AP Türkiye kararını açıkladı: Müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararı kabul edildi

HABER MASASI
Abone Ol

AP'nin, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin karar tasarısına dair oylama sonuçlandı

Avrupa Parlamentosunda (AP) gerçekleştirilen, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinin dondurulmasına ilişkin oylama sona erdi.

Oylama sonucunda müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararı kabul edildi.

TSİ 14.00'te başlayan oylamada tasarının kabul edileceği öngörülüyordu.

- Hukuki bağlayıcılığı yok

Avrupa Birliği Bakanlığ dün yaptığı açıklamada, AP'de yapılacak oylama sonucundan, müzakerelerin durdurulması tavsiyesi çıksa bile bunun hukuki bir bağlayıcılığı olmayacağına bildirmişti.

Öte yandan AP'de Türkiye-AB ilişkileri başlıklı karar tasarısının ele alındığı salı günkü oturumda, parlamentodaki siyasi grupların bir kısmı, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında müzakerelerin geçici olarak durdurulmasına ilişkin görüş beyan ederken bir kısmı da Türkiye-AB ilişkilerinin ortak kazanımlarına dikkat çekmişti.

- AB Konseyi Zirvesi 15-16 Aralık'ta

15-16 Aralık tarihlerinde AB Konseyi zirvesi gerçekleşecek. Bu zirvede Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri konusunun da ele alınması beklenirken, burada verilecek kararlar dayanak oluşturacak.

- Türkiye'den bu karar ilk tepki Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli tarafından geldi

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden kararı onaylamasının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

- Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gedikli, Twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

"AP müzakereleri dondurma tavsiye kararı ile aynı dakikalarda politika faiz artışı haberi... Bundan sonraki süreç daha büyük oranlı faiz artırımına gerekçe yaratmak için manipüle haberler olacak. Türkiye'ye geçmişte aynı oyun oynandı."

- AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AP Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri geçici olarak dondurması kararıyla ilgili konuştu. Bakan Çelik, "Bu kararı yok hükmünde sayıyoruz" dedi.

"Bu kararı yok hükmünde sayıyoruz. Bu ciddiye alınacak bir karar değil" diyen AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "AP'yi çok sesliliğin temsilcisi olarak gördük ancak Türkiye söz konusu olduğunda bu çok seslilik kayboluyor ve homojen bir kurum haline dönüşüyor. Gerçeklikle uyuşmayan bir karar verildi."

"Hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmayan, dar görüşlü, siyasi bir karardır. Avrupa Parlamentosu tarihe çok kötü geçecek bir karara imza attılar."

MHP lideri Devlet Bahçeli Avrupa Parlamentosu'nun kararına Twitter hesabından sert tepki gösterdi. Bahçeli, şunları yazdı:

Sarsıcı olaylar birbirini izliyor ve Türkiye çok cephede sürdürdüğü varlık-birlik mücadelesinin altında kalmamak için çalışıyor, çabalıyor.

Ancak bu mücadele esnasında gerek muhasım odakların gerekse de muasır olduğunu iddia eden ülkelerin muhasarasıyla boğuşuyor.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin AB ile devam eden müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden tasarıyı pişkince kabul etti.

Siyasi mahiyetli ve hukuken bağlayıcılığı olmayan bu skandal karara 479 parlamenter evet, 37'si hayır, 107'si de çekimser oy kullandı.

AP, terörizme yakasını kaptırdı. Türkiye'ye samimiyetsiz ve soğuk bakışını tescil ettirdi. Ve art niyetini tekrar gözler önüne serdi.

Türk milleti, AP'nin kararını reddetmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi de bu temelsiz ve omurgasız kararı telin etmektedir.

Avrupa, veba salgınından sonra ikinci kez büyük ve acınası bir hastalığa tutulmuştur. Bu vahim hastalık terör örgütlerinden bulaşmıştır.

Avrupa ülkelerinde görev yapan Türk kökenli 147 parlamenterin AP'nin kararına göstermeleri gereken tepkileri de önemli hal almıştır.

Türkiye'nin haysiyetiyle oynamaya kalkışan, ülkemizi karalamaya yeltenen şarlatanlığa Türk kökenli parlamenterlerin itirazı olmalıdır.

Ve bu itiraz hemen yapılmalıdır. Kimliğini kaybetmemiş, doğduğu toprakları unutmamış kardeşlerimizin sesini duymak en tabii hakkımızdır

AP'nin Türkiye'yi suçlayan, yargılayan ahlaksız kararı konuşulurken, gücünü Avrupa ülkelerinden alan terör örgütleri de boş durmamaktadır.