Apple iPhone 8 Plus incelemesi

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Apple'ın birkaç hafta önce duyurduğu iPhone 8 Plus modelini inceleyip, tüm ayrıntıları paylaşıyoruz.

Apple, 12 Eylül’de San Francisco’daki Steve Jobs Theater’ın açılışını gerçekleştirerek yeni ürünlerini sahneye çıkardı. iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X’i tanıtan şirket, aynı zamanda LTE destekli Apple Watch ve 4K çözünürlüğe uyarlanan Apple TV’nin de detaylarını paylaştı. Böylece, geçen yıl Eylül’deki organizasyonda duyurulan iPhone 7 / iPhone 7 Plus sonrasında söylentileri başlayan iPhone 8 serisi ve onuncu yıla özel olarak tasarlanan iPhone X hakkındaki tüm bilgiler de netleşmiş oldu.

Apple iPhone 8 Plus; A11 yonga seti, 3 GB RAM, çift arka kamera ve kablosuz şarj desteği gibi önemli detaylar sunuyor. Fotoğraf: Engadget.

Apple’ın yeni iPhone’ları nasıl isimlendireceği aslında çok uzunca bir süredir merak ediliyordu. Elbette bu süreçte iPhone 7s serisi, iPhone 8 serisi ve özel iPhone da konuşulanlar arasındaydı. Az önce belirttiğimiz üzere tanıtımla birlikte iPhone 7 serisi geride bırakıldı; iPhone 8 ve iPhone X sahneye çıkarıldı.

Hem iPhone 8 hem de iPhone 8 Plus'ın arka kısmında kullanılan cam malzeme, şu ana kadar telefonlarda kullanılan en dayanıklı cam olarak nitelendiriliyor. Üstelik bu sayede kablosuz şarj teknolojisinden de yararlanılabiliyor.

Evet; birçok kişi iPhone 8 serisinin iPhone 7 modelleri ve iPhone X arasında ezileceğini düşünüyor. Ancak, aradaki fiyat farkı sebebiyle iPhone X yerine iPhone 8 ya da iPhone 8 Plus’ı tercih edebileceğini de düşünmek gerekiyor. Altı çekirdekli işlemcinin bulunduğu Apple A11 yonga setinin sunulduğu akıllı telefon; kablosuz şarj ve çift arka kamera gibi çok önemli detaylar barındırıyor. Yani aslında uzunca bir inceleme sizleri bekliyor; hazırsanız, başlıyoruz. : )

iPhone 8 Plus incelemesine teknik özelliklerle başlayalım.

iPhone 8 Plus teknik özellikler

  • Duyuru tarihi: Eylül, 2017
    Boyutlar: 158.4 x 78.1 x 7.5 mm
    Ağırlık: 202 gram
    SIM yapısı: Nano SIM
    Sertifikalar: IP67 sertifikası (suya ve toza karşı dayanıklılık)
    Mobil ödeme: Apple Pay
    Ekran: 5.5 inç boyut / 1080 x 1920 piksel çözünürlük / 401 PPI piksel yoğunluğu / %67.4 ekran - gövde oranı / LED arka aydınlatma / IPS LCD kapasitif çoklu dokunmatik dokunmatik yapı / 16 milyon renk desteği / geniş renk gamutu / gerçek ton göstergesi / 3D Touch teknolojisi / güçlendirmiş cam
    Mobil işletim sistemi: iOS 11
    Yonga seti: Apple A11 Bionic
    İşlemci: 6 çekirdek (2 x 4 çekirdek yapısı)
    Grafik yongası: 3 çekirdekli grafik işlem birimi
    Depolama: 64 GB / 256 GB
    RAM: 3 GB
    Arka kamera: Çift 12 MP (28mm geniş açı - f/1.8 diyafram açıklığı - optik görüntü sabitleme / 56mm açı, f/2.8 diyafram açıklığı) / otomatik netleme, 2X optik yakınlaşma / çift tonlu dört LED’li flaş aydınlatma / coğrafi etiketleme / 4K video / video kaydı sırasında 8 MP fotoğraf çekimi / dokunma - yüz ve gülümseme algılama / panorama / 2160p @ 24/30 - 60 fps video kaydı / 1080p @ 30/60/120 - 240 fps video kaydı
    Ön kamera: 7 MP (f/2.2 diyafram açıklığı; 1080 piksel @ 30 fps, 720 piksel @ 240 fps video çekimi, yüz tanıma ve HDR özellikleri)
    Hoparlör: Stereo
    Kulaklık bağlantısı: Yok
    Mikrofon: Aktif görüntü engellemeli mikrofon
    Kablolu bağlantı arabirimi: Lightning (3.5 mm kulaklık dönüştürücüsüyle kullanılabiliyor)
    Kablolu bağlantı arabirimi hızı: USB 3.0
    Kablosuz bağlantı teknolojileri: Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac; çift kanal, hotspot desteği) - Bluetooth 5.0 (A2DP, LE desteği) - GPS desteği - NFC (Apple Pay için...)
    Radyo: Yok
    Sensör: Parmak izi okuyucu - ivmeölçer - gyro - yakınlık- pusula - barometre
    Batarya: 2691 mAh kapasite (10.28 Wh)
    Hızlı şarj: 30 dakikada %50 dolum
    Kablosuz şarj: Qi desteği
    Sesli asistan: Siri
    Renk seçenekleri: Altın, uzay grisi ve gümüş
    SAR değeri: Avrupa’da 0.99 (gövde)

