürün, uygulama ve servisle hizmet veren Apple, batma aşamasından kurtulup zirveye nasıl ulaştı?

Apple, dün öğlen saatlerinde 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu. Böylece aslında bu tarihi rekor için yarışan diğer birçok teknoloji devini de geride bıraktı. Bu başarı elbette tam 21 yıl önce Apple iflasın eşiğindeyken hayal dahi edilemezdi. Çünkü o dönemde piyasadaki hisse senetleri 1 doların bile altında seyrediyordu.

Apple, 1 trilyon dolarlık ilk şirket oldu!
Teknoloji

Apple böylece yepyeni bir rekora daha imza atmış oluyor.

Apple, 1 trilyon dolarlık ilk şirket oldu!

Geçen seneye oranla %22 seviyesinde artış gösteren hisse senetleri, dün öğlen saatlerinde gerçekleşen yaklaşık %2.7'lik artışla 207.05 dolar seviyesine yükseldi. Bahsi geçen bu rakamlar piyasa değerlendirmesi söz konusu olduğunda müthiş önem arz ediyor.

Apple'ın kurucu ortaklarından Steve Jobs, kendi kurduğu ve kovulduğu şirkete geri döndüğünde iflasın eşiğinden kurtarmak için birçok farklı revize gerçekleştirmişti. Şirketin yemekhanesinden üretim bandına ve ürün gamına kadar önemli düzenlemeler gerçekleştiren Jobs, aslında bugünün en önemli mimarlarından biri.

Peki ama Apple bugünlere nasıl geldi?

Piyasa değeri, ekonomistlerin de sık sık açıkladığı gibi şirketlerin başarısının yalnızca bir ölçütü olarak görülür. Evet; Apple, ilk iPhone'un duyurulmasıyla birlikte çok büyük bir çıkış yakaladı. Ancak Apple'ı Apple yapan ve bu piyasa değerini 1 trilyon dolar seviyesine taşıyan tek unsur iPhone'lar değil. Şu anda Apple'ın gelir kalemlerine bakıldığında iPhone'ların 3'te 1'lik kısmını oluşturduğu görülebiliyor. iPhone'ların yanı sıra ek ürün ve servislerle gelir kalemlerini artıran Apple, bugün uygulamalar üzerinden en fazla kazanç sağlayan şirketlerin başında geliyor.

Dünyanın 1 trilyon piyasaya değerine ilk ulaşan şirketi olmak için yalnızca bu ürün ve teknolojileri servis etmek değil; devamlılığı da sağlamak şart. Yani aslına bakılırsa 1 trilyon dolar piyasa değerine erişene kadar Apple birçok farklı kilometre taşını geride bıraktı.

Kronolojik sıralama

1996 yılından bu yana Apple cephesinde yaşanan en önemli gelişmeler bu şekilde.

Not: Fotoğrafa tıklayarak büyük boyutlu halini detaylarıyla birlikte görüntüleyebilirsiniz.

Yönetim kurulu, aldığı kararla Steve Jobs'ı şirketten uzaklaştırdıktan sonra birçok farklı açıdan büyük zorluk yaşamaya başlıyor. Alınan bu mantıksız kararın farkına varıldıktan sonra Steve Jobs'ın kurduğu neXT şirketini bünyesine katan Apple, efsanevi CEO'yu da tekrardan koltuğa oturtuyor.

Ardından 1998 yılına gelindiğinde ise John Ive, iMac'i tanıtarak şirketin yeniden kazanç elde etmesini sağlıyor. Elbette bu süreç epey zorlu ve sancılı geçiyor. Siparişlerin artması ve şirketin kötü gidişattan kurtulmasıyla birlikte geçici olarak CEO koltuğuna oturtulan Steve Jobs tam yetkili CEO olarak görevlendiriliyor.

Birkaç yıl aradan sonra ilk iPod'u piyasaya çıkaran şirket daha sonrasında iTunes mağazasını ve ucuz iPod mini'yi piyasaya çıkararak yeni gelir kalemleri elde ediyor.

Ardından 2007 yılında Apple tarihinin en büyük adımlarından biri atılıyor ve ilkiPhone tanıtılıyor. Bu aşamadan sonra ise yalnızca bir yıl sonra App Store'un açılmasıyla birlikte Apple için uygulama mağazası gelirlerinin kapısı da aralanıyor.

iPad'in piyasaya sürülmesiyle birlikte ek bir gelir kalemi daha oluşuyor ve aynı yıl Apple, Microsoft'u geride bırakarak 'en değerli teknoloji şirketi' ünvanını kazanıyor.

Steve Jobs'ın hayatını kaybetmesinin ardından şirketin stratejisi ve yeni ürünler belirli planlarla ortaya çıkarılıyor. Bu aşamada Apple, 2013 yılında sermaye iadesi programını iki katına çıkararak 100 milyar dolara ulaştırıyor.

2014 yılına gelindiğinde ise iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile birlikte büyümesini devam ettiren Apple, gelmiş geçmiş tüm şirketlerin en kârlı çeyrek dönemini geçiriyor.

Apple Watch ve AirPod'un da tanıtılması elbette 'giyilebilir teknolojiler' kategorisi açısından büyük önem taşıyor ve böylece kazanç elde edilebilecek yeni alanlar da oluşuyor. Geçen sene market hacmini 800 milyar dolara ulaştırarak tüm zamanların en değerli ilk ve tek şirketi olan Apple, bugün gelinen noktada ise 1 trilyon dolara ulaşarak bir ilki daha başarıyor.