iPhone 8 Plus kutu ve ayrıntıları

Kutu rengi; ürün rengine göre farklılık gösteriyor. Dolayısıyla bizim incelediğimiz Uzay Grisi modelinde kutu da koyu renkte.

iPhone 8 Plus, kutuda son yıllarda alışageldiğimiz şekilde kabartmalı bir iPhone görseliyle birlikte geliyor. Raflarda olabildiğince sade görüntüsüyle dikkat çeken bu kutu, ürün rengine bağlı olarak farklı renkler içeriyor; zira bizim incelediğimiz Uzay Grisi modelinde kutu da koyu koyu renkli.

Kutunun arka kısmında birçok farklı detay yer alıyor. Bu tür fotoğraflar paylaşırken IMEI numarasını her ihtimale karşı gizlemekte yarar var.

Kutunun arka kısmında en tepede kapasite seçeneği yer alıyor. Teknik listede de belirttiğimiz üzere 64 GB ve 256 GB olmak üzere iki farklı depolama seçeneği sunuluyor; bizim incelediğimiz ise 64 GB’lık olan model. Arkada iPhone 8 Plus kulaklık dönüştürücüsüyle alakalı genel bilgilerin hemen altında tam model ve telefonun detaylarına erişilebilecek birkaç veri paylaşılıyor.

Bu bilgiler üzerinden telefon modelini, renk seçeneğini, depolama kapasitesini, seri numarasını ve IMEI numarasını öğrenebilmek mümkün.

Kutu açıldığında telefondan sonra ilk olarak kılavuz kağıtları karşımıza çıkıyor.

Kutu açıldığında ilk olarak her zaman olduğu gibi en tepede kılavuz yer alıyor; burada "Designed by Apple in California" ibaresi de görülebiliyor.

Kutu içeriğinden klasik Lightning kablosu ve adaptör haricinde Lightning - 3.5 mm'lik kulaklık dönüştürücü aparat da geliyor.

Telefonları ve kılavuzları bir kenara bıraktığınızda Lightning - 3.5 mm dönüştürücü, klasik EarPods kablolu kulaklık, Lightning veri / şarj kablosu ve adaptör çıkıyor. Kutu içeriği bu kadar.

iPhone 8 genel görünüm

Ön kısım

Her yeni iPhone alan kişinin en az bir kez karşılaştığı manzara. : )

Evet, sonunda iPhone 8 Plus ile karşı karşıyayız. Telefon, 158.4 mm x 78.1 mm x 7.5 mm boyutlarıyla aslında ilk bakışta iPhone 7 Plus ile tamamen aynı denilebilir. Ağırlık ise 202 gram seviyesinde. Bu arada iPhone 8 modeliyle arada 52 gramlık bir ağırlık farkı olduğunu da belirtmek gerekiyor.

iPhone 8 Plus, geçen yıl duyurulan iPhone 7 Plus ile önden bakıldığında tasarım anlamında tamamen aynı.

Ön kısımda en çok dikkat çeken detay elbette 5.5 inç boyutundaki ekran. Retina HD teknolojisini destekleyen bu ekranda yatayda 1080 piksel, dikeyde ise 1920 piksel çözünürlükte görüntüler oluşturulabiliyor. Renkleri olabildiğince canlı bir şekilde gösteren bu ekranın piksel yoğunluğu ise 401 PPI. Öte yandan tipik kontrast oranına bakıldığında ise 1300:1 değeri görülebiliyor. Maksimum parlaklığın 625 cd / m2 seviyesine kadar çıkabildiği ekran üzerinde parmak izi ya da yağ tabakalarını önleyebilecek özel bir sistem bulunuyor. Böylece telefon ekranında çok fazla parmak izi kalmadığı gibi en ufak bir silinme sonucunda tamamen temizlenebiliyor.

Tasarım aynı olduğundan dolayı iPhone 7 Plus'taki gibi üst kısımda ortam ışık sensörü, ön kamera ve ahize görülebiliyor.

Ekranın üst bölümüne geçildiğinde burada ön kamera, ortam ışık sensörü ve ahize görülebiliyor. Önde kullanılan kamera 7 MP çözünürlük destekliyor; konuya ilişkin detaylara kamera bölümünde yer vereceğiz.

iPhone 8 Plus'ın ön yüzünde alt kısımda parmak izi okuyucu yer alıyor.

Ekranın hemen alt bölümündeki dikkat çeken ayrıntı ise Touch ID. iPhone 5s’ten bu yana yer verilen biyometrik tarayıcı parmak izi okuyucu iPhone 8 serisinde de aynı şekilde devam ediyor. Böylece kilit açma ya da satınalma işlemlerinde parmak izi okuyucu kullanmak mümkün oluyor.

Ekran kenarlarındaki çıtalar da iPhone 7 serisindeki gibi, standart...

Ekran kenarlarındaki çıtalar iPhone 7 serisindekiyle tamamen aynı. Yani tasarım anlamında bu konuda da herhangi bir değişiklik yok.

Arka kısım

Arkada cam malzeme kullanılıyor. Yani aslında Apple, iPhone 8 ile birlikte alüminyumdan sonra cama geçiyor. Bunun en önemli sebebi ise kablosuz şarj...

iPhone 8 serisinde tasarım anlamındaki en önemli değişiklik telefonun arka kısmında gerçekleşiyor. Kablosuz şarj sebebiyle “cam” malzemeye geçiş yapan Apple; şu ana kadar akıllı telefonlarda kullanılan en sağlam camın iPhone 8 serisinde olduğunu vurguluyor. Malzeme gereği telefonun arka kısmı hayli parlak; bu da aslında parmak izi kısmında kullanıcıların kafasının karışmasına sebep oluyor. Ancak beklendiği gibi büyük problemlerle yol açmıyor, parmak izleri görünmüyor bile... Yalnız, alüminyum kasa dikkate alındığında hissiyat epey farklılaşıyor. : )

Arkada en tepede yan yana konumlandırılmış çift kamera bulunuyor.

Arkada en üst bölümde iPhone 7 Plus’taki gibi yan yana dizilmiş çift arka kamera bulunuyor. Biri optik görüntü sabitleme teknolojisini destekleyen 12 MP’lik çift kamera objektiflerinin yanında mikrofon ve dört tonlu olarak tasarlanan flaş aydınlatma da yer alıyor. Ve elbette ortak tasarım gereği iPhone 7 Plus’ta olduğu gibi çift kamera telefonun gövdesinden taşıyor.

Arkada alt kısımda standart olarak cihaz üzerinde yer alması gereken semboller görülebiliyor.

Alt bölüme geçildiğinde ise burada iPhone yazısı ve altta "zorunluluk" sebebiyle yer alması gereken şablonlar bulunuyor.

Sol yanda üç fiziksel tuş bulunuyor.

iPhone 8 Plus’ın sol yan kısmında, önceki modellerde olduğu gibi üç farklı fiziksel düğme bulunuyor. Bunlar tepeden başlayacak olursak; sesli-sessiz mod geçişi, ses artırma ve ses kısma düğmeleri şeklinde sıralanıyor. En üst kısımda yer alan kilit düğmesi geriye doğru itildiğinde tuşun iç kısmında sessiz moda geçildiğini gösteren kırmızı bir bölüm yer alıyor.

Gövdeden taşan çift kamera rahatlıkla görülebiliyor.

Sağ tarafta ilk olarak dikkat çeken en önemli ayrıntılardan biri çift kameranın gövdeden taşıyor oluşu. Bunun dışında kilit tuşu üst bölüme yerleştirilmiş durumda. Ayrıca yine telefonun orta-üst kısmına gelen bölümde SIM kart yuvası da görülebiliyor. Ek olarak anten çizgileri de bu açıdan net bir şekilde görülebiliyor.

Üstte herhangi bir detay yok.

Üst tarafa geçildiğinde incelik hakkında biraz daha fikir sahibi olunabiliyor; zira üstte farklı bir ayrıntı yer almıyor.

Altta Lightning'e ek olarak hoparlörler bulunuyor.

iPhone 8 Plus’ın alt kısmında, incelememizin başında da belirtmiş olduğumuz üzere 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı bulunmuyor. Dolayısıyla herhangi bir 3.5 mm’lik kulaklığı iPhone 8 Plus ile kullanabilmek için kutudan gelen Lightning - 3.5 mm dönüştürücü aparatın kullanılması şart.

Bunun dışında alt kısımda hoparlörler de görülebiliyor. Yine iPhone 7 Plus’taki hoparlör aynı şekilde bu model için de geçerli; ekstra bir detay yok.

Telefonun tasarım kısmındaki genel hatları tamamladığımıza göre teknik ayrıntılara geçme zamanı…

Apple A11 Bionic

Apple, A11 yongasıyla birlikte ilk kez mobil tarafta 6 çekirdekli işlemciye geçiş yapmış durumda.

Apple, iPhone 8 serisiyle birlikte ilk kez 6 çekirdekli işlemciyi bünyesinde barındıran A11 Bionic yongasını kullanmaya başladı. 2 çekirdek yüksek performans gerektiren durumlarda çalışırken diğer 4 çekirdek ise enerji tasarrufu konusunda devreye giriyor. Böylece toplamda 6 çekirdekte hem performans hem de enerji tüketimi üst seviyeye çıkıyor. Aslında teknik anlamda buradaki asıl fark doğrudan iPhone 7 Plus ile kıyaslama sonrasında ortaya çıkıyor. Zira geçen senenin zirve modelinde kullanılan A10 Fusion yongasıyla arada ciddi bir performans farkı var.

A11 Bionic ile A10 Fusion arasındaki performans farkı ortada.

A10’a oranla 2 performans çekirdeğinde %25 daha yüksek hız sunan A11 Bionic yongası, enerji verimliliğiyle ön plana çıkan diğer 4 çekirdekte ise %70’lik bir fark oluşturuyor. Bu noktada yongada toplamda 4.3 milyar transistör yer aldığını da belirtmek gerekiyor.

Bu yüksek performans aslında grafik işlem birimi tarafında da kendini gösteriyor. Yeni 3 çekirdekli GPU, A10 Fusion’a oranla %30 daha yüksek hızda çalışıyor… Peki bunun asıl avantajı ne?

A11 Bionic yongasıyla birlikte artırılmış gerçeklik destekli oyun ve uygulamaları yüksek performanslı şekilde kullanmak mümkün oluyor.

Hem işlemci hem de grafik işlembiriminin yenilenmesinin arkasında tam anlamıyla "yüksek performans" yer alıyor. Ancak dahası var; zira bu yongayla birlikte Apple artık "artırılmış gerçeklik" konusunda da kullanıcıları için farklı bir alan açıyor.

Elbette bu noktada RAM kısmına da büyük görev düşüyor. Apple, iPhone 8 Plus’ta 3 GB RAM kullanıyor ve bu miktarı fazlasıyla yeterli görüyor; zira yazılımsal optimizasyonlarla birlikte birçok farklı uygulamayı arka planda aynı anda yüksek performanslı şekilde çalıştırmanın mümkün olduğunu her fırsatta vurguluyor.

Hızlı şarj özelliği

USB Type-C - Lightning kablonun fiyatı 129 TL.

iPhone 8 Plus hızlı şarj özelliğini destekliyor. Bu sayede teknik listede de belirttiğimiz üzere 30 dakikada %50'lik bir dolum gerçekleştirilebiliyor. Ancak buradaki asıl önemli kısım hızlı şarj için kutu içeriğinden gelen adaptör ve kablonun kullanılamıyor oluşu. Dolayısıyla Apple, yeni iPhone'ları hızlı şarj etmek isteyen kullanıcıları 29 Watt güç adaptörüyle birlikte USB Type C-Lightning kablo alma konusunda zorunlu bırakıyor. Kısaca iPhone 8 Plus için hızlı şarjın bedeli 368 TL (Apple Türkiye fiyatı) civarında.

Kablosuz şarj

Qi sisteminde kablosuz şarj sisteminin çalışma prensibi gayet basit; telefon stant üzerine yerleştirildiği andan itibaren şarj olmaya başlıyor, yüzeyden kaldırıldığında da şarj işlemi duruyor.

iPhone 8 ailesinin en önemli çıkış noktalarından biri kablosuz şarj. Hızlı şarj için ekstra maliyet ödemeyi göze alanların kablosuz şarj konusunda da mutlak suretle elini cebine atması gerekiyor. Keza iPhone 8 ya da iPhone 8 Plus'ı kablosuz olarak şarj edebilmek için Qi destekli bir stant satın almak gerekiyor. Burada kullanıcılar için en büyük avantaj ise Qi sistemini destekleyen tüm şirketlerin Apple sertifikası alması durumunda kablosuz şarj standını üretebilecek olması.

Evet; görseldeki telefon iPhone X. Ancak aynı sistem iPhone 8 serisi için de geçerli elbette.

Kablosuz şarj konusunda Apple fanatiklerini en çok heyecanlandıran ürünlerden biri ise iPhone, Apple Watch ve AirPods'un aynı stantlarda şarj edilebilecek olması.

Artırılmış gerçeklik

A11 Bionic yonga setinden bahsederken "artırılmış gerçeklik" konusuna da değinmiştik.

Testler

Kamera

Fotoğraf

Apple iPhone 8 Plus ile ilgili en çok merak edilen detaylardan birisi arka kamera. Geçen yıl iPhone 7 Plus ile geçilen çift kamera sistemi bu yeni modelde de aynı şekilde devam ediyor. Geniş açı lensin f/1.8 diyafram açıklığını desteklediği kamera 4K video çekimi de gerçekleştirilebiliyor. Kamerayla ilgili gerçekleştirilen fotoğraf ve video testlerine aşağıdan erişebilirsiniz.

Video

Apple iPhone 8 Plus kamera testi
Apple'ın 12 Eylülde tanıttığı iPhone 8 Plus modelinin kamera testini gerçekleştiriyoruz.

iOS 11

iOS 11'de bildirim ekranı.

iOS 11'de Müzik uygulaması için ek bir kart tanımlanmış durumda.

iOS 11'de uygulamalar.

Apple, yeni iPhone'ları tanıttığı etkinlikte mobil işletim sisteminin en güncel versiyonu olan iOS 11'i de sahneye çıkardı. Elbette iPhone 8 Plus ile iOS 11 uyumu kusursuza yakın. Evet; yazılımsal olarak ufak-tefek sorunlar çıkabiliyor ve yeni güncelleştirmelerle birlikte bu sorunların ortadan kalkması bekleniyor. Ancak, genel anlamda şu anda iOS 11'de çok büyük kusurlar olmadığını eklemek gerekiyor. Hatta inceleme hazırlandığı sırada iOS 11.0.1 güncellemesi de yayınlandı.

iOS 11 ve ipuçlarına dair hazırladığımız bazı içerikler şöyle:

iOS 11 hangi cihazlara kurulabiliyor?
Teknoloji

iOS 11 nasıl yüklenir?
Teknoloji

iOS 11.0.1 güncellemesi yayınlandı
Teknoloji

iOS 11'de iPhone saklama alanı nasıl temizlenir?
Teknoloji

iOS 11'de otomatik ekran parlaklığı nasıl kapatılır?
Teknoloji

iPhone'larda ekrandan video kaydı nasıl yapılır?
Teknoloji

iPhone'larda Denetim Merkezi nasıl özelleştirilir?
Teknoloji

Performans

iPhone 8 Plus: 3D MARK Benchmark testleri

Ice Storm Extreme testinde ise performansın doruk noktasına ulaşıldı.

Testin detayları ise şöyle...

iPhone 8 Plus, 3D Mark Ice Storm Unlimited testlerinden 63121 puan aldı.

iPhone 8 Plus: GeekBench Benchmark testleri

iPhone 8 Plus'taki bileşenlerin tüm detayları GeekBench uygulamasında görülebiliyor.

iPhone 8 Plus GeekBench test detayları - 2

iPhone 8 Plus GeekBench test detayları - 3

iPhone 8 Plus GeekBench test detayları - 1

Gerçekleştirilen testlerde elde edilen rakamlar ise şöyle.

iPhone 8 Plus: PassMark Benchmark testleri

PaseMark benchmark testlerinde disk 84269 ve bellek ise 2756132 puan elde etti.

2D ve 3D puanları da bu şekilde.

PaseMark uygulamasında işlemci 452144 puan almış durumda.

Sonuç: iPhone 8 Plus satın alınır mı?

Apple, ilk kez iPhone 6 serisiyle birlikte hayata geçirdiği büyük ekranlı "Plus" modellerine üç yıl sonra da aynı şekilde devam ediyor. Çünkü kullanıcılar artık 4.7 inç ekranlı (düz olan modeller) iPhone'lar yerine daha büyük ekranlı modellere yöneliyor. Haliyle kullanıcıların isteği doğrultusunda büyük ekranlı iPhone'lar üretiliyor.

Tüm özellikler ve sunulan detaylar göz önüne alındığında iPhone 8 serisinin asıl isimlendirmesinin iPhone 7s şeklinde olması gerekirdi. Ancak Apple bu konuda isimlendirmede dahi Samsung'un bir nesil gerisinde kalmamak adına iPhone 8 ve iPhone 8 Plus şeklinde modellendirme yapmış durumda.

iPhone 8 Plus'ı ön plana çıkaran özellikleri genel olarak şu şekilde listeleyebilmek mümkün:

  • Arkada cam malzeme kullanılmış olması
    Hızlı şarj desteklemesi
    Kablosuz şarj desteklemesi
    A11 Bionic yongasına geçiş yapılması
    Artırılmış gerçeklik uyumu
    Çift arka kamera
    Ön kamerada portre özelliğini desteklemesi

Çift arka kamera bir kenara bırakıldığında diğer tüm özellikler iPhone 7 Plus üzerine eklenmiş durumda. Yani aslında iPhone 8 Plus, iPhone 7 Plus'tan ciddi anlamda ayrılıyor. Ancak sorun şu ki; iPhone 8 ile iPhone X arasındaki makas çok dar. Evet; iPhone X'te çok daha gelişmiş özellikler var ve aradaki fiyat farkının Türkiye için 1000 TL seviyesinde olması bekleniyor. Dolayısıyla kullanıcılar bu noktada iPhone X'e yöneliyor. iPhone 8 Plus için şu anda ülkemizdeki birçok teknoloji mağazası ürünü 4799 TL'den listelere dahil etmiş durumda.

Artılar

  • Kablosuz şarj
    Artırılmış gerçeklik
    Bugüne kadarki en yüksek performanslı iPhone'lardan biri

Eksiler

  • iPhone 7 Plus ile tamamen aynı tasarım
    Pahalı
    Fazla ağır

iPhone 6 ve iPhone 6s ya da daha önceki nesil iPhone'ları kullananlar için iPhone 7 Plus'ın hâlâ çok iyi bir seçenek olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Yani işin özü iPhone 8 serisiyle iPhone X arasında kalan kişiler için mantıklı seçenek kesinlikle iPhone X.

DİPNOT: iPhone 8'i sakın kırmayın; bileşenlerin değişim fiyatları hayli yüksek. : )

iPhone 8 Plus'ın yalnızca ekran onarımı 719 TL. Diğer hasarlarda ise 2099 TL'ye kadar tutar çıkabiliyor